ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρυθμοί ροκ στο μεταναστευτικό

Γερμανικό φλερτ για αλλαγή νομοθεσίας Ε.Ε. υπό το βλέμμα Λευκωσίας - Αρχή με ελέγχους στα χερσαία σύνορα

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Σε τροχιά ουσιαστικών αλλαγών τείνει να οδηγήσει η Γερμανία την Ε.Ε., στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, θέτοντας αφενός ζήτημα ουσιαστικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποφασίζοντας αφετέρου να επιβάλει ελέγχους, στα χερσαία σύνορά της, από τις 16 Σεπτεμβρίου, «προσωρινά και για έξι μήνες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «εύρυθμη λειτουργία» της Συνθήκης Σένγκεν.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση Όλαφ Σολτς έχει ήδη ζητήσει νομική συμβουλή» (σ.σ. γνωμάτευση), «για τις δυνατότητες διαφοροποίησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας», υπό το φως των δηλώσεων του καγκελαρίου, ο οποίος προ δύο εβδομάδων έδωσε μια πρώτη γεύση του τι θα επακολουθήσει. Ο κ. Σολτς υποστήριξε ότι «κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», εξαγγέλλοντας σύσταση «ομάδας κρούσης» κρατών-μελών, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα, ως επίσης και την εφαρμογή των όρων ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό, το Βερολίνο επιδιώκει να έχει πλήρη εικόνα των υφιστάμενων δεδομένων, καθώς και της προοπτικής που ενδεχομένως παρέχεται για τροποποίηση της νομοθεσίας της Ε.Ε.
Οι κινήσεις της Γερμανίας εξυπηρετούν την πολιτική που ακολουθεί η Λευκωσία, η οποία ζητά εδώ και αρκετό καιρό όπως χαρακτηριστούν ως «ασφαλείς» κάποιες περιοχές της Συρίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιστροφή Σύρων προσφύγων και να αποφορτιστούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Και κυρίως οι «χώρες πρώτες γραμμής», περιλαμβανομένης βεβαίως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, εάν και όταν δρομολογηθούν συζητήσεις για το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης της Ε.Ε., εκτιμάται ότι η Λευκωσία θα δηλώσει παρούσα.

Από τη θεωρία στην πράξη

Όσα είπε ο κ. Σολτς σε σχέση με τις προθέσεις του Βερολίνου, δεν περιορίστηκαν στη θεωρία αλλά περνούν πλέον σε πρακτικό επίπεδο. Κάνοντας αρχή, από την ερχόμενη εβδομάδα, με την επιβολή ελέγχων από τη Γερμανία, στα χερσαία σύνορά της. Η Γερμανία διαθέτει χερσαία σύνορα με εννέα χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη του Σένγκεν (Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Δανία, Τσεχία και Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.).
Η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι θα λαμβάνουν χώρα για τους επόμενους έξι μήνες, με στόχο τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης. Τα μέτρα που θα λάβει προς αυτή την κατεύθυνση το Βερολίνο αναμενόταν να βρεθούν χθες στο επίκεντρο σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή όλων των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού.
«Αυτό φαίνεται να είναι απλώς ένα πρώτο μέτρο από την κυβέρνηση Σολτς για αναχαίτιση της παράτυπης μετανάστευσης», έλεγαν κοινοτικοί κύκλοι στην «Κ», διατυπώνοντας την άποψη ότι «θα υπάρξει συνέχεια, καθώς το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης κυριαρχεί στην προεκλογική ατζέντα και έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την πρόσφατη ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν».

Προεκλογική χροιά

Η απόφαση που εξήγγειλε η ΥΠΕΣ της Γερμανίας Nancy Faeser, για επιβολή ελέγχων στα χερσαία σύνορα της χώρας, έχει αναμφισβήτητα προεκλογική χροιά και αποτελεί την προσπάθεια του τριμερούς συνασπισμού υπό τον Σοσιαλιστή καγκελάριο Σολτς να απαντήσει στην πλειοδοσία κατά της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, από τους εθνικιστές «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που σάρωσαν στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία και ήταν στη δεύτερη θέση, σε απόσταση αναπνοής στη Σαξονία, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι δε Χριστιανοδημοκράτες, διά του ηγέτη τους, Φρίντριχ Μερτς, απαιτούν μαζικές απελάσεις στη Συρία και στο Αφγανιστάν, αλλά και τον τερματισμό αποδοχής αιτημάτων ασύλου από τις εν λόγω χώρες. Σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό υιοθετεί και το ακροαριστερό νέο σχήμα τής Sahra Wagenknecht που εξασφάλισε διψήφιο ποσοστό ψήφων στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει χώρος» για περισσότερους μετανάστες στη Γερμανία.

Γερμανική κατεύθυνση στην Ε.Ε.

Όλα αυτά, ενόψει των τοπικών εκλογών στο Βρανδεμβούργο στις 22 Σεπτεμβρίου και των ομοσπονδιακών εκλογών το φθινόπωρο του 2025 (εάν μείνει όρθιος μέχρι τότε ο Όλαφ Σολτς), καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στη Γερμανία κινούνται, κάποια λιγότερο κάποια περισσότερο, προς την ίδια κατεύθυνση. Και εκ των πραγμάτων, δεδομένου του εκτοπίσματος της Γερμανίας και της δυνατότητας επηρεασμού της ευρωπαϊκής ατζέντας, εκτιμάται ότι «αναμένεται να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ε.Ε.». Όπως ανέφερε κοινοτική πηγή στην «Κ», «οι Βρυξέλλες εισπράττουν τα μηνύματα και θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου για να δούμε διαφοροποιήσεις στην τακτική αλλά και στην ουσία των θέσεων της Ε.Ε.». Η ίδια πηγή, σημείωσε με νόημα ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. οφείλει να εγκύψει στα αιτήματα του Βερολίνου, καθώς οποιαδήποτε άλλη πολιτική συμπεριφορά θα λειτουργήσει θετικά προς την ενίσχυση των ακροδεξιών και ακροαριστερών πόλων στη Γερμανία, κάτι που κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να επιτρέψει».

Η Ουγγρική Προεδρία απειλεί!

Η Ουγγαρία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., δεν διστάζει να απειλήσει ότι εάν αναγκαστεί να δεχθεί μετανάστες, τότε «θα τους προσφέρει δωρεάν μεταφορά στις Βρυξέλλες», μετά την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών στα ουγγρικά σύνορα. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΣ της Ουγγαρίας Bence Retvari, στήθηκε μπροστά από σταθμό λεωφορείων και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Όρμπαν κοινοποίησε τη φωτογραφία με τα λεωφορεία και τις θέσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΣ στην πλατφόρμα «Χ». Σύμφωνα λοιπόν με τις θέσεις που διατυπώθηκαν με κάθε επισημότητα από τη Βουδαπέστη, εάν η Ε.Ε. αναγκάσει την Ουγγαρία να δεχθεί παράτυπους μετανάστες, τότε η κυβέρνηση Όρμπαν θα προσφέρει στους μετανάστες δωρεάν μεταφορά στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών της Ε.Ε.
Όπως ανέφερε ο Ούγγρος αξιωματούχος, από το 2015 η ουγγρική αστυνομία και οι συνοριακές περίπολοι έχουν αποτρέψει ένα εκατομμύριο απόπειρες παράτυπων διελεύσεων στην Ε.Ε., μέσω των ουγγρικών συνόρων. Παρόλα αυτά, είπε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε ένα «άδικο και τεράστιο» πρόστιμο στην Ουγγαρία, πιέζοντας τη χώρα να αλλάξει τη μεταναστευτική της πολιτική. Υποστήριξε ότι αντί η Ε.Ε. να επιβάλλει πρόστιμο στην Ουγγαρία, θα έπρεπε να την επιβραβεύει για τις προσπάθειές της να προστατεύσει τα σύνορά της και κατ’ επέκταση τα ευρωπαϊκά σύνορα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση