ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Γάζα: 33 νεκροί σε βομβαρδισμό σχολείου

Εντείνεται η πίεση στο Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης

Αεροπορικό πλήγμα των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο σχολείο το οποίο είχε μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 33 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Πρόκειται για σχολείο στη συνοικία Ντάρατζ της πόλης της Γάζας (βόρεια). Ο απολογισμός της «σφαγής στο σχολείο Φάχμι Αλ Τζαρτζάουι ανέρχεται σε τουλάχιστον 33 νεκρούς, με δεκάδες τραυματίες, κυρίως παιδιά όπως και πολλές γυναίκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας Μαχμούντ Μπάσαλ.

Αλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί σπίτι στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θυλάκου σκοτώνοντας 19 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Μπάσαλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τρία «βλήματα» ρίχθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι το ένα από αυτά αναχαιτίστηκε και ότι τα άλλα δύο «έπεσαν» εντός του παλαιστινιακού εδάφους. Σχετικά με τον βομβαρδισμό του σχολείου, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός ότι είχε στόχο «κορυφαία στελέχη τρομοκρατών».

Η διπλή επίθεση αποτελεί μέρος ευρύτερης ισραηλινής επίθεσης που έχει κλιμακωθεί στο βόρειο τμήμα του θυλάκου την τελευταία εβδομάδα.

Πλήγμα στο σπίτι γιατρού – Νεκρά 9 παιδιά της

Την Παρασκευή, ισραηλινό χτύπημα στο σπίτι Παλαιστίνιας γιατρού στη Γάζα σκότωσε εννέα από τα δέκα παιδιά της. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι το περιστατικό εξετάζεται.

Εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι δύο μέλη του προσωπικού του σκοτώθηκαν σε επίθεση στο σπίτι τους στο Χαν Γιουνίς το Σάββατο, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο αριθμό νεκρών αμάχων στη Γάζα» και επαναλαμβάνοντας την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Οι Παλαιστίνιοι ζουν την «πιο σκληρή φάση» του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επιβαλλόμενος από το Ισραήλ αποκλεισμός της Γάζας για την παροχή βοήθειας έχει εν μέρει αμβλυνθεί. 

Ωστόσο, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι χρειάζονται τουλάχιστον 600 φορτηγά με βοήθεια κάθε μέρα για να αρχίσει να αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση.

Πρόταση της Μαδρίτης για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Η κλιμάκωση των Ισραηλινών επιθέσεων έχει εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Η Ισπανία πρότεινε να επιβληθεί διεθνές εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, προκειμένου να πιεστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο και στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε χθες, Κυριακή, ο επικεφαλής της διπλωματίας της.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι» να επιβληθεί «εμπάργκο όπλων από κοινού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβαρες, κατά την έναρξη της υπουργικής συνόδου της λεγόμενης ομάδας της Μαδρίτης στην ισπανική πρωτεύουσα χθες το βράδυ. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Μέση Ανατολή είναι όπλα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας κάλεσε επίσης σε «άμεση αναστολή» της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ισραήλ –μέτρο το οποίο έχει αρχίσει να εξετάζεται στις Βρυξέλλες– καθώς και σε επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε πρόσωπα που «εμποδίζουν τη λύση των δύο κρατών».

Αν είναι απαραίτητο, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις προσωπικά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνισε ο Αλβαρες.

«Τίποτα από όσα συζητάμε εδώ δεν στρέφεται εναντίον του κράτους του Ισραήλ», σημείωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, ο παλαιστινιακός λαός έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα με τον ισραηλινό λαό να ζει με ειρήνη και ασφάλεια».

Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών για να επιτευχθεί διαρκής και δίκαιη ειρήνη, επέμεινε ο Αλβαρες – λύση που απορρίπτει κατηγορηματικά η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε νωρίτερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France Info, ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας διερωτήθηκε «ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να σκοτωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι; Να μεταφερθούν (…) δεν ξέρω πού – στο φεγγάρι; Να τους δοθεί ισραηλινή υπηκοότητα;».

Η ισπανική κυβέρνηση συγκαταλέγεται στους σκληρότερους επικριτές του τρόπου που διεξάγει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Τον Σεπτέμβριο οργάνωσε την πρώτη σύνοδο της λεγόμενης ομάδας της Μαδρίτης.

Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από περίπου 20 χώρες της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, όπως και της Βραζιλίας και διεθνών οργανισμών, παίρνουν μέρος στη δεύτερη σύνοδο.

Η Γερμανία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά χθες, εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών της, Φλόριαν Χαν.

Σε ακρόαση ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ 

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Γιεχιέλ Λέιτερ, κλήθηκε από το Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέψει στη χώρα του για να δώσει εξηγήσεις έπειτα από δηλώσεις του σε πρόσφατη συνέντευξή του, έκανε γνωστό η ισραηλινή διπλωματία χθες.

Η απόφαση ακολουθεί συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο διπλωμάτης στο PragerU, αμερικανικό δεξιό μέσο ενημέρωσης. Σε αυτήν ο Λέιτερ υποστήριξε ότι αντίπαλοι του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιδίδονται σε «λίβελο του αίματος» εναντίον του επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο Λέιτερ, ο οποίος διορίστηκε από τον Νετανιάχου, προέβη σε τοποθέτηση πολιτικής φύσης, ενώ καταρχήν υποχρεούται να μην κάνει δημόσια σχόλια για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Στη συνέντευξη, ο πρέσβης καταφέρθηκε εναντίον «εξτρεμιστών της Αριστεράς» και ισραηλινών ΜΜΕ που κατ’ αυτόν επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό διαδίδουν «συκοφαντίες» εις βάρος του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Τόνισε πως επικριτές του κατηγορούν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου πως παρατείνει εσκεμμένα τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με μοναδικό σκοπό να παραμείνει στην εξουσία, κάτι που κατ’ αυτόν είναι «τρέλα» και «κακεντρέχεια».

Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε προχθές Σάββατο από το Κανάλι 12 αποκάλυψε ωστόσο πως το 55% των Ισραηλινών πιστεύει πως πράγματι ο Νετανιάχου έχει βασικό κίνητρο την παραμονή του στην εξουσία, βάζει σε δεύτερη μοίρα το τέλος του πολέμου και την απελευθέρωση των ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γιεχιέλ Λέιτερ, 65 ετών, πρώην σύμβουλος του Νετανιάχου, έχει αμερικανική καταγωγή και είναι κάτοικος εβραϊκού οικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο γιος του, Μοσέ Λέιτερ, αξιωματικός του ισραηλινού στρατού, σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας τον Νοέμβριο του 2023, στο πλαίσιο του πολέμου με τη Χαμάς.

Παραίτηση επικεφαλής ΜΚΟ υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, παραιτήθηκε ο επικεφαλής νεοσύστατης ανθρωπιστικής οργάνωσης, η οποία υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ με σκοπό να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), ο Τζέικ Γουντ, βετεράνος του σώματος των Πεζοναυτών, εξήγησε πως δεν είναι δυνατό, κατά την άποψή του, να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της οργάνωσης για να βοηθηθεί ο πληθυσμός στον παλαιστινιακό θύλακο «με αυστηρή τήρηση των ανθρωπιστικών αρχών της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν θα εγκαταλείψω».

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και έχει έδρα τη Γενεύη, ανακοίνωσε τη 14η Μαΐου πως σχεδιάζει να διανείμει σχεδόν 300 εκατ. γεύματα μέσα σε αρχική περίοδο 90 ημερών.

«Πριν από δυο μήνες, με προσέγγισαν για να ηγηθώ του GHF λόγω της εμπειρίας μου σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο Γουντ, άλλοτε ελεύθερος σκοπευτής παρασημοφορημένος για τη δράση του στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ο οποίος αργότερα ασχολήθηκε με την ανθρωπιστική βοήθεια, ιδίως στην Αϊτή.

«Οπως πολλοί άλλοι στον κόσμο, αισθανόμουν φρίκη και συντριβή για την κρίση της πείνας στη Γάζα», συνέχισε, τονίζοντας πως ένιωσε «υποχρεωμένος» να προσφέρει τη βοήθειά του. «Είμαι υπερήφανος για το έργο που επέβλεψα», διαβεβαίωσε.

Τερματίζοντας κατάπαυση του πυρός που διήρκεσε δύο μήνες, ο στρατός του Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του τη 18η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας και εντατικοποίησε τις επιχειρήσεις του τη 17η Μαΐου, με διακηρυγμένους στόχους να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, να απελευθερώσει τους τελευταίους εναπομείναντες ομήρους και να πάρει «τον έλεγχο» όλου του θυλάκου.

Η έφοδος μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα αυτού του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη στην ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Τουλάχιστον 53.939 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έκτοτε, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, οι οποίοι χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση