ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς να περιορίσετε τις βραδινές λιγούρες

Η νύχτα, η απόλυτη χαλάρωση και ο ελεύθερος χρόνος μπορεί να οδηγήσουν σε λαιμαργία

must.com.cy

Του Γιώργου Γκαρακλίδη

Οι βραδινές λιγούρες είναι ίσως θέμα που πολλοί μπορούμε να έχουμε. Είναι μια συνήθεια που αποκτάται αρκετά συχνά από το άγχος, από την έλλειψη ύπνου και από την καθημερινή ρουτίνα που ενδεχομέως να μας πιέζει. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αλλά και πάλι έρχεται στην επιφάνεια αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας «παν μέτρον άριστον» που κακώς παραβλέπουμε πολλ΄ές φορές θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την υγεία μας εκούσια.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε τρόπους για να μειώσετε τις βραδινές λιχουδιές και να φέρετε μια ισορροπία τόσο στη σχέση με τον εαυτό σας όσο και στις καθημερινές σας συνήθειες.

Απολαύστε ό,τι τρώτε

Χωρίς να νιώθετε ενοχές και χωρίς να αναρωτιέστε αν κάνετε κάτι καλό ή κακό. Απολαύστε τις τροφές που επιλέγετε έχοντας πάντα αυτό που αναφέραμε προηγουμένως, ότι δηλαδή το μέτρο είναι εξαιρετική φιλοσοφία στη ζωή. Τώρα αν έχετε αλεργίες ή δυσανεξίες σε ορισμένες τροφές και συστατικά τότε επιλέξτε αυτά που δεν επηρεάζουν και δεν βλάπτουν τον οργανισμό σας άμεσα αλλά μην στερείστε πράγματα. Είναι αποδεδειγμένο πως η στέρηση τροφής συνδέεται άμεσα με την αύξηση της αίσθησης της λαχτάρας που με πιθανότητες σημαίνει πως αργά ή γρήγορα θα πέσετε στο «ατόπημα» της γαστριμαργικής ατασθαλίας και χωρίς μέτρο κι ανεξέλεγκτα. Απολαύστε! Με μέτρο μεν αλλά απολαύστε!

Ξεκουραστείτε σωστά

Κοιμηθείτε όσο πρέπει και μην παραβλέπετε τον ύπνο. Δεν πρόκειται για χάσιμο χρόνου αλλά για μια αναγκαία βιολογική συνήθεια για να μπορέσει ο οργανισμός να αφομοιώσει κάποια στοιχεία και να μπορέσει παράλληλα να αναπληρώσει τις δυνάμεις του και τις αντοχές του. Είναι εξίσου σημαντικό με τη σωστή διατροφή και με την απόλαυση των πραγμάτων. Η έλλειψη ύπνου έχει άμεση σχέση με την αύξηση της γκρελίνης και τη μείωση της λεπτίνης που κι αυτό με τη σειρά του έχει άμεση σχέση με την αύξηση της όρεξης ως ένα είδος αντίδρασης του οργανισμού και εύρεσης υποκατάστατου.

Προτιμήστε πρωτεΐνη

Τροφές υψηλές σε πρωτεΐνη αυξάνουν την αίσθηση της πληρότητας και η αίσθηση της πείνας ρυθμίζεται και βρίσκει μια ισορροπία. Ξηροί καρποί, αυγά, όσπρια. σπόροι, κρέατα, ψάρια είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη οπότε προτιμήστε τις ή έστω εισάγετέ τις στη διατροφή της εβδομάδας σας αλλά και πάλι με μέτρο. Θυμηθείτε τους αρχαίους προγόνους που αν μη τι άλλο κάτι περισσότερο γνώριζαν κι εφάρμοζαν στη ζωή τους.

Διώξτε ή παραμερίστε το άγχος

Το άγχος επηρεάζει οτιδήποτε βρίσκει στον διάβα του κι αυτό είναι πλέον γεγονός. Δεν μπορούμε να μην είμαστε ρεαλιστές και να βάζουμε παρωπίδες στα όσα συμβαίνουν γιατί οι σημερινοί ρυθμοί ζωής είναι ταχείς και πιεστικοί με αποτέλεσμα το άγχος να γίνεται καθημερινή μας συντροφιά κι αυτοί που είναι πιο «πονηροί» μπορούν να κάνουν το άγχος φίλο τους και ένα μέσο υγιούς παραγωγικότητας. Οπότε το «κακό» άγχος τι κάνει; Τίποτα το καλό, σίγουρα. Ουσιαστικά ο οργανισμός αντιδράει και ζητάει φαγητό ως αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστη με αποτέλεσμα να «πέφτουμε» στην παγίδα και να ζητάμε φαγητό συνεχώς ιδίως μετά από μια κουραστική και πιεστική ημέρα όταν φτάνουμε στη «φωλιά» μας και νιώθουμε μια ασφάλεια, τότε κάνουμε ό,τι θέλουμε και συνήθως το ρίχνουμε στο εύκολο φαγητό. Με το να παραμερίσετε το άγχος και να το κάνετε φίλο σας σίγουρα βοηθάει στο να μειώσετε και τις κακές συνήθειες και η μείωση του άγχους επιτάσσει πειθαρχία πάνω απ' όλα.

Και επαναλαμβάνω. Παν μέτρον άριστον!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση

Aν θέλετε να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό, σας δίνουμε πέντε 5 φανταστικές ιδέες
must.com.cy
 |  ΘΕΜΑΤΑ