ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ηλεία: Πολιτιστικό σαφάρι

Η Ηλεία είναι παράξενη, δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψεις έναν τόπο που από τη μία είναι γεμάτος θησαυρούς

Newsroom Κ, Αθήνα

Απολαμβάνουμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της, από την Αρχαία Ολυμπία έως τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, και κολυμπάμε σε χρυσαφένιες αμμουδιές.

Η Ηλεία είναι παράξενη. Δεν υπάρχει άλλη λέξη για να περιγράψεις έναν τόπο που από τη μία είναι γεμάτος θησαυρούς, από την άλλη είναι υποβαθμισμένος και κατά τόπους σχεδόν παρατημένος. Αυτό καλό είναι να το έχει στο μυαλό του ο επισκέπτης προτού ξεκινήσει τη γνωριμία του με έναν από τους πιο σημαντικούς, όμορφους αλλά και αντιφατικούς νομούς της χώρας. Σημείο αναφοράς στην Ηλεία είναι η Αρχαία Ολυμπία, το κατά Καζαντζάκη «υποβλητικότερο τοπίο στην Ελλάδα, που παρακινεί τόσο γλυκά και επίμονα στην ειρήνη και στη συμφιλίωση», ο τόπος όπου καθιερώθηκε ο θεσμός της ιερής εκεχειρίας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονταν οι εχθροπραξίες στη διάρκεια των Αγώνων.

Εδώ βρίσκεται το αναστηλωμένο Φιλιππείο, που αφιερώθηκε από τον Φίλιππο Β΄ στον Δία μετά τη νίκη στη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) και είναι ένα από τα ωραιότερα οικοδομήματα της Αρχαίας Ολυμπίας που διασώζονται σήμερα. Η έπαυλη του Νέρωνα (που κατασκευάστηκε για τη διαμονή του Ρωμαίου αυτοκράτορα όταν ήρθε στην Ολυμπία για να αγωνιστεί και εν τέλει να χριστεί ολυμπιονίκης) και η Στοά της Ηχούς (με τα επίχρυσα αγάλματα του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου Β΄ και της συζύγου του Αρσινόης, τα οποία βλέπουμε πια μόνο σε σχέδια) μαρτυρούν την οικουμενικότητα της Ολυμπίας. Έτσι και σήμερα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν μέχρι τη δυτική Πελοπόννησο για να θαυμάσουν τον πολιτισμό και τις ιδέες που γεννήθηκαν εδώ πριν από 2.500 χρόνια.


Η Αρχαία Ολυμπία είχε 484.238 επισκέπτες το 2018. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)


Προτού επισκεφτείτε την Αρχαία Ολυμπία, έχετε κατά νου ότι θέλει χρόνο και καλή προετοιμασία. Εφοδιαστείτε με νερό, γιατί δεν θα βρείτε εντός του αρχαιολογικού χώρου, τυπώστε από το ίντερνετ έναν χάρτη-κάτοψη των μνημείων, γιατί δεν θα σας δώσουν στην είσοδο, και αφιερώστε της τουλάχιστον μισή ημέρα. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, ώστε να «καταλάβετε» καλύτερα τον αρχαιολογικό χώρο, που εκτείνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του Κρονίου Λόφου. Συνεχίστε με το Μουσείο της Ιστορίας των ανασκαφών της Ολυμπίας, όπου παρουσιάζεται με χρονολογικό και θεματικό τρόπο το ανασκαφικό έργο στην περιοχή, και ολοκληρώστε την πολιτιστική διαδρομή με το Αρχαιολογικό Μουσείο. Εδώ, εκτός από τον Ερμή του Πραξιτέλη (σκαλισμένο σε παριανό μάρμαρο άγαλμα του αγγελιαφόρου των θεών, ύψους 2,13 μ., που κρατάει στην αγκαλιά του τον μικρό Διόνυσο), θα δείτε τα συγκλονιστικά αετώματα του ναού του Δία. Και θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό, ειδικότερα με το δυτικό αέτωμα, όπου απεικονίζεται η Κενταυρομαχία με τους μεθυσμένους Κενταύρους να επιτίθενται στις γυναίκες των Λαπιθών, τις Λαπιθίδες να παρακολουθούν ξαπλωμένες τη σύγκρουση και τον θεό Απόλλωνα να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Προτού φύγετε από τον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας –ένα κλασικό τουριστικό χωριουδάκι γεμάτο μαγαζιά με σουβενίρ και φολκλόρ ατμόσφαιρα–, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα και από το Μουσείο Αρχιμήδη, που είναι αφιερωμένο στην τεχνολογία της αρχαιότητας.

Μετά την Ολυμπία, τι;

Η Ηλεία, πέρα από την Αρχαία Ολυμπία, έχει άπειρα αξιοθέατα που αξίζουν την προσοχή σας. Κατ’ αρχάς τον Κυπαρισσιακό κόλπο, βασικό τόπο ωοτοκίας της Caretta-caretta, με την τεράστια αμμουδιά του, που είναι ιδανική για οικογένειες, έχει τρομερό ηλιοβασίλεμα αλλά και μερικά προσεγμένα beach bars, όπως είναι το Καζαμπλάνκα στη Ζαχάρω. Δυστυχώς, στον Κυπαρισσιακό κόλπο δεν θα έρθετε αντιμέτωποι μόνο με την ομορφιά της Ηλείας, αλλά και με την ασχήμια της, δηλαδή με απέραντες σειρές αυθαίρετων «εξοχικών», χτισμένων πάνω στο κύμα. Το έτερο σημαντικό φυσικό αξιοθέατο μετά τον Κυπαρισσιακό κόλπο είναι το δρυοδάσος της Φολόης, στην ενδοχώρα του νομού, κοντά στα σύνορα με Αρκαδία-Αχαΐα. Κάντε τον κόπο να οδηγήσετε μέχρι εκεί και δεν θα απογοητευτείτε. Θα βρεθείτε στη μυθική κατοικία των Κενταύρων, ένα δάσος γεμάτο πανύψηλες βελανιδιές, από αυτά που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στο ελληνικό τοπίο.


Ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στην UNESCO, τo 1986. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)
 


Συνεχίστε το σαφάρι στη νότια Ηλεία. Περάστε πρώτα για έναν καφέ από την πετρόχτιστη Ανδρίτσαινα και προχωρήστε προς τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, το πρώτο ελληνικό μνημείο που εντάχθηκε στη λίστα της UNESCO τo 1986. Έργο του Ικτίνου, του 420-400 π.Χ., ενσωματώνει χαρακτηριστικά και των τριών αρχιτεκτονικών ρυθμών (δωρικός, ιωνικός, κορινθιακός). Αν και η αρχαιολογική κοινότητα τον θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό, φαίνεται ότι δεν απολαμβάνει τη δημοφιλία που του αξίζει. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2018 η επισκεψιμότητα στην Αρχαία Ολυμπία ήταν 484.238 και στον Επικούριο Απόλλωνα μόλις 28.788 άτομα. Μπορεί να φταίει η απόμερη τοποθεσία του ναού, μακριά από τις παραλίες και τα beach bars, σε λόφο ύψους 1.130 μ.


Κάστρο Χλεμούτσι, το σημαντικότερο φραγκικό οχυρό του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)


Μην παραλείψετε να βάλετε στο πρόγραμμα και τον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας (στο βόρειο κομμάτι του νομού), διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων, με το ιδιόμορφο θέατρο που είχε χωμάτινο κοίλο και λίθινη σκηνή. Φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί εδώ το θερινό Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας. Κι αν νομίζετε ότι η περιοχή ήκμασε μόνο στην αρχαιότητα, επισκεφτείτε το Κάστρο Χλεμούτσι, για να δείτε ότι κάνετε λάθος. Πρόκειται για το σημαντικότερο κάστρο του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, ένα καλοδιατηρημένο φραγκικό οχυρό, που χτίστηκε το 1220-1223 από τον πρίγκιπα Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουίνο. Ενδιαφέρον έχει η νέα δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας («Θερινό κουδούνι στο Κάστρο Χλεμούτσι»), που περιλαμβάνει παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού και βιωματικά εργαστήρια ανασκαφής, με σκοπό να εξοικειώσει τα παιδιά με την ιστορία της περιοχής. Κλείστε το οδοιπορικό με κάτι πιο σύγχρονο: μια βραδιά στο Σινέ Ρόδον, το θερινό σινεμά που έχει καταφέρει να βάλει στον πολιτιστικό χάρτη της Πελοποννήσου το μικρό χωριό Σταφιδόκαμπος. Είναι ένας αναπάντεχα ατμοσφαιρικός κινηματογράφος, που οι κάτοικοι του χωριού συντηρούν με μεγάλη αγάπη.


Το Σινέ Ρόδον, ο θερινός κινηματογράφος του Σταφιδόκαμπου. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)
 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Αν σας αρέσει η μοντέρνα τέχνη, τότε το Μάλμε είναι η πόλη σας.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Χρώματα, γεύσεις και αρώματα στους δρόμους του Καΐρου. (Φωτογραφία: Shutterstock).

Kάιρο by locals

Ένα ιστορικό τζαμί της πόλης, το σεληνιακό τοπίο του Wadi Degla και η αιγυπτιακή κουζίνα στα καλύτερά της
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Μετά από είκοσι λεπτά πεζοπορίας μέτριας δυσκολίας, από το χωριό της Πιάνας θα βρεθείτε στη σπηλιά του Πάνα. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ).

Αρκαδία: Αναζητώντας τον Πάνα

Ακολουθούμε τα ίχνη του αρχαίου θεού ανάμεσα στα έλατα του Μαινάλου και στις όχθες του Λούσιου, ανακαλύπτοντας τοπία απίστευτης ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Tη μεγαλοπρεπή Βαλέτα θα τη γνωρίσετε περπατώντας, όπως οι κοπέλες της φωτογραφίας που κάνουν βόλτα στη St. Ursula Street. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR).

Μάλτα: Βουτιά στην ιστορία

Με βρετανικότητα πιο έντονη από του Λονδίνου, μπαρόκ αρχιτεκτονική και προϊστορικούς ναούς, συμπυκνώνει τον πολιτισμό όλης ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η Πλατεία της Αγοράς στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Βαρσοβία by locals

Μουσικές σκηνές, κτίρια μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής, τέχνη του δρόμου και γεύσεις για όλα τα γούστα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Hendrik Conscience, στο κέντρο της Αμβέρσας. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Αμβέρσα by locals

Τηγανητές πατάτες από έναν βραβευμένο σεφ, δώρα με χαρακτήρα και τα πιο διάσημα μπισκότα της πόλης.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το δημαρχείο του Μάντσεστερ. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Μάντσεστερ by locals

Ένα υπόγειο μπαρ με «βρόμικη» ιστορία, το δισκάδικο που αγαπά τις τοπικές μπάντες και ένα γλυπτό-κοινωνικό σχόλιο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Break dance στον παραλιακό πεζόδρομο Corniche, χαρακτηριστικό τοπόσημο της Βηρυτού. (REUTERS/Jamal Saidi/File Photo)

Βηρυτός by locals

Ο δρόμος των κοσμηματοπωλείων, δείπνο σε ένα όμορφο αρχοντικό και το πρώτο zero-waste κατάστημα του Λιβάνου
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Hλιόλουστο απόγευμα με θέα στον Δούναβη

Βουδαπέστη by locals

Όμορφα δώρα από ανακυκλώσιμα υλικά, γαστρονομικές στάσεις για όλα τα γούστα και ένα αριστούργημα της ουγγρικής αρ νουβό
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το λιμανάκι της Μπούκας, δίπλα στο μεγάλο λιμάνι του Φρυ. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Κάσος: Όλοι μια παρέα

Η Δωδεκανήσια του γλεντιού υποδέχεται με θέρμη τους ταξιδιώτες και στρώνει τραπέζι με εκλεκτές τοπικές γεύσεις.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η πλατεία Stortorget στην παλιά πόλη του Μάλμε φτιάχτηκε το 1540. (Φωτογραφία: Werner Nystrand)

Mάλμε by locals

Προβολές ντοκιμαντέρ σε μια παλιά εκκλησία, βίγκαν χοτ ντογκ και διάλειμμα αλά σουηδικά, για καφέ και γλυκίσματα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Τα πολύχρωμα νεοκλασικά στον Γιαλό. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Σύμη: Ισχυρό Brand Name

Από άποψη παραλιών είναι ιδιαίτερη, αφού σε πολλές από αυτές η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Η σιωπηλή πυργοπολιτεία της Βάθειας με φόντο τον Λακωνικό κόλπο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Απαιτητική Μάνη

Πύργοι, κοντές ελιές, φραγκοσυκιές, βράχια έως τη θάλασσα, σιωπηλοί οικισμοί και μόνιμος σημαιοστολισμός εθνικής γιορτής
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Το απογευματινό φως αναδεικνύει τη γοητεία της Κορώνου. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΤΣΗΣ)

Nάξος: Ταξίδι στα ορεινά

Ξεκλειδώνουμε τα μυστικά πέντε χωριών της ενδοχώρας μέσα από κατάφυτες ποταμιές, σημαντικές αρχαιότητες και ανόθευτα τοπία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στην πλατεία Victoria διακρίνεται η αρ νουβό είσοδος του μετρό, έργο του Γάλλου αρχιτέκτονα Hector Guimard. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Μόντρεαλ by locals

Μια πόλη που αγαπά τις τέχνες, τη διασκέδαση στους ανοιχτούς χώρους και τις κουζίνες του κόσμου.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
Στάση για ξεκούραση έξω από τις δίδυμες εκκλησίες του Τορίνο, San Carlo και Santa Cristina. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Τορίνο by locals

Χειροποίητο ιταλικό παγωτό, λουκούλλειο γεύμα με θαλασσινά και μια γειτονιά που δεν έχει χάσει την αυθεντικότητά της.
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΤΑΞΙΔΙΑ
X