ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φασόλια γίγαντες με γλυκοπατάτες

Συνταγή της Αθηνάς Λοϊζίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μια φανταστική συνταγή για φασόλια γίγαντες, που είναι διαφορετική απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Εμπνευσμένη από το εστιατόριο ΝΟΕΜΑ στην Ελλάδα.

Πολύ σημαντικό να μουλιάσουμε τους γίγαντες μας από το προηγούμενο βράδυ. Οι μουλιασμένοι γίγαντες πρέπει μετά να μπουν πάνω στη φωτιά, μέσα σε κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας, μέχρι να ψηθούν εντελώς.

Χρόνος ετοιμασίας, 30’
Χρόνος ψησίματος, 40’
Μερίδες, 4
Θερμίδες ανά μερίδα, 445 Κcal

Υλικά

250 γρ. φασόλια γίγαντες, μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και ψήνουμε -μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε 400 γρ. γίγαντες ψημένους και κατεψυγμένους-
50 γρ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
200 γρ. ντομάτα στον τρίφτη
150 γρ. νερό
1 κ.γ. ζωμός λαχανικών σε σκόνη
20 γρ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. ξηρό κόλιανδρο, αλεσμένο
1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
½ κ.γ. μπούκοβο
Αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα

Για τις γλυκοπατάτες

1 γλυκοπατάτα (250 γρ.) πλυμένη και κομμένη σε μοίρες
20 γρ. χαρουπόμελο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
10 ντοματιά κομμένα στην μέση
Αλάτι και πιπέρι
1 κ.γ. πάπρικα

Εκτέλεση

1. Πρώτα ρίχνουμε τους μουλιασμένους γίγαντες σε κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν.

2. Σ’ ένα πυρίμαχο σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδό μας και τηγανίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, το νερό, τον ζωμό, τον πελτέ, την πάπρικα, τον κόλιανδρο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τέλος τα φρέσκα φύλλα βασιλικού και τα ψημένα φασόλια.

3. Παράλληλα ετοιμάζουμε τις γλυκοπατάτες και τα ντοματίνια μας. Κοχλάζουμε τις γλυκοπατάτες για 7-8 λεπτά σε ζεματιστό νερό και τις στραγγίζουμε. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τις ζέστες γλυκοπατάτες και τα ντοματίνια με το χαρουπόμελο, το λάδι, το αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου και ψήνουμε για στους 200 C για 15’.

4. Ρίχνουμε τα κομμάτια γλυκοπατάτας και ντοματίνια πάνω στους γίγαντες, σκεπάζουμε το σκεύος και βάζουμε το φαγητό μας στον φούρνο στους 200 °C για 15 λεπτά. Όταν περάσει ο χρόνος, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε στον φούρνο για ακόμη 10΄. Αφήνουμε το φαγητό μας να σταθεί για 2-3 λεπτά και σερβίρουμε. Τέλειο και πεντανόστιμο φαγητό!

Βρείτε περισσότερες συνταγές στο athenarecipes.com

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Γαστρονομία: Τελευταία Ενημέρωση