ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - Τεταμένο το κλίμα στη Δυτική Οχθη

Μόνο το τελευταίο 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν χάσει τη ζωή τους 266 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 117 παιδιά

Kathimerini.gr

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις, εν αναμονή της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ, καθώς, μόνο το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 266 Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες, περιλαμβάνονται και 117 παιδιά. Από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιθέσεις 4.651 Παλαιστίνιοι συνολικά, ανέφερε ο εκπρόσωπος. Παράλληλα, οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 14.245, με το 70% να αφορά γυναίκες και παιδιά.

Σημειώνεται πως το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ενώ προειδοποίησε ότι όποιος παραμείνει, κινδυνεύει να θεωρηθεί «συμπαθών της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, μεταξύ των στόχων στους οποίους επιτέθηκαν, ήταν ο επικεφαλής ενός πυρήνα εκτόξευσης ρουκετών και αρκετοί ακόμα ισλαμιστές. Επιπλέον, επίθεση πραγματοποιήθηκε σε χώρο παραγωγής όπλων και σε ένα στρατιωτικό αρχηγείο της Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, ο Ντάνιελ Χαγκάρι πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται αιχμάλωτοι ανέρχεται σε 212. Από την πλευρά τους, παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Ένταση και επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Στη Δυτική Οχθη, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Οι Ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ -η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ- επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο αφίσες που καλούσαν τους θρησκευόμενους Εβραίους εποίκους να προσευχηθούν στον ιερό περίβολο γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα, μια πράξη που μπορεί να προκαλέσει αναταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη.

Εκκενώνονται επιπλέον 14 κοινότητες στα σύνορα με Λίβανο

Το Ισραήλ αύξησε τις προγραμματισμένες εκκενώσεις κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο την Κυριακή, καθώς οι συγκρούσεις με μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ έχουν ενταθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.

Αφού έθεσε σε ισχύ ένα σχέδιο την περασμένη εβδομάδα για τη μετακίνηση των κατοίκων από 28 χωριά της παραμεθόριας περιοχής και την κοντινή πόλη Kiryat Shmona, με προσωρινά καταλύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος, το υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι προσθέτει 14 κοινότητες στον κατάλογο των υπό εκκένωση περιοχών.

Συρία: Δύο νεκροί στο αεροδρόμιο της Δαμασκού

Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν «από τον ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο το αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία, σήμερα το πρωί», ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Συρίας. Τα δύο θύματα ήταν μέλη της μετεωρολογικής υπηρεσίας, η οποία έχει την έδρα της στο αεροδρόμιο, εξήγησε η ίδια πηγή.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου στη Συρία τέθηκαν εκτός λειτουργίας μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου», είχε δηλώσει στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, που ταυτόχρονα πλήγματα έχουν στόχο τα δύο αεροδρόμια. Στις 12 Οκτωβρίου, πλήγματα είχαν θέσει και πάλι εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου.

Με πληροφορίες από Reuters, The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση