ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το άγνωστο φαράγγι στη Χούλου

Δύο νεαροί φυσιολάτρες περιγράφουν πώς εντόπισαν το απάτητο μέχρι σήμερα φαράγγι και τη διαφορά μεταξύ της αγάπης για την φύση και του Instagram

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Ήταν Κυριακή 21 Μαρτίου όταν αποφάσισαν να επισκεφτούν την κοινότητα Χούλου στην επαρχία Πάφου, σε μια από τις πολλές τους εξορμήσεις στην φύση. Οι δύο νεαροί από την επαρχία Λάρνακας, η Κατερίνα Ελευθερίου και ο Θανάσης Γεωργίου εκείνη τη μέρα είχαν αποφασίσει να εξερευνήσουν το φαράγγι του Κολιόγκρεμμου το οποίο βρίσκεται στο τρίγωνο Κούρδακα- Χούλου- Πολέμι. Είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς όπως εξηγούν είναι επικίνδυνο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο φαράγγι χωρίς να είναι εξοπλισμένος λόγω της μορφολογίας του. Όπως περιγράφει η Κατερίνα, «περπατώντας μέσα στο φαράγγι του Κολιόγκρεμμου, είδαμε μια ρωγμή. Μπροστά είχε πολλούς ψηλούς ακανθωτούς θάμνους και πίσω από αυτούς διακρίναμε ένα άνοιγμα που οδηγούσε σε ένα άλλο μικρότερο φαράγγι, το οποίο συνδέεται κάθετα με το φαράγγι του Κολιόγκρεμμου». Το μήκος του, ανέρχεται περίπου στα 50 m έχει βάθος 10 m και το πλάτος του είναι σε κάποια σημεία μόλις 50 cm και στο πλατύτερο του σημείο φτάνει τα 2m. Καταλήγει σε ένα σημείο το οποίο σκαρφαλώνοντας το, φτάνεις σε μια έκταση γης με άγρια βλάστηση. «Είναι δύσκολο και επικίνδυνο για το κοινό, χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός με γαλότσες, αδιάβροχα, σχοινιά κτλ. Υπάρχει έντονη άγρια βλάστηση που δεν σε αφήνει να προχωρήσεις εύκολα. Αν δεν έχεις την σωστή ενδυμασία δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρεις να το διασχίσεις», τονίζει ο Θανάσης και εξηγεί ότι πάρα πολλά σημεία του φαραγγιού είναι πολύ στενά ενώ μόλις σουρουπώσει είναι μάλλον τρομακτικό να το διασχίσει κανείς.

Πρόκειται για ένα φαράγγι, άγνωστο μέχρι σήμερα τόσο στην κοινότητα, όσο και στα αρμόδια τμήματα με τα οποία έχουν επικοινωνήσει σχετικά. Ούτε ο κοινοτάρχης της Χούλου Πέτρος Νεοφυτίδης δεν γνώριζε την ύπαρξη του φαραγγιού. «Προσπαθήσαμε να πάρουμε ενημέρωση από το τμήμα Περιβάλλοντος και το Τμήμα Δασών για το αν είναι προστατευόμενο ή όχι, και κανείς δεν το γνώριζε. Στη συνέχεια πήγαν λειτουργοί στο σημείο και διαπίστωσαν ότι δεν είναι προστατευόμενο. Αν ήταν, δεν θα θέλαμε να το μάθει ο κόσμος την ύπαρξη του» αναφέρει η Κατερίνα και ο Θανάσης. Και αφού δεν έχει όνομα, αποφάσισαν οι ίδιοι να του δώσουν το όνομα Φαράγγι της Αικατερίνης.

Σε όλη την Κύπρο

«Έχουμε επισκεφτεί όλη την ελεύθερη Κύπρο μαζί, στις εξορμήσεις μας και τις ανακαλύψεις μας και θεωρούμε την Πάφο κάτι διαφορετικό, διότι έχει πάρα πολλά και μυστηριώδη φαράγγια και τοποθεσίες με άγρια πυκνή βλάστηση, πρασινάδα, νερά, καταρράκτες, ποταμούς, που κανένας δεν τα ξέρει. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς, να βρούμε τόπους απάτητους, τους οποίους δεν γνωρίζει κανένας. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να τα προστατέψουμε να τα αναδείξουμε αλλά δεν δίνουμε στοιχεία τοποθεσίας για να τα προστατέψουμε. Μακάρι τα πράγματα που έβλεπαν τα μάτια μας, να μπορούσαν να τα δουν όλοι. Και δεν συγκρίνονται με τις φωτογραφίες. Είναι διαφορετικό το να το ζήσεις εκείνη την ώρα και άλλο να δεις μια φωτογραφία» αναφέρουν προσπαθώντας να εξηγήσουν την διαφορά της λήψης φωτογραφιών στη φύση χάριν των social media και της εμπειρίας που προσφέρει μια βόλτα στην φύση.

«Δεν πάμε για να βγάλουμε φωτογραφίες και να τις ανεβάσουμε στο Instagram. Πάμε να το ζήσουμε. Προτιμούμε να ζήσουμε αυτού του είδους τις εμπειρίες παρά να πάμε για ένα καφέ, αναφέρει ο Θανάσης. Θίγουν επίσης το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, ειδικότερα σε σημεία τα οποία γίνονται διάσημα μέσω social media και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Κάτι που δεν θα συμβεί στο φαράγγι τους αφού είναι μάλλον αφιλόξενο.

Η προσπάθεια του Θανάση και της Κατερίνας θα έπρεπε να παραδειγματίσει πολλούς. «Να μάθουμε να βρίσκουμε τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού μας και να μάθουμε να τους σεβόμαστε και να τους αγαπούμε διότι είναι ο τόπος μας και πρέπει να μάθουμε να τον αγαπούμε» είναι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν οι δύο νεαροί φυσιολάτρες.

Η ιδιαιτερότητα της Χούλου

Ο κοινοτάρχης της Χούλου Πέτρος Νεοφυτίδης ανέφερε στην «Κ» ότι και τα δύο φαράγγια είναι επικίνδυνα για να τα διαβεί ο οποιοσδήποτε και για να καταστεί σημείο μαζικής επισκεψιμότητας, θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εργασίες για την ασφάλεια του κοινού. Όπως σημείωσε ωστόσο, η Χούλου μια κοινότητα περίπου 150 κατοίκων, κρύβει πολλές ομορφιές, τόσο στο φυσικό της περιβάλλον (αργάκι των Μερσινιών που διασχίζει την κοινότητα, μικρός καταρράκτης, φαράγγια), στα μνημεία όσο και στα μικρά γραφικά δρομάκια της κοινότητας και τα πετρόκτιστα σπίτια. Ανέφερε επίσης ότι γίνονται αυτό το διάστημα προσπάθειες αναβάθμισης της κοινότητας ώστε να καταστεί πιο ελκυστική για τους επισκέπτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ταξίδια: Τελευταία Ενημέρωση

X