
Kathimerini.gr
«Λυδία λίθο» για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Eνωση χαρακτήρισε την αύξηση των ποσοστών επιστροφών των παράτυπων μεταναστών ο αρμόδιος επίτροπος Μάγκνους Μπρούνερ, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής, άτυπης συνάντησης των υπουργών Μετανάστευσης και Δικαιοσύνης στην Κοπεγχάγη, που επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, και στο ζήτημα της Λιβύης.
Προτάσσοντας ως λύση τη «διπλωματία του μεταναστευτικού», ο Αυστριακός επίτροπος παραδέχθηκε, πάντως, τη δυσκολία συνεργασίας με τρίτες χώρες, ειδικά στη Βόρεια Αφρική. Προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση και ερωτηθείς σχετικά με τη Λιβύη, όπου πρόσφατα εκδιώχθηκε ως «ανεπιθύμητο πρόσωπο» από αξιωματούχους στη Βεγγάζη, ο Μπρούνερ υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με αυτά τα κράτη, με τέτοιες κυβερνήσεις». «Δεν είναι εύκολη (σ.σ. η συνεργασία), αλλά είναι απαραίτητη, καθώς δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε», τόνισε.
Στο πλαίσιο της «διπλωματίας του μεταναστευτικού», ο αρμόδιος επίτροπος ανέφερε το παράδειγμα συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως η Τυνησία ή η Αίγυπτος, σημειώνοντας ότι «έχουν λειτουργήσει καλά στο παρελθόν» ως προς τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. «Αυτός είναι ο στόχος μας: να θέσουμε το μεταναστευτικό στο τραπέζι, να εμπλακούμε σε μια διπλωματία του μεταναστευτικού, επίσης, σε συνδυασμό με άλλα θέματα, όσον αφορά συμφωνίες με τρίτες χώρες», είπε.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Politico, άλλωστε, o Αυστριακός επίτροπος εξέφρασε την ετοιμότητα της Ε.Ε. για διαπραγματεύσεις με τον φιλορώσο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία της ιταλικής κυβέρνησης, ο Μάγκνους Μπρούνερ υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι η Ρωσία αυξάνει την επιρροή της στη Λιβύη είναι ακριβώς η ανησυχία μας και γι’ αυτό πρέπει επίσης να συνεργαστούμε μαζί τους». «Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες και το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του ως όπλο κατά της Ευρώπης. Αυτή η εργαλειοποίηση συμβαίνει, και φυσικά φοβόμαστε επίσης ότι η Ρωσία σκοπεύει να κάνει το ίδιο με τη Λιβύη», είπε χαρακτηριστικά.
Τα σχόλια του Αυστριακού έγιναν λίγες μόνο εβδομάδες μετά το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο, όπου στη διάρκεια επίσκεψής του στην ανατολική πλευρά της Λιβύης εκδιώχθηκε μαζί με τους υπουργούς Μετανάστευσης Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας, που αναζητούσαν λύσεις ως προς τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από τη βορειοαφρικανική χώρα.
Οι αξιωματούχοι στη Βεγγάζη, μάλιστα, χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής, επειδή αρνήθηκαν να συναντηθούν, πέραν του Χαλίφα Χαφτάρ, με υπουργούς τής εκεί κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά θα τη νομιμοποιούσαν έναντι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη.
Για πρώτη φορά, άλλωστε, ο Μάγκνους Μπρούνερ μίλησε για το περιστατικό αναφέροντας ότι «στη Βεγγάζη δεν ξέραμε ποιοι ήταν εκείνοι που κάθονταν απέναντί μας» και γι’ αυτό «στο τέλος οι συνομιλίες δεν πραγματοποιήθηκαν».
Νέα αποστολή
Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν προγραμματίζει σύντομα εκ νέου αποστολή στη Βεγγάζη υπό την «πίεση» ιδιαίτερα της Αθήνας για περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, ειδικά από τα ανατολικά, με προορισμό την Κρήτη. «Είμαστε, φυσικά, έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες ανά πάσα στιγμή. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο», είπε ο επίτροπος, για να προσθέσει ότι «υπάρχουν ακόμη δίαυλοι επικοινωνίας σε τεχνικό επίπεδο που λειτουργούν πολύ καλά», αναφερόμενος στις συνομιλίες της Ε.Ε. με την κυβέρνηση στη Βεγγάζη.
Το ζήτημα αυτό, όπως και η αυστηροποίηση των κανόνων διαχείρισης του μεταναστευτικού καθώς και οι λεγόμενες «καινοτόμες λύσεις», η δημιουργία δηλαδή «κόμβων επιστροφών», κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση στην Κοπεγχάγη.
Η Δανία, που έχει αναλάβει την τρέχουσα προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., προωθεί κατά τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού της, Καάρε Ντιμπβάντ Μπεκ: νέα πολιτική επιστροφών, συμφωνίες με τρίτες χώρες και ασφάλεια συνόρων, ώστε να εμποδίζεται η «εργαλειοποίηση» των μεταναστών.
Η κυβέρνηση της Δανίας διαπιστώνει, μάλιστα, ευθυγράμμιση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως προς τους στόχους αυτούς και ιδιαίτερα της προώθησης των «κόμβων επιστροφών» στο πρότυπο του μοντέλου Ιταλίας – Αλβανίας και παρά τις δυσχέρειες έως τώρα εφαρμογής και αποτελεσματικότητάς του.
Για τον Δανό υπουργό Δικαιοσύνης Πίτερ Χάμελγκαρντ, εξάλλου, καταγράφεται «αλλαγή μομέντουμ» όχι μόνο σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά κυρίως στην επιθυμία των Ευρωπαίων πολιτών, «που ζητούν να αναλάβουμε μεγαλύτερες ευθύνες ως προς την αντιμετώπιση της μαζικής μετανάστευσης».