ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αν δυσκολεύεστε να πίνετε το νερό σας...φάτε το

Αν δυσκολεύεστε να πίνετε 6- 8 ποτήρια νερού την ημέρα, τότε αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν

Newsroom K

Ένα μεγάλο μέρος του σώματός μας αποτελείται από νερό -κατά μέσο όρο το 60% του σωματικού βάρους στους άνδρες και το 50-55% στις γυναίκες (επειδή οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους). Το νερό έχει πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας, της μεταφοράς θρεπτικών ουσιών στο αίμα, αφαίρεση απορριμμάτων που περνούν στα ούρα και άλλα.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΑΦΥΔΑΤΩΝΕΣΤΕ;
Εάν δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά με την πάροδο του χρόνου, το σώμα θα αφυδατωθεί. Τα συμπτώματα της ήπιας αφυδάτωσης περιλαμβάνουν ξηροστομία, πονοκεφάλους και κακή συγκέντρωση. Όταν το σώμα εντοπίζει ότι χρειάζεται περισσότερο νερό, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι ότι τα νεφρά μειώνουν την ποσότητα νερού που χάνεται στα ούρα. Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα των ούρων γίνεται πιο σκούρο. Εάν πίνετε αρκετές ποσότητες νερού, τα ούρα σας θα πρέπει να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Εάν έχουν πιο σκούρο χρώμα, τότε πιθανότατα χρειάζεστε περισσότερα υγρά.

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ;
Οι συγκεκριμένες ανάγκες μας ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και ανάλογα με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία. Τις κανονικές μέρες θα πρέπει να πίνουμε περίπου 6-8 ποτήρια νερό ή άλλο ενυδατικό υγρό. Ο χυμός φρούτων και τα smoothies μετράνε επίσης, αλλά πρέπει να περιορίζονται σε ένα ποτήρι 150 ml ημερησίως λόγω των φυσικών «ελεύθερων» σακχάρων που περιέχουν.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ
Είναι δυνατόν, αν και πολύ σπάνιο, όταν πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού, το σώμα να μην μπορεί να απαλλαγεί από την περίσσεια ποσότητα νερού αρκετά γρήγορα και τα επίπεδα νατρίου στο αίμα να γίνονται επικίνδυνα χαμηλά. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Υπό κανονικές συνθήκες κάτι τέτοιο είναι απίθανο, αλλά έχει συμβεί σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα αποτοξίνωσης.

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΝΥΔΑΤΩΝΟΥΝ;
Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν περίπου το 20-30% της πρόσληψης υγρών μας.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν περισσότερα υγρά από άλλα και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε περισσότερο:
l Αγγούρι (96% νερό)
l Ντομάτα (95% νερό)
l Σπανάκι (93% νερό)
l Μανιτάρια (92% νερό)
l Καρπούζι (92% νερό)
l Πεπόνι (91% νερό)
l Μπρόκολα (90% νερό)
l Πορτοκάλι (86% νερό)
l Μήλα (85% νερό)
l Φράουλες (84% νερό)

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/

 

 

 

 

Πηγή: must

Για περισσότερα θέματα επισκεφθείτε το must.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση