ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνδέονται τελικά οι τηγανητές πατάτες με την κατάθλιψη;

Η έρευνα αποκαλύπτει πως τα τηγανητά επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία

must.com.cy

Σίγουρα είναι γνωστό σε όλους ότι οι τηγανιτές τροφές εγκυμονούν πάρα πολλούς κινδύνους όπως παχυσαρκία, υψηλή πίεση αλλά και πολλά άλλα. Οι τηγανητές πατάτες, το αγαπημένο φαγητό όλων των μικρών και των μεγάλων αποδείχθηκε μέσα από μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Κίνα, ότι συνδέονται άμεσα με τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

PhotoΗ ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τηγανητών και ιδιαίτερα τηγανητών πατατών συνδέεται άμεσα με υψηλότερο κίνδυνο για άγχος αλλά και κατάθλιψη. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος είναι κατά 12% και 7% αντίστοιχα μεγαλύτερος, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καταναλώνουν τηγανητές τροφές.

Οι ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα είναι μόνο η αρχή σε μία τεράστια έρευνα και δεν είναι απαραίτητα σαφές εάν οι τηγανητές τροφές προκαλούν ζητήματα ψυχικής υγείας ή εάν αυτοί που έχουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους στρέφονται στα τηγανητά. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη ανέδειξε ότι το ακρυλαμίδιο, ένα χημικό συστατικό που σχηματίζεται κατά το τηγάνισμα, ιδιαίτερα των πατατών, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές απόψεις που θεωρούν ότι τα αποτελέσματα είναι ακόμα πολύ πρόχειρα και δεν μπορούμε να εξαγάγουμε σίγουρα συμπεράσματα. Ο δρ. Walter Willett, καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ δήλωσε ότι, «Οι συνέπειες που έχουν οι τηγανητές τροφές στην υγεία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το είδος της τροφής και το λίπους που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα». Επίσης, επεσήμανε ότι ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος αλλά και σε άλλες τροφές όπως ο καφές ή ακόμα και στα σαντουιτς. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειές τους επειδή έχουν κατάθλιψη ή άγχος και αυτό θα ήταν κάτι που θα ήθελε να εξεταστεί.

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανητών τροφών», δήλωσε από την πλευρά του στο CNN, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Όμως, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφών μπορεί να βοηθά και στην ψυχική, πέρα από τη σωματική υγεία», συμπλήρωσε.

Τέλος, οι ερευνητές αναφέρθηκαν στα αυξημένα ποσοστά των περιστατικών κατάθλιψης αλλά και άγχους παγκοσμίως, αυτό είναι ένα κοινωνικό θέμα που έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπληρώνοντας την έρευνα, ανακοίνωσε ότι πάνω από το 5% των ενηλίκων πάσχουν από κατάθλιψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση