ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ - Τουρκία: Μια σχέση που κινείται προς τον γκρεμό με απρόβλεπτες συνέπειες

Για την Ουάσιγκτον η υποστήριξη στο YPG έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του ISIS. Η μη έκδοση του Γκιουλέν είναι νομικό ζήτημα

Kathimerini.gr

ΕΝΤΥ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ*
 
Την παραμονή της κατάθεσης του τελευταίου νομοσχεδίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που ασκεί πίεση στην Τουρκία για την αγορά του S-400, ο Nicholas Danforth –ένας παλαίμαχος αναλυτής της Τουρκίας στο ίδρυμα German Marshall Fund– ανέβασε στο Twitter μια απειλή που αντανακλούσε άριστα το δίλημμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας: «Ενα κομμάτι του προβλήματος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που δεν έχει συζητηθεί όσο θα έπρεπε, είναι ότι από την οπτική της Ουάσιγκτον, καμία από τις πολιτικές που εξοργίζουν την Αγκυρα δεν αφορούν καθόλου την Τουρκία». Για την Ουάσιγκτον η υποστήριξη στο YPG έχει να κάνει με την αντιμετώπιση του ISIS. Η μη έκδοση του Γκιουλέν είναι νομικό ζήτημα. Η έρευνα της Halkbank αφορούσε το Ιράν ή ακόμη και τη νομοθεσία CAATSA, και σε μικρότερο βαθμό τη Ρωσία.

Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό έχει οδηγήσει πολλούς παρατηρητές στην Τουρκία να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική των ΗΠΑ οδηγείται από κάποιες παρεξηγήσεις ή κακοήθειες. Στη χειρότερη περίπτωση, έχει οδηγήσει πολλούς σε ένα πιο συνωμοτικό συμπέρασμα, ότι όλες οι ανησυχίες που εξέφρασε η Ουάσιγκτον –πάστορας Μπράνσον, S-400, ακόμη και το ISIS– είναι απλώς δικαιολογίες για την εφαρμογή ενός ανησυχητικού, μακροπρόθεσμου σχεδίου με στόχο να βλάψει την Τουρκία. Και στις δύο περιπτώσεις, η Αγκυρα φαίνεται να ελπίζει ότι, επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα –επιχείρηση Αφρίν, προώθηση της αγοράς των S-400, κ.λπ.– θα πείσει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν αυτές τις εσκεμμένα ή ακούσια εχθρικές πολιτικές.

Το πρόβλημα για την Ουάσιγκτον είναι ότι με το να δείχνει τώρα σκληρή προς την Τουρκία, κινδυνεύει να ενισχύσει την υφιστάμενη πεποίθηση στην Αγκυρα για την υποτιθέμενη εχθρότητα της Αμερικής, ενώ από την άλλη εάν προσπαθεί να κατευνάσει την Τουρκία, κινδυνεύει να καταλήξει η Αγκυρα στο συμπέρασμα ότι η επιθετική στάση της φέρνει αποτελέσματα.

Οι ΗΠΑ –από την κυβέρνηση μέχρι το Κογκρέσο και τις δεξαμενές σκέψεις– επέλεξαν σαφώς τη «σκληρή» προσέγγιση. Το ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται ανησυχία για τη συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία, που εισήχθη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημοκρατικό Eliot Engel, και τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Michael McCaul, και υπερψηφίστηκε ομόφωνα, ήταν μόνο η τελευταία απόδειξη. Διατάξεις σε άλλα νομοσχέδια άλλων επιτροπών όπως αυτό για τις δημόσιες δαπάνες, ή για την ασφάλεια και την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης η αναστολή της εκπαίδευσης των πιλότων της Τουρκίας στα F-35, έχουν καταστήσει σαφή την κόκκινη γραμμή: η Τουρκία θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των F-35 και των S-400 και γενικότερα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει οι ΗΠΑ να τη θεωρούν ισχυρό σύμμαχό τους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει διαχειριστεί λανθασμένα το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, απορρίπτοντας και μη δίνοντας σημασία στους επικριτές, αλλά ακόμη και στους φίλους της Τουρκίας στο Κογκρέσο. Οταν επισκέφθηκε τον πρόεδρο Ομπάμα το 2013 –σε μία εποχή που οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ήταν ακόμη αρκετά θερμές– κατόρθωσε να γίνει εχθρικός με κορυφαία μέλη του Κογκρέσου, όπως με τον αποθανόντα γερουσιαστή Μακέιν τον οποίο είχε χαρακτηρίσει έναν από τους πιο «αλαζονικούς» ηγέτες στον κόσμο.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, ο Ερντογάν επένδυσε στη δημιουργία προσωπικής σχέσης με τον πρόεδρο Τραμπ, ή μεταξύ του γαμπρού του και του Τζάρεντ Κούσνερ. Θα τον βοηθούσε εάν διάβαζε το Σύνταγμα των ΗΠΑ να συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν είναι ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Ενα ανεξάρτητο και αποφασισμένο Κογκρέσο δεν είναι ένας θεσμός που θέλεις να προκαλέσεις και να συγκρουστείς.

Η ομόφωνη υπερψήφιση του ψηφίσματος δείχνει ότι η Τουρκία κατόρθωσε να επιτύχει κάτι σπάνιο σε αυτό το Κογκρέσο – διακομματική συμφωνία. Η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας κινείται προς έναν γκρεμό, με σοβαρές συνέπειες και για την οικονομία και την ασφάλεια της περιοχής και του κόσμου. Υπάρχει κάτι που μπορεί να την τραβήξει πίσω;

* Εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC)
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X