ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Στα 634 τα κρούσματα από τον κοροναϊό

Δύο νέα κρούσματα σε Βιετνάμ, τέσσερα πιθανά κρούσματα σε Σκωτία και ζώνες καραντίνας στο Χονγκ Κονγκ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Κίνα λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού καθώς αυτός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το New York Times, σε καραντίνα τέθηκαν τουλάχιστον πέντε πόλεις της κεντρικής επικράτειας της χώρας, από όπου δηλαδή ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού, οι οποίες στο σύνολο τους αριθμούν σε δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κοροναϊό έχει φθάσει τα 634, μετέδωσε την Πέμπτη η κινεζική κρατική τηλεόραση. Παράλληλα κρούσματα του κοροναϊού άρχισαν να κάνουν την εμφάνηση τους σε όλο τον πλανήτη, με το Χονγκ Κονγκ να μετατρέπει δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας.

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Βιετνάμ: Δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό 

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και η υγεία τους βρίσκεται σε «καλή κατάσταση».

Οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, νοσηλεύονται από την 22α Ιανουαρίου, αφού παρουσίασαν πυρετό και τώρα υποβάλλονται σε αγωγή στο νοσοκομείο Τσο Ρέι στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έγινε γνωστό από το υπουργείο, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

Ο γιος έφθασε πρόσφατα στο Βιετνάμ από την κινεζική πόλη Γουχάν, όπου ο νέος ιός πρωτοδιαγνώστηκε, και μετέβη στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Νχα Τρανγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μπει στο νοσοκομείο.

Πιθανά κρούσματα στη Σκωτία

Τέσσερις Κινέζοι υπήκοοι που ταξίδεψαν στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα από την πόλη Γουχάν εξετάζονται για πιθανή προσβολή τους από τον κοροναϊό που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Οι ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα γρίπης σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Γλασκώβης.

Οι μέχρι στιγμής εξετάσεις δεν έχουν αποκλείσει αλλά ποτέ και επιβεβαιώσει την πιθανότητα να είναι φορείς του ιού που έχει ως επίκεντρο την Ουχάν και έχει στοιχίσει τις ζωές τουλάχιστον 17 ανθρώπων.

Οι τέσσερις ασθενείς είχαν προσγειωθεί στο Λονδίνο πριν ταξιδέψουν στη Σκωτία.

Νωρίτερα, σε δήλωσή του στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε διαβεβαιώσει ότι η Βρετανία είναι «καλά προετοιμασμένη» για την αντιμετώπιση του ιού. Ο κ. Χάνκοκ είχε πει ότι οι πιθανότητες κρουσμάτων στη χώρα έχουν μεν αυξηθεί, αλλά παραμένουν χαμηλές.

Χονγκ Κονγκ: παραθεριστικές περιοχές μετατράπηκαν σε ζώνες καραντίνας

Το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή και μεγάλο διεθνές οικονομικό κέντρο έχει κηρύξει «αυξημένο συναγερμό», έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού αυτού, που έως τώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 17 ανθρώπους.

Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ζώνες καραντίνας και κατά την έξαρση της επιδημίας του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS, που πριν από 17 χρόνια είχε κοστίσει τη ζωή σε 299 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα από τον νέο κοροναϊό. Οι νοσήσαντες είχαν επιστρέψει μόλις από την πόλη Ουχάν, στην κεντροανατολική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία και έχουν τεθεί σε απομόνωση εντός του νοσοκομείου.

Πρώτο κρούσμα στη Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο ιός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.

Το Πεκίνο ακυρώνει δημοφιλείς εκδηλώσεις για το κινεζικό νέο έτος λόγω του κοροναϊού

Η Πόλη του Πεκίνου ανακοίνωσε τη Πέμπτη, ότι ακυρώνει πολύ δημοφιλείς εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος, λόγω της επιδημίας του νέου ιού.

Οι διακοπές για το νέο έτος ξεκινούν την Παρασκευή, και διαρκούν μία εβδομάδα.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται με την ευκαιρία αυτή ανά εκατοντάδες χιλιάδες στα πάρκα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τους παραδοσιακούς χορούς του λιονταριού και του δράκου.

Εκτός από τις δημόσιες συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις μέσω τραίνων ή πτήσεων, οι αρχές έχουν απαγορεύσει την λειτουργία και σε χώρους συνεστίασης όπως οι καφετέριες, θέατρα, πάρκα, γήπεδα και οι κινηματογραφικές αίθουσες.

Η «πάλη» για Προμήθειες

Ουρές σχηματίζονταν μπροστά από τα βενζινάδικα, ενώ σε πολλά είχαν τελειώσει τα καύσιμα.

Επίσης αρκετοί κάτοικοι σπεύδουν να αγοράσουν προμήθειες. Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα ανθρώπους που κάνουν προμήθειες, με τα ράφια με το κρέας, τα λαχανικά και άλλα τρόφιμα να έχουν ήδη αδειάσει. Αρκετοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για την ραγδαία αύξηση στις τιμές.

«Κανείς δεν έχει αντίρρηση να τεθεί σε καραντίνα η Γουχάν, αλλά πρέπει να επιτρέψετε στους κατοίκους της να τρώνε και να ζουν», έγραψε ένας χρήστης στο Weibo.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε ήδη από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, το μήνυμα ζητώντας να αντιμετωπιστεί «με αποφασιστικότητα» η επιδημία.

Στο Πεκίνο όπως και τη Σαγκάη οι πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να φορούν μάσκα στους δημόσιους χώρους, όπως το μετρό.

«Πολύ ισχυρά μέτρα»

Από τη Γενεύη ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους χαιρέτισε τα «πολύ πολύ ισχυρά μέτρα» που έλαβε η Κίνα, εκτιμώντας ότι «θα μειώσουν» τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού έξω από τα σύνορά της.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ που συναντήθηκαν στις 22 Ιανουαρίου για να αποφασίσουν αν ο νέος ιός αποτελεί «παγκόσμιας εμβέλειας κρίση για τη δημόσια υγεία» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Έτσι ο διευθυντής του ΠΟΥ αποφάσισε η συνεδρίαση να συνεχιστεί από σήμερα στις 13:00 ώρα Κύπρου.

Ο παγκόσμιος οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις επιδημιών, όπως η γρίπη των χοίρων H1N1 το 2009, ο ιός Ζίκα το 2016 και ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη δυτική Αφρική από το 2014 ως το 2016 και πλέον επηρεάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό από το 2018.

Πηγές: New York Times, Reuters, AFP, Xinhua, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση