ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εντονη κόντρα στη Γερμανία για την πολιτική μετανάστευσης

Τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό

Kathimerini.gr

Σκληρή αντιπαράθεση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών CDU, Φρίντριχ Μερτς, είχε την Τετάρτη στην ομοσπονδιακή βουλή ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, με αφορμή τη συζήτηση για το αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό νομοσχέδιο. Χθες, πολλά ευρωπαϊκά κράτη επέκριναν τις πρωτοβουλίες του Σολτς για το μεταναστευτικό.

Ο καγκελάριος επιτέθηκε σφοδρά κατά του Μερτς για τις δηλώσεις του ότι η απουσία ηγεσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης οδήγησε σε «απώλεια ελέγχου» της μετανάστευσης.

Ο Σολτς υπογράμμισε από το βήμα του κοινοβουλίου ότι η κυβέρνησή του αναμορφώνει τη μεταναστευτική πολιτική προκειμένου η Γερμανία να φιλοξενήσει ειδικευμένους εργαζομένους και να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Η σημερινή κατάσταση αποτελεί προϊόν ετών αδιαφορίας από τις κυβερνήσεις του CDU της Αγκελα Μέρκελ και του Χέλμουτ Κολ, είπε ο καγκελάριος. «Επιθυμείτε σοβαρή πολιτική από εμάς και έχω έτσι τη χαρά να σας εξηγήσω πώς έχουν τα πράγματα. Εσείς είστε αυτοί που δεν πέτυχαν τίποτα και επέμεναν να μιλούν πολύ, χωρίς να κάνουν το παραμικρό», τόνισε ο Σολτς.

Μετά την ανακοίνωση της επιβολής ελέγχων στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας από την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο πρότεινε την κράτηση αιτούντων άσυλο κοντά στα γερμανικά σύνορα έως ότου επιβεβαιωθεί ότι δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλες προτάσεις αφορούν τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών προς τους αιτούντες άσυλο και τη δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων γι’ αυτούς, μέρος ευρύτερου σχεδίου διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2026.

Η πρόσφατη πρωτοφανής νίκη του αντιμεταναστευτικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στις τοπικές εκλογές της Θουριγγίας, στον απόηχο επίθεσης με μαχαίρι τον περασμένο μήνα από απορριφθέντα αιτούντα άσυλο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στο Βερολίνο.

Επιστολή στην Κομισιόν

Εν μέσω πιεστικών εκκλήσεων για σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, διεμήνυσε στην Κομισιόν ότι οι συνοριακοί έλεγχοι είναι αναγκαίοι «λόγω των απειλών για τη δημόσια ασφάλεια και την τάξη από την ανεπίτρεπτη αύξηση της παράτυπης μετανάστευσης».

Από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Ιουλίου η Γερμανία είχε καταγράψει 50.000 εισόδους μεταναστών χωρίς χαρτιά, ελαφρά μείωση σε σχέση με τις 56.000 αφίξεις της περυσινής αντίστοιχης περιόδου.

Στην επιστολή της προς την Κομισιόν, η κ. Φέιζερ αναφέρει ότι «οι τοπικές αρχές φθάνουν συχνά στα όρια των δυνατοτήτων τους σε ό,τι αφορά την υποδοχή, τη στέγη και την πρόνοια». Τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων με μαχαίρια οδήγησαν «σε μαζική αποσάθρωση του αισθήματος ασφάλειας και οικιακής ειρήνης του πληθυσμού».

 

Οι προτάσεις Σολτς έχουν προκαλέσει τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τους Πράσινους να τις θεωρούν υπερβολικά αυστηρές.

Ο Μερτς, προχωρώντας σε ρήξη με την εποχή Μέρκελ, τόνισε ότι «οι μαζικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Γερμανίας είναι νομικά βάσιμες, πρακτικά εφικτές και –λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή κατάσταση– πολιτικά αναγκαίες».

Την Τρίτη, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου, με τους Σοσιαλδημοκράτες να κατηγορούν το CDU για σκηνοθετημένη αποχώρηση.

Τα κυβερνητικά σχέδια αμφισβήτησε και το συνδικάτο της αστυνομίας, αναφέροντας ότι τα 16 κρατίδια της ομοσπονδίας δεν διαθέτουν τις αναγκαίες δικαστικές υποδομές. «Τα γερμανικά σύνορα, μήκους άνω των 4.000 χλμ., δεν είναι δυνατόν να φυλαχθούν αποτελεσματικά. Κακόβουλοι, όπως τρομοκράτες και ισλαμιστές, θα βρουν σίγουρα τρόπο να παρακάμψουν τους ελέγχους», είπε ο Αντρέας Ρόσκοπφ, πρόεδρος του συνδικάτου συνοριοφυλάκων.

Αυστρία και Πολωνία

Επικρίσεις στη γερμανική μεταναστευτική νομοθεσία άσκησε χθες η Πολωνία, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την απόφαση επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων, ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα δεχθεί μετανάστες που απελάθηκαν από τη Γερμανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι «θα ζητήσουμε εντός των προσεχών ωρών από άλλες χώρες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις αυτές του Βερολίνου να συσκεφθούν επειγόντως στα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να βρεθεί λύση».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Γκέρχαρτ Κάρνερ, υποστήριξε ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι παράνομη. «Οι παράνομες πράξεις είναι απαράδεκτες. Ζούμε σε συνταγματικά κράτη και αυτό που κάνει το Βερολίνο είναι παράνομο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεννόησης. Δεν θα δεχθούμε κανέναν μετανάστη από τη Γερμανία».

Ειδικευμένοι εργαζόμενοι

Στην ομιλία του στην Μπούντεσταγκ ο Σολτς υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας να προσελκύσει ειδικευμένους μετανάστες. «Δεν υπάρχει κράτος του κόσμου με συρρικνούμενο πληθυσμό, το οποίο να εμφανίζει οικονομική ανάπτυξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε όσους διώκονται, όπως ορίζει το σύνταγμα και αυτό δεν είναι ανοικτό προς διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο καγκελάριος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση