ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:12
 

Δίκη Τραμπ: Όγδοη Μέρα με ερωτήματα γερουσιαστών

Η δίκη παραπομπής θα προχωρήσει στο επόμενο της στάδιο, αυτό των ερωτημάτων από άλλους γερουσιαστές

Newsroom K

Η Κατηγορούσα Αρχή των Δημοκρατικών και η Νομική Ομάδα του Λευκού Οίκου έχουν ολοκληρώσει τις επιχειρηματολογίες τους κατά και υπέρ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ,Ντόναλντ Τραμπ, στη Γερουσία της χώρας τις προηγούμενες ημέρες. Η δίκη παραπομπής θα προχωρήσει στις 29 Ιανουαρίου στο επόμενο της στάδιο, αυτό των ερωτημάτων από άλλους γερουσιαστές.

Κατά τη διαδικασία αυτή, γερουσιαστές τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών, καλούνται να καταθέτουν γραπτώς τις ερωτήσεις τους στον Ανώτατο Δικαστή Τζον Γ. Ρόμπερτς Τζ., ο οποίος θα εκφωνεί τις ερωτήσεις σε κάθε «στρατόπεδο» με τη σειρά, εναλλάσοντας μεταξύ των δύο σε κάθε ερώτηση.

Το στάδιο αυτό της δίκης, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και 16 ώρες, αρχόμενο από τις 13:00 τοπική ώρα Ουάσινγκτον (20:00 ώρα Κύπρου).

Η ομάδα υπεράσπισης του προέδρου Τραμπ υποστηρίζει ότι η δίκη εις βάρος του προέδρου είναι παράνομη, καθώς οι κατήγοροι, δεν έχουν αποδείξει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο νομικό αδίκημα, παρά την εμφάνιση των χειρογράφων Μπόλτον, τα οποία έχουν δώσει άλλες διαστάσεις στα επιχειρήματα και τις κατηγορίες των Δημοκρατικών.

Διαβάστε εντός του άρθρου:

Ο Λευκός Οίκος απαγορεύει την έκδοση του βιβλίου Μπόλτον αν δεν αφαιρεθούν «απόρρητες πληροφορίες»

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον ότι το βιβλίο που γράφει φαίνεται ότι περιέχει «σημαντικό αριθμό απόρρητων πληροφοριών» και για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να εκδοθεί στην παρούσα μορφή του.

Η επιστολή εστάλη από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου στον δικηγόρο του Μπόλτον, τον Τσαρλς Κούπερ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι το χειρόγραφο περιέχει υλικό που θεωρείται «άκρως απόρρητο».

«Με βάση την ομοσπονδιακή νομοθεσία και τις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που υπέγραψε ο πελάτης σας ως προϋπόθεση για να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, το χειρόγραφο δεν επιτρέπεται να εκδοθεί ή να αποκαλυφθεί με άλλον τρόπο, αν δεν διαγραφούν αυτές οι απόρρητες πληροφορίες», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Αποσπάσματα του βιβλίου του Μπόλτον διέρρευσαν την Κυριακή από την εφημερίδα New York Times, εν μέσω της δίκης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία.

Τραμπ: Αν άκουγα τον Μπόλτον θα είχε ξεσπάσει ο έκτος παγκόσμιος πόλεμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε με δριμύτητα σήμερα εναντίον του πρώην συμβούλου του, του Τζον Μπόλτον, οι αποκαλύψεις του οποίου φαίνεται ότι περιπλέκουν τη δίκη του στη Γερουσία και το αίτημά του να απαλλαγεί από τις κατηγορίες χωρίς να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες.

Λίγες ώρες προτού να ξεκινήσει και πάλι σήμερα η ακροαματική διαδικασία, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατήγγειλε για αχαριστία τον πρώην σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας, κατηγορώντας τον επίσης ότι διέπραξε αλλεπάλληλα «λάθη κρίσης».

«Με εκλιπαρούσε να του δώσω» αυτή τη θέση και «απολύθηκε επειδή, ειλικρινά, αν τον άκουγα, τώρα θα ήμασταν στον έκτο Παγκόσμιο Πόλεμο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter νωρίς το πρωί.

«Φεύγει και αμέσως γράφει ένα ψευδές και κακόβουλο βιβλίο. Με όλο απόρρητα της εθνικής ασφάλειας Ποιος το κάνει αυτό;» πρόσθεσε.

Ο Μπόλτον, ένας νεοσυντηρητικός γνωστός για τις πολεμοχαρείς θέσεις του, απολύθηκε τον Σεπτέμβριο. Πλέον ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο-μαρτυρία που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τον Τραμπ και την υπερασπιστική ομάδα του. Στο βιβλίο του γράφει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του είχε πει τον Αύγουστο πως δεν θέλει να αποδεσμεύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία εφόσον το Κίεβο δεν δεσμεύεται να διεξάγει ποινική έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του Δημοκρατικού πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η πληροφορία αυτή έγινε γνωστή το βράδυ της Κυριακής και ενισχύει τους Δημοκρατικούς που ζητούν εδώ και εβδομάδες να κληθούν ως μάρτυρες στη δίκη του Τραμπ πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Ο Μπόλτον άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να καταθέσει, εφόσον η Γερουσία τον κλητεύσει.

Οι Δημοκρατικοί γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα να πετύχουν την καθαίρεση του προέδρου, αφού η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους (53 έδρες) και χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων του Σώματος (67 ψήφοι) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ. Καθώς απομένουν λιγότερες από 300 ημέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, ελπίζουν ότι θα συλλέξουν πληροφορίες που θα έφερναν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι συνήγοροι του Τραμπ κάλεσαν τους γερουσιαστές να τον απαλλάξουν «το συντομότερο δυνατόν». «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Πατ Τσιπολόνε.

Η Γερουσία αναμένεται να αποφασίσει την Παρασκευή αν θα κληθούν μάρτυρες στη δίκη ή όχι.

Το πρόγραμμα της δίκης:

Η βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου είναι να έχουν τελειώσει όλα πριν από την καθιερωμένη ομιλία του προέδρου προς το έθνος (State of Union), η οποία φέτος θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου.

Kάθε πλευρά θα έχει στη διάθεση της σύνολο 24 ωρών για να καταθέσει τα επιχειρήματα της, οι οποίες θα διαμοιραστούν σε διάστημα τριών ημερών, και τα αποδεικτικά στοιχεία θα γίνονται δεκτά στο Σώμα εκτός και αν υπάρχει σχετική ψήφος που να αντιτίθεται σε αυτά.

Εάν κάθε πλευρά χρησιμοποιήσει και τις 24 ώρες που έχει στη διάθεση της, το πρόγραμμα της δίκης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να είναι το ακόλουθο:

 • Η Παραπομπή στο Κογκρέσο: 
 • Ψήφισμα περί κανόνων διαδικασίας στη Γερουσία:
 • Επιχειρήματα Δημοκρατικών (Kατηγορητήριο):
 • Επιχειρήματα Νομικής Ομάδας Λευκού Οίκου (Υπεράσπιση):
 • Eρωτήματα Γερουσιαστών:
  • 29 Ιανουαρίου
 • Τελικό Στάδιο:
  • Σύνολο 4 ωρών συζήτησης σχετικά με την πρόσκληση μαρτύρων κατηγορίας.
  • Ψηφοφορία επί των προσώπων των μαρτύρων και των σχετικών εγγράφων.
  • Ψηφοφορία επί άλλων θεμάτων.
  • Αν αποτύχουν όλες οι ψηφοφορίες, η Γερουσία θα προχωρήσει σε αθωωτική ψηφοφορία.

Η Γερουσία των ΗΠΑ εγκαινίασε στις 21 Ιανουαρίου, την επίσημη διαδικάσία της δίκης, με τους 100 γερουσιαστές σε ρόλο ενόρκων και μια ομάδα βουλευτών σε ρόλο εισαγγελέων, με τον πρόεδρο αναμένεται να αθωωθεί από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του σώματος και το βασικό ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Στα €20,74 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2019

«Αν αποφεύγονταν διάφορα έξοδα όπως για παράδειγμα η `συντήρηση` των παρασιτικών συνοδών του προέδρου ...»
ΑΚΑ  |  09:33

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Κάντε αυτό το έτος ένα αξιοσημείωτο και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Κάντε αίτηση ...»
Martin Laura  |  16:38

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:09

#PoliticsBlog Αυτή τη λιμουζίνα ποιος θα την πάρει;

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον ο γνωστός βουλευτής να μας έλεγε και τι στάση κράτησε όταν ο γνωστός συρφετός ...»
leo  |  13:08

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X