ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμβόλιο AstraZeneca: Εντόπισαν πιθανή αιτία των θρόμβων

H AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα

Kathimerini.gr

BBC, THE GUARDIAN

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι πιθανότατα εντόπισαν τον ένοχο πίσω από τις εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές του θρόμβου αίματος που προέρχονται από το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αντίδραση μπορεί να εντοπιστεί στον τρόπο με τον οποίο ο αδενοϊός που χρησιμοποιείται από το εμβόλιο για τη μεταφορά του γενετικού υλικού του κορωνοϊού στα κύτταρα συνδέεται με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στο αίμα, γνωστή ως παράγοντας αιμοπεταλίων 4 (PF4).

Πιστεύουν ότι αυτή δύναται να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να καταλήξει στην ανάπτυξη θρόμβων –μια κατάσταση γνωστή ως ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία (VITT)– που προκαλείται από το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο πιστεύεται ότι έσωσε περίπου ένα εκατομμύριο ζωές από τον κορωνοϊό, αλλά οι ανησυχίες σχετικά με τους σπάνιους θρόμβους διαμόρφωσαν τον τρόπο με τον οποίο το εμβόλιο έχει χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως (π.χ. χορήγηση άλλου εμβολίου στις ηλικίες κάτω των 40 ετών).

Στην ομάδα του Κάρντιφ δόθηκε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για να βρει τις απαντήσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Αλαν Πάρκερ, η ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία συμβαίνει μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, επειδή πρέπει να λάβει χώρα μια αλυσίδα σύνθετων γεγονότων για να προκαλέσει αυτή την εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια. «Τα δεδομένα μάς επιβεβαιώνουν ότι η πρωτεΐνη PF4 μπορεί να συνδεθεί με αδενοϊούς, ένα σημαντικό βήμα για την αποκάλυψη του μηχανισμού στον οποίο οφείλεται η ανοσοθρομβωτική θρομβοπενία. Η δημιουργία ενός μηχανισμού θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη και στη θεραπεία της διαταραχής. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουμε καλύτερα τις σπάνιες παρενέργειες αυτών των νέων εμβολίων και ενδεχομένως να σχεδιάσουμε νέα, βελτιωμένα εμβόλια για να ανατρέψουν την παλίρροια αυτής της παγκόσμιας πανδημίας».

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, συμμετείχαν και επιστήμονες της AstraZeneca. Σε δήλωσή του στο BBC, εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως «αν και η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες ιδέες και η AstraZeneca διερευνά τρόπους για να αξιοποιήσει αυτά τα ευρήματα ως μέρος των προσπαθειών μας για την αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ