ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εποικοδομητική» η συνάντηση Μέι - Κόρμπιν για το Brexit

Συζήτησαν το πώς θα «σπάσουν» το αδιέξοδο της εξόδου από την ΕΕ

Kathimerini.gr

Πραγματοποίηθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι και του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στο πλαίσιο της προσπάθειας να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο Brexit.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι στην διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση οι δύο ηγέτες είχαν «εποικοδομητικές, επεξηγηματικές συζητήσεις για το πως θα "σπάσουν" το αδιέξοδο της εξόδου από την ΕΕ». 

Παράλληλα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν σημείωσε ότι συμφώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να συστήσουν «ένα πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των ομάδων τους ώστε να  εξερευνήσουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας». 

Κάθε κόμμα έχει ορίσει μια διαπραγματευτική ομάδα, η οποία θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα το βράδυ της Τετάρτης, ενώ αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, οι δύο ομάδες θα πραγματοποιήσουν συζητήσεις επί των τεχνικών θεμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, και οι δύο πλευρές έδειξαν ευελιξία κατά τη διάρκεια της συζήτησης που στόχο έχει τη δημιουργία ένος «κοινού σχεδίου» επί του διαζυγίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προτείνει νέο σχέδιο στην Ε.Ε. μέχρι τις 12 Απριλίου, το οποίο θα πρέπει είτε να γίνει αποδεκτό από την Ενωση είτε η Βρετανία θα αποχωρήση χωρίς συμφωνία. Από την πλευρά της η Μέι θα ζητήσει μικρή περαιτέρω παράταση ώστε να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν τις 22 Μαΐου, δηλαδή πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. 

Νωρίτερα σήμερα,  Βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν σήμερα με 311 κατά και 310 υπέρ τη συνέχιση «ενδεικτικών ψηφοφορίων», με τη συμμετοχή του πρόεδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου στην ψηφοφορία καθώς υπήρξε ισοψηφία. Οι «ενδεικτικές ψηφοφορίες» είναι η διαδικασία επί της οποίας οι Βρετανοί βουλευτέ ψηφίζουν επί μιας σειράς επιλογών που αποσκοπούν στη δοκιμή της βούλησης του Κοινοβουλίου και να δει τι επιθυμεί η πλειοψηφία.

Στην περίπτωση του Brexit, υποστηρικτές των «ενδεικτικών ψήφοφοριών» πιστεύουν ότι η διαδικασία μπορεί να «λύσει» το πολιτικό αδιέξοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X