ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκρηξη βίας στη Σουηδία: Ο πρωθυπουργός καλεί τον στρατό

O πρωθυπουργός της Σουηδίας κάλεσε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων για να συμβάλει στον περιορισμό της έξαρσης της βίας και των δολοφονιών από συμμορίες

Kathimerini.gr

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον κάλεσε τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων για να συμβάλει στον περιορισμό της έξαρσης της βίας και των δολοφονιών από συμμορίες.

Οι δύο άνδρες και ο αρχηγός της αστυνομίας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα Παρασκευή για να συζητήσουν τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο στρατός.

Δωδεκάωρο τρόμου

Η συνάντηση έρχεται έπειτα από ένα αιματηρό 12ωρο, στη διάρκεια του οποίου δύο άνδρες δέχτηκαν πυροβολισμούς στη Στοκχόλμη και μία 25χρονη σκοτώθηκε από έκρηξη στο σπίτι της σε πόλη βόρεια της σουηδικής πρωτεύουσας.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε», υποσχέθηκε ο Κρίστερσον σε σπάνιο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Μίκαελ Μπάιντεν δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter ότι είναι έτοιμος να συνδράμει τις προσπάθειες της αστυνομίας.

Στρατιώτες με… αστυνομικά καθήκοντα

Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα μπορούσε να εμπλακεί ο στρατός, αλλά προηγούμενες συνομιλίες υποδηλώνουν ότι οι στρατιώτες ενδέχεται να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Επικριτές της πρωτοβουλίας έχουν χαρακτηρίσει τα προτεινόμενα μέτρα επιφανειακά, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τα βαθύτερα αίτια της βίας.

Δώδεκα νεκροί σε ένα μήνα

Μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια συμμοριών. Πρόκειται για τις περισσότερες δολοφονίες που έχουν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με την Dagens Nyheter.

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει το πρόσφατο κύμα με συγκρούσεις σε συμμορία γνωστή ως Foxtrot, η οποία κλονίστηκε από εσωτερικές διαμάχες και έχει διασπαστεί σε δύο αντίπαλα «στρατόπεδα».

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο, καθώς και πως «καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη» δεν βιώνει τέτοιου είδους κατάσταση.

Τόνισε ότι παιδιά και αθώοι πολίτες γίνονται ολοένα συχνότερα θύματα της βίας που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

«Πήγε για ύπνο και δεν ξύπνησε»

Από τη νυχτερινή έκρηξη στο Φουλερό, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, σκοτώθηκε μία γυναίκα που, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ήταν γειτόνισσα ατόμου με διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Πήγε για ύπνο «ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν πρόλαβε να ξυπνήσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ένας άνδρας γύρω στα 20 σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στο Γιόρντμπρο, νότια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Σε άλλο περιστατικό, 18χρονος άνδρας πυροβολήθηκε γύρω στις 19.00 (17:.0 ώρα Ελλάδας) κοντά σε γήπεδο της Στοκχόλμης, που ήταν γεμάτο κόσμο, μετέδωσε το SVT.

Θλιβερό ρεκόρ

Πέρυσι, περισσότεροι από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς στη Σουηδία –το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ– και φέτος εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση.

Επίσημη κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2021 ανέφερε ότι τέσσερις ανά 1 εκατ. κατοίκους πεθαίνουν σε πυροβολισμούς κάθε χρόνο στη Σουηδία – σε σύγκριση με 1,6 άτομα ανά 1 εκατομμύριο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα αίτια της βίας

Η αστυνομία έχει συνδέσει τη βία με την κακή ενσωμάτωση των μεταναστών, τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών και τη χρήση ναρκωτικών.

Με αφορμή τα τελευταία περιστατικά, ο επικεφαλής της σουηδικής αστυνομίας, Αντερς Θόρνμπεργκ, δήλωσε: «Αθώοι άνθρωποι δολοφονούνται και τραυματίζονται. Η αστυνομία κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να σταματήσει τη βία. Οι εγκληματικές συγκρούσεις στη Σουηδία αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας».

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Κρίστερσον, η οποία ανήλθε πέρυσι στην εξουσία, με την υποστήριξη των αντιμεταναστευτών Σουηδών Δημοκρατών, δεν έχει ακόμη καταφέρει να αντιμετωπίσει τη βία.

Οπως στη Νέα Υόρκη

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη ότι θα προωθήσει μέτρα όπως περισσότερη επιτήρηση, αυστηρότερες ποινές για την παράβαση των νόμων περί όπλων, πιο ευέλικτο καθεστώς απελάσεων, καθώς και «ζώνες στάσης και έρευνας».
Οπως τόνισε, «διδάχθηκε από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης» κατά την επίσκεψή του στην πόλη την περασμένη εβδομάδα.

Τόνισε ότι οι εμπλεκόμενοι στις δολοφονίες θα οδηγηθούν στο δικαστήριο και, αν προέρχονται από άλλες χώρες, θα απελαθούν.

Ο σουηδικός νόμος, είπε, δεν είναι φτιαγμένος για να αντιμετωπίσει «εγκλήματα συμμοριών και παιδιά-στρατιώτες» ανέφερε. «Ολα είναι στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά.

«Να αντέξουμε τον πόνο των παιδιών»

Ωστόσο, βαθιά απογοήτευση για τις κυβερνητικά σχέδια εκφράζουν κάποιοι πολίτες, επισημαίνοντας πως δεν αντιμετωπίζουν τα βασικά κοινωνικά ζητήματα που αναδεικνύονται από την έκρηξη της βίας.

Ο Σακαρίγια Χίρσι, επικεφαλής της ομάδας Kollektiv Sorg, η οποία συνδέεται με τη Διεθνή Αμνηστία, μιλώντας στο BBC, ζήτησε περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και αύξηση των πόρων για τις λέσχες νεολαίας, τις κοινοτικές υπηρεσίες και τα αθλητικά κέντρα.

Δεν υπήρξε αναφορά σε «συγκεκριμένα μέτρα» στην ομιλία του Κρίστερσον «για εκείνους που υποφέρουν από τραύματα και απώλειες –ιδιαίτερα τα παιδιά–, των οποίων τη θλίψη και τον πόνο πρέπει ως κοινωνία να αντέξουμε και να αντιμετωπίσουμε».

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση