
Kathimerini.gr
Το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σένγκεν απειλεί η πρωτοβουλία της Γερμανίας, την οποία μιμήθηκαν γρήγορα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων. Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία επικαλέσθηκαν τη μεταναστευτική κρίση προκειμένου να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους. Οι ενισχυμένοι έλεγχοι έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό και στην κράτηση 110 μεταναστών την ημέρα στη Γερμανία από τις αρχές Μαΐου, οπότε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα.
Οι έλεγχοι προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ενόχληση εργαζομένων, οδηγών φορτηγών και τουριστών, ενώ στραγγαλίζουν –έστω και προσωρινά– το εμπόριο σε πόλεις όπως η γερμανική Φρανκφούρτη και η πολωνική Σλούμπιτσε, που βρίσκονται σε αντίπερα όχθες του ποταμού Οντερ.
Ολλανδοί ακροδεξιοί οργάνωσαν επιχειρήσεις σταματώντας οχήματα στη συνοριακή ζώνη με τη Γερμανία, αναζητώντας μετανάστες που απορρίφθηκαν στα γερμανικά σύνορα, ενώ στην Πολωνία οργανώσεις ακροδεξιών έχουν δεσμευθεί να επιστρέψουν κάθε μετανάστη προερχόμενο από τη Γερμανία.
Στελέχη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καλωσορίζουν τους συνοριακούς ελέγχους. Αυτή την εβδομάδα, η Γερμανία συγκαλεί σύνοδο υπουργών από την Πολωνία, τη Γαλλία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να συζητηθούν οι αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι. Η αστυνόμευση της μετανάστευσης αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη σημερινή συνάντηση στο Λονδίνο μεταξύ του Μερτς και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Γερμανοί αξιωματούχοι στέλνουν με την πολιτική τους αυτή μήνυμα σε επίδοξους μετανάστες ότι ο συνοριακός έλεγχος είναι πολύ αυστηρότερος, παρότι οι αριθμοί μεταναστών υποχωρούν σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια, πολύ πριν από την υιοθέτηση των νέων μέτρων.
«Η πολιτική μετατόπιση ξεκίνησε», είπε την περασμένη εβδομάδα από το βήμα της ομοσπονδιακής βουλής ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάντερ Ντομπρίντ, για να προσθέσει ότι το σχέδιο περιορισμού των μεταναστευτικών ροών λειτουργεί.
Στις δίδυμες πόλεις του ποταμού Οντερ, όμως, πολλοί κάτοικοι διαφωνούν. «Δεν υπάρχει μεταναστευτική κρίση εδώ. Η ίδια η ιδέα της Ε.Ε. κλυδωνίζεται αυτή τη στιγμή, όπως και η ελεύθερη μετακίνηση», σημειώνει ο αντιδήμαρχος του Σλούμπιτσε, Τομάς Στεφάνσκι. Η πλειονότητα των μόνιμων αλλοδαπών κατοίκων στην πόλη είναι Ουκρανοί πρόσφυγες, εξηγεί ο Στεφάνσκι. Οι αυξημένοι έλεγχοι δυσχεραίνουν την οικονομική δραστηριότητα και τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ του Σλούμπιτσε και της γειτονικής του Φρανκφούρτης.
«Παρότι οι πόλεις μας μιλούν διαφορετικές γλώσσες, μοιάζουν με δύο οργανισμούς που έχουν ριζώσει μαζί», τονίζει ο Πολωνός υπήκοος Μάρεκ Ποζνάνσκι, διευθυντής κέντρου μεταφόρτωσης εμπορευμάτων στη γερμανική όχθη του Οντερ. Ο αντιδήμαρχος Στεφάνσκι λέει ότι ήρθε πρώτη φορά στο Σλούμπιτσε για να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο στη Φρανκφούρτη στον Οντερ και έμεινε στην πολωνική κωμόπολη για τα φθηνότερα ενοίκια.
Σχεδόν το 25% των 16.000 κατοίκων της πολωνικής πόλης μετακινούνται καθημερινά στη Γερμανία για να εργασθούν, ενώ το ήμισυ των εσόδων του Σλούμπιτσε προέρχεται από Γερμανούς πελάτες στα τοπικά καταστήματα. Ο δήμος εκτιμά πως οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί απώλειες εσόδων της τάξης του 20% από την έναρξη των συνοριακών ελέγχων.
«Οι συνοριακοί έλεγχοι είναι ένα δημοφιλές πολιτικό εργαλείο, με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στον πληθυσμό. Η αποτελεσματικότητά τους, όμως, είναι δύσκολο να αποδειχθεί», υπογραμμίζει ο Νόρμπερτ Σάιρους, ειδήμων των γερμανοπολωνικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Βαντρίνα στη Φρανκφούρτη στον Οντερ.