ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευθεία παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα του Κοσόβου

Ο Λευκός Οίκος και ο ρόλος του Γκρενέλ

Kathimerini.gr

Νέο εμπόδιο στην αμφιλεγόμενη διπλωματική πρωτοβουλία Τραμπ για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στο Κόσοβο αποτελεί η άσκηση δίωξης για εγκλήματα πολέμου εναντίον του προέδρου του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, από το ειδικό δικαστήριο της Χάγης. Ο πρώην ηγέτης του αλβανικού ανταρτικού κινήματος UCK αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες, με τους εισαγγελείς να θεωρούν τον Θάτσι και ορισμένους συμπολεμιστές του υπευθύνους για περισσότερες από 100 ανθρωποκτονίες Σέρβων κατοίκων κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999. Η δίωξη, παρότι αναμενόμενη από καιρό, υποχρέωσε τον Θάτσι να αναστείλει το χθεσινό ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Τον Θάτσι επρόκειτο να αντικαταστήσει στις συνομιλίες ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χοτί, με την αντιπολίτευση του έκπτωτου πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι να καλεί σε πρόωρες εκλογές.

Η αποτυχία της διπλωματικής πρωτοβουλίας της Ουάσιγκτον οφείλεται εν μέρει στην προσωπικότητα του Αμερικανού απεσταλμένου και πρώην πρέσβη στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρενέλ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Βερολίνο, ο Γκρενέλ προκάλεσε την ενόχληση της γερμανικής κυβέρνησης εξαιτίας της διόλου διπλωματικής συμπεριφοράς του, αλλά και των στενών σχέσεων που ανέπτυξε με στελέχη της γερμανικής Ακροδεξιάς. Μέσα σε λίγους μήνες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως μεσολαβητής στο Κόσοβο, ο Γκρενέλ είχε εξοργίσει και προσβάλει πολλούς Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι είχαν εργαστεί για χρόνια για την επίλυση της κρίσης. Οι διπλωμάτες αυτοί κατηγόρησαν τον Γκρενέλ για υπόσκαψη της δημοκρατίας στο Κόσοβο και για επιδεικτική άγνοια απέναντι στον ενισχυόμενο αυταρχισμό του καθεστώτος Βούτσιτς στη Σερβία.

Την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, ο Γκρενέλ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μέσω Twitter την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ του Χασίμ Θάτσι και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στον Λευκό Οίκο. Οι θαυμαστές του Γκρενέλ υποστηρίζουν ότι η ειρηνευτική διαδικασία προωθείται στο Κόσοβο χάρη στην αποφασιστικότητα του Αμερικανού διπλωμάτη. Οι επικριτές του επισημαίνουν, πάντως, ότι ο Λευκός Οίκος ανταμείβει με τη χθεσινή συνάντηση δύο πολιτικά στελέχη, που κατηγορούνται για αυταρχισμό και υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μέχρι πρότινος, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωνε εγγυήτρια της ασφάλειας του Κοσόβου, συνεργαζόμενη στενά με την Ευρώπη για τον σκοπό αυτό. Η προεδρία Τραμπ, όμως, διέκοψε τη συνεργασία αυτή, όπως φάνηκε και από τη σύνοδο-έκπληξη, για την οποία οι Ευρωπαίοι δεν είχαν ενημερωθεί. Ίσως ο χρόνος ανακοίνωσης της δίωξης κατά του Θάτσι από το ειδικό δικαστήριο στη Χάγη, που εμπόδισε τη μετακίνηση του Κοσοβάρου προέδρου στις ΗΠΑ, να αποτελεί «ευρωπαϊκά αντίποινα» για τις μονομερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον.

«Ξεχάσαμε ποιος είναι ο πραγματικός εταίρος μας. Δεν είναι η Σερβία, αλλά το Κόσοβο, το οποίο βοηθήσαμε να γεννηθεί, υποστηρίξαμε και προστατεύουμε», λέει ο πρώην σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, Ντέιβιντ Φίλιπς. Αντίθετα, ο Γκρενέλ πίεσε ασφυκτικά την Πρίστινα, απειλώντας να αποσύρει την αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα. Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ ανέβαλαν την καταβολή οικονομικής βοήθειας ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ενώ στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος απείλησαν με απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την πρώην σερβική επαρχία. Οι πιέσεις αυτές οδήγησαν σε ρήξη μεταξύ του Θάτσι και του πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι, στην παραίτηση του εκλεγμένου πρωθυπουργού και στον διορισμό του συνεργάτη του Θάτσι, Αβντουλάχ Χοτί, στην πρωθυπουργία.

Ο Βούτσιτς

Ενισχυμένος βγήκε από τις βουλευτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής ο συντηρητικός πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του οποίου εξασφάλισε ποσοστό 61% των ψήφων. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλιστές σύμμαχοι του Βούτσιτς εξασφάλισαν ποσοστό 10%. Η μερική αποχή, την οποία κήρυξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να καταγγείλουν την προπαγάνδα υπέρ του Προοδευτικού Κόμματος από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επιτρέπει στο κόμμα του Σέρβου προέδρου να διεκδικήσει τον έλεγχο 190 εδρών επί συνόλου 250 στο Κοινοβούλιο της χώρας. Μεταξύ των πρώτων ξένων ηγετών που συνεχάρησαν τον Βούτσιτς για την επιτυχία του κόμματός του ήταν ο ακροδεξιός λαϊκιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η Σερβία υπό την ηγεσία του Βούτσιτς θα θέσει τις βάσεις για την είσοδό της στην Ε.Ε.». Ο Βούτσιτς, ο οποίος αναδείχθηκε αρχικά στην πολιτική σκηνή ως ακραίος εθνικιστής, υπήρξε υπουργός σε κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τη δεκαετία του 1990.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ