ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπορέλ: Το Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει αυτή την κατηγορία που είχε ακουστεί από εκπροσώπους της ισραηλινής αντιπολίτευσης

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Για χρηματοδότηση της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ λίγες μόνο μέρες πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των 27 υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου έχουν προσκληθεί να μετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

«Η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της Παλαιστινιακής Αρχής» ανέφερε ο Μπορέλ σε ομιλία του χθες το απόγευμα στο πανεπιστήμιο της Ισπανίας, Βαγιαδολίδ, όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας, όπως μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα Pais.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει αυτή την κατηγορία που είχε ακουστεί από εκπροσώπους της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ενώ είχε αποτυπωθεί και σε άρθρο των Times of Israel, μια μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς, στις 8 Οκτωβρίου. «Το Ισραήλ είχε επιτρέψει βαλίτσες με εκατομμύρια χρήματα από το Κατάρ να εισέλθουν στη Γάζα το 2018 προκειμένου να διατηρηθεί η εύθραυστη εκεχειρία με τους διοικητές της Χαμάς εκεί» ανέφερε το άρθρο. Ο Νετανιάχου πάντως το 2019 μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του Λικούντ το 2019 είχε τονίσει πως «όποιος θέλει να εμποδίσει την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους χρειάζεται να ενισχύσει τη Χαμάς».

«Απαραίτητη η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους»

Από την πλευρά του ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ε.Ε Μπορέλ πάντως τόνισε ότι η δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. «Η μόνη λύση είναι να δημιουργηθούν δύο κράτη που θα μοιράζονται το έδαφος για το οποίο πεθαίνουν εδώ και 100 χρόνια» τόνισε για να προσθέσει πως μια τέτοια λύση θα πρέπει να επιβληθεί από εξωτερικούς παράγοντες.

Η «παρέμβαση» Μπορέλ ήρθε πάντως μία ημέρα μετά την καταιγιστική απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την υπόσχεση να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα μέχρι την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από μια απόλυτη νίκη», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Σχέδιο ειρήνευσης»

Τη Δευτέρα, το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή όπου ανάμεσα σε άλλα θα συζητηθεί και ένα πιθανό σχέδιο ειρήνευσης, που προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, εγγυήσεις προς το κράτος του Ισραήλ και πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεών του με τα αραβικά κράτη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενόψει του συμβουλίου αναφέρουν ότι η λύση στη βάση των δύο κρατών είναι ένα ζήτημα που μπορεί να προωθηθεί πριν από τη λήξη του πολέμου, καθώς χρειάζεται να δοθεί «πολιτικός ορίζοντας» που θα διαμορφώσει την τελική του φάση.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες άλλωστε έχουν προσκληθεί και θα μετάσχουν και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών αλλά και οι ομόλογοί του από την Ιορδανία και Σαουδική Αραβία καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Οι 27 υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό και Παλαιστίνιο ομόλογό τους.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των «27» θα βρεθεί και πακέτο κυρώσεων εναντίον της Χαμάς, ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να διχάζει την Ε.Ε.

Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ωστόσο ζήτησε για πρώτη φορά «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα και την έναρξη πολιτικών προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση