ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γιατί η Δύση εκτιμά ότι ο Πούτιν «μπλοφάρει» με τα πυρηνικά στη Λευκορωσία

Δυτικοί αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του συνιστούν αντιπερισπασμό από το πεδίο των μαχών

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία σύντομα, σύμφωνα με τρεις ανώτερους αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συζητήσεις μετά την πρόσφατη απειλή της Μόσχας.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σκοπεύει να στείλει τα όπλα πέρα από τα σύνορα για να αποθηκευτούν σε μια εγκατάσταση που βρίσκεται υπό κατασκευή και θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο. Εάν συμβεί αυτό, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που τα πυρηνικά της Ρωσίας θα βρίσκονται εκτός της επικράτειας της από τη δεκαετία του 1990.

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε τον χρόνο, αλλά οι δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν έχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο πρόκειται να προχωρήσει σε αποστολές στο εγγύς μέλλον. «Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται ότι έκανε την απειλή για να προσπαθήσει να ταρακουνήσει τους Ουκρανούς και να αποσπάσει την προσοχή από τις απώλειες του Κρεμλίνου στο πεδίο της μάχης», υποστήριξαν οι αξιωματούχοι που επικαλείται το Politico.

Οι αξιωματούχοι και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι δεν έχουν δει καμία ένδειξη – όπως δορυφορικές εικόνες ή άλλες πληροφορίες – που να δείχνει ότι η Ρωσία προχωρά σε ένα άμεσο σχέδιο ανάπτυξης πυρηνικών όπλων. 

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι έκανε παρόμοια σχόλια σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα. «Δεν έχουμε δει καμία μετακίνηση τακτικών πυρηνικών όπλων ή κάτι τέτοιο μετά από αυτή την ανακοίνωση και σίγουρα δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι ο κ. Πούτιν έχει λάβει κάποιου είδους απόφαση να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, πόσο μάλλον πυρηνικά όπλα μέσα στην Ουκρανία», είπε.

Οι εκτιμήσεις και τα σχόλια Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν να υποβαθμίζουν τις δηλώσεις του Πούτιν, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχαν προειδοποιήσει για την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τον Ρώσο πρόεδρο.

Η Λευκορωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των στενότερων συμμάχων της Ρωσίας και υποστηρίζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ηγέτες των δύο χωρών έχουν μιλήσει στο παρελθόν για την τοποθέτηση προηγμένου οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, στη Λευκορωσία.

Αντιπερισπασμός για την Μπαχμούτ

Τα πιο πρόσφατα σχόλια του Ρώσου προέδρου έρχονται την ώρα που οι δυο πλευρές μάχονται για τον έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ. Αμφότερες έχουν χάσει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων και πυρομαχικών τις τελευταίες εβδομάδες. 

Οι απειλές του Πούτιν για την αποστολή πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία «έχουν σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή από τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος.

Σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες της Μόσχας, αλλά δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην αντιμετώπιση των ρωσικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Ρωσία λέει ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ θα ανοίξει τον δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της υπόλοιπης στρατηγικής βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς που συνορεύει με τη Ρωσία, ένας από τους κύριους στόχους της εισβολής. Η Ουκρανία αναφέρει ότι το Μπαχμούτ έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει προβάλει σκληρή αντίσταση. Δεν είναι όλοι στην Ουκρανία πεπεισμένοι ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.

Η μάχη για το Μπαχμούτ ξεκίνησε πριν από περίπου επτά μήνες, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες η ρωσική πρόοδος από τρεις πλευρές άφησε τους αμυνόμενους με μοναδική διέξοδο προς τα δυτικά.

Ενδεχόμενη ρωσική ήττα στην περιοχή θα είχε σοβαρές συνέπειες στο ηθικό και των δύο στρατών, καθώς η μάχη για τον έλεγχο της πόλης –η πιο παρατεταμένη και φονική στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– απέκτησε μεγάλη συμβολική σημασία, ανάλογη με τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων που μετρούν και οι δύο πλευρές. Ωστόσο το βρετανικό υπουργείο Αμυνας προειδοποιούσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή περικύκλωσης των ουκρανικών δυνάμεων από τους Ρώσους. Επιπλέον, στην τελευταία του εκτίμηση για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τόνιζε ότι τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι αποκόμισαν κέρδη σε άλλα σημεία του μετώπου, βορειότερα και νοτιότερα του Μπαχμούτ.

Συνεχείς απειλές του Πούτιν

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Πούτιν απείλησε αρκετές φορές με τη χρήση πυρηνικών όπλων. Σε ομιλία του τον Σεπτέμβριο, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ και η Δύση επιδίδονται σε «πυρηνικό εκβιασμό».

«Σε όσους επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνουν τέτοιες δηλώσεις για τη Ρωσία, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας διαθέτει επίσης διάφορα μέσα καταστροφής», είχε δηλώσει. «Και αν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σίγουρα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και το λαό μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα».

Έκτοτε, οι προειδοποιήσεις σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία έχουν καταλαγιάσει και οι ανησυχίες των δυτικών αξιωματούχων σχετικά με τις απειλές της Μόσχας έχουν επίσης διαλυθεί. Ένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ανέφερε τότε ότι «πρόκειται για μια ακόμα τακτική εκφοβισμού από τον Πούτιν».

Πηγή: Politico, Reuters, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X