ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ψηφίστηκαν οι κορυφαίες διατροφές για το 2021

Ποια προγράμματα διατροφής είναι τα καλύτερα, σύμφωνα με τους ειδικούς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, το US News & World Report κυκλοφορεί μια λίστα με τα καλύτερα προγράμματα, τα οποία κατατάσσονται από ειδικούς και χωρίζονται σε κατηγορίες όπως: Καλύτερη Συνολική Διατροφή, Καλύτερη για την υγεία της καρδιάς, Καλύτερη για την απώλεια βάρους, κτλ. Τώρα στο ενδέκατο έτος, η US News & World Report κατατάσσει 39 δίαιτες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πάρουν πιο σωστές αποφάσεις για τη διατροφή τους.

Φέτος, εξέτασαν τέσσερις νέες δίαιτες: Noom Diet, AIP Diet, GAPS Diet και Modified Keto Diet. Διατροφολόγοι, διαιτολόγοι και ειδικοί στον διαβήτη, την υγεία της καρδιάς και την απώλεια βάρους μελέτησαν τις δίαιτες εξετάζοντας πόσο εύκολο ήταν να τις ακολουθήσουν, πόσο πιθανό ήταν να χάσουν βάρος -μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα-, την ασφάλειά τους και πώς οι δίαιτες βοήθησαν στην προστασία από χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Μεσογειακή Διατροφή κατατάσσεται στην κορυφή. Κατατάχθηκε στο νούμερο ένα για τις κατηγορίες: καλύτερη δίαιτα για υγιεινή διατροφή, ευκολότερη διατροφή για να ακολουθήσετε, καλύτερη δίαιτα για τον διαβήτη, καλύτερη δίαιτα για την υγεία της καρδιάς και καλύτερη φυτική διατροφή, μαζί με την καλύτερη δίαιτα συνολικά.

Η Μεσογειακή Διατροφή βασίζεται στην υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Τα ψάρια είναι η συνιστώμενη πηγή πρωτεΐνης, παρέχοντας καρδιακά προστατευτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Προωθεί μια μέτρια έως υψηλή πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών, ιδιαίτερα του ελαιόλαδου, χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και την κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μέτριες ποσότητες. Μόνο ορισμένα τρόφιμα είναι περιορισμένα, όπως οι πηγές κορεσμένων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος και τα προστιθέμενα σάκχαρα. Κάθε φαγητό επιτρέπεται σε αυτήν τη διατροφή, οπότε δεν είναι καθόλου περιοριστική. Ακόμα κι αν ονομάζεται δίαιτα, είναι περισσότερο ένας τρόπος ζωής παρά μια αυστηρή δίαιτα.

ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΕΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ
Οι διατροφές που έχουν πάρει τη δεύτερη και τρίτη θέση είναι οι ακόλουθες:

FLEXITARIAN DIET: Σκεφτείτε το ως φυτική διατροφή για άτομα που δεν είναι έτοιμα να δεσμευτούν για μια πλήρη χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Έχει όλα τα οφέλη για την υγεία, χωρίς όλους τους περιορισμούς.

DASH DIET: Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ήταν αρχικά σχεδιασμένη για ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η διατροφή βασίζεται σε υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, χαμηλών ή μη λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, ξηρών καρπών, όσπριων και δημητριακών ολικής αλέσεως. Αυτός ο συνδυασμός έχει ως αποτέλεσμα μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ
Κετογονική δίαιτα - Διατροφή GAPS - Διατροφή Dukan
Αυτές οι τρεις δίαιτες ψηφίστηκαν ως οι χειρότερες από τους ειδικούς, γιατί είναι πολύ περιοριστικές και μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Στερούν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Η κετογονική δίαιτα εξακολουθεί να είναι δημοφιλής - πιθανώς επειδή κατατάσσεται υψηλή στην κατηγορία γρήγορης απώλειας βάρους, παρόλο που δεν θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή στο σύνολό της.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy

Project Xealth

Πηγή: Must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση