ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινεζικοί εκφοβισμοί σε αμερικανικό έδαφος

«Επιχείρηση: Κυνήγι της αλεπούς»

Kathimerini.gr

«Επιχείρηση: Κυνήγι της αλεπούς». Ετσι ονομάστηκε η κινεζική επιχείρηση παρακολούθησης Κινέζου που ζει στις ΗΠΑ και συστηματικού εκφοβισμού του προκειμένου να επιστρέψει στη χώρα, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες. Η υπόθεση μοιάζει περισσότερο με κατασκοπευτικό θρίλερ, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του οποίου οι αμερικανικές αρχές απαγγέλλουν κατηγορίες εις βάρος Κινέζας εισαγγελέως και οι κινεζικές αρχές κατηγορούν τις αμερικανικές ότι διαδίδουν συκοφαντίες.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγόρησε την 50χρονη Κινέζα εισαγγελέα Του Λαν ότι έφθασε στις ΗΠΑ το 2017 με σκοπό να πιέσει Κινέζο πρώην κρατικό υπάλληλο ώστε αυτός να επιστρέψει στη χώρα. Η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν έχουν συνθήκη έκδοσης, ενώ το 2013 και το 2014 η Κίνα είχε ζητήσει τη σύλληψη του ατόμου αυτού από την Ιντερπόλ, με κατηγορίες διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φθάνοντας στη Νέα Υόρκη, η εισαγγελέας Του είχε μαζί της τον πατέρα του ατόμου που ενδιέφερε τις κινεζικές αρχές, ώστε να πει στον γιο του ότι, αν δεν υπακούσει, θα συμβούν κακά πράγματα στην οικογένειά του στην Κίνα. Αλλες απειλές διατυπώθηκαν μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων και επιστολών, μία από τις οποίες ανέφερε: «Ελα στην Κίνα να κάνεις 10 χρόνια φυλακή και η γυναίκα και η κόρη σου δεν θα πάθουν τίποτα. Να τελειώνει η υπόθεση».

Οι κινεζικές αρχές κάνουν λόγο για θεμιτές επιχειρήσεις αναζήτησης υπόπτων για απόδοση δικαιοσύνης στην Κίνα και κατηγορούν τις αμερικανικές ότι δυσφημούν το κινεζικό κράτος. Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνεται και ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος είχε προσληφθεί για να παρακολουθεί την οικογένεια που ενδιέφερε τις κινεζικές αρχές. Στην απολογία του ο ντετέκτιβ ανέφερε ότι δεν είχε ιδέα ότι ο εντολέας του ήταν η κινεζική κυβέρνηση. Συνολικά οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που δικάζεται σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, είναι εννέα.
«Είναι η πρώτη υπόθεση τέτοιου είδους και θεωρώ ότι είναι σημαντική», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Σεθ Ντίσαρμ. «Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι αφορά ευθέως την απόπειρα ξένης δύναμης να λειτουργήσει μονομερώς, εδώ, σε αμερικανικό έδαφος, παραβιάζοντας τους νόμους μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση