ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η νομοθεσία το μυστικό όπλο Ρώσων ολιγαρχών

Η προστασία από συκοφαντική δυσφήμηση λειτουργεί λογοκριτικά

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΣΙΓΚΑΛ

Καταιγισμό αγωγών για συκοφαντική δυσφήμηση δέχθηκε Βρετανή συγγραφέας για βιβλίο της γύρω από τον «Κύκλο του Πούτιν». Η πρώτη τέτοια αγωγή κατατέθηκε ενώπιον της βρετανικής Δικαιοσύνης από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος θεώρησε δυσφημιστική την εκτίμηση της συγγραφέως ότι η ομάδα της Τσέλσι αγοράστηκε από τον Αμπράμοβιτς κατ’ εντολήν του Πούτιν. Οι τραπεζίτες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πετρ Αβέν ακολούθησαν το παράδειγμα του Αμπράμοβιτς, ενώ την ίδια ημέρα ο μεγιστάνας της χαλυβουργίας Αλισέρ Ουσμάνοφ κατέθετε και αυτός αγωγή κατά της συγγραφέως.

Η δρακόντεια βρετανική νομοθεσία εμποδίζει αποκαλύψεις υπό τον φόβο αγωγών.

Οι αγωγές αυτές καθίστανται δυνατές χάρη σε ειδική κατηγορία Βρετανών δικηγόρων, με ειδίκευση στις υποθέσεις δυσφήμησης, οι οποίοι απειλούν συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες. Η βρετανική Δικαιοσύνη έχει αποκτήσει φήμη ως φιλικά διακείμενη απέναντι στους ενάγοντες και εξυπηρετική προς τους Ρώσους βαρώνους. Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, επέτρεψε στο αγγλόφωνο κοινό να διαβάσει για τον κύκλο του Πούτιν και τα κέρδη του, κάτι το οποίο ήταν επικίνδυνο εξαιτίας των δυσβάστακτων προστίμων που αντιμετώπιζαν δημοσιογράφοι και συγγραφείς σε περίπτωση καταδίκης τους για συκοφαντία.

Ο «αστέρας» των νομικών με ειδίκευση τις αγωγές για συκοφαντία, Νάιτζελ Τέιτ, κομπάζει στο βιογραφικό του για τις νίκες που έχει εξασφαλίσει το γραφείο του. «Εχει προλάβει τη δημοσίευση πολλών άρθρων για πελάτες του, συχνά με ένα μόνο τηλεφώνημα ή επιστολή», αναφέρει το βιογραφικό του Τέιτ.

 

 

i-nomothesia-to-mystiko-oplo-roson-oligarchon0

Οι ολιγάρχες νιώθουν ασφάλεια κάτω από την προστασία του βρετανικού νόμου, ο οποίος καλεί τον εναγόμενο να αποδείξει ότι γράφει την αλήθεια, σε αντίθεση με άλλα αγγλοσαξονικά νομικά συστήματα που υποχρεώνουν τον ενάγοντα να αποδείξει ότι εθίγη από τη δημοσίευση ψευδών ή υπερβολών. Πολλά νομικά γραφεία στο Λονδίνο επανεξετάζουν τώρα τη στάση τους, κλείνοντας τα παραρτήματά τους στη Μόσχα.

Ενα σαφές σημάδι της υποχώρησης της επιρροής των ολιγαρχών αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την προέλευση του πλούτου του Αμπράμοβιτς και την προβολή ντοκιμαντέρ από την εκπομπή «Panorama» του BBC. Παράπονα εκφράζει η βρετανική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κωλυσιεργεί αποφεύγοντας να νομοθετήσει με στόχο την προστασία της ελευθεροτυπίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X