ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο σε κάθε χώρα

Όλα δείχνουν ότι στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας

Kathimerini.gr

Οι ανακοινώσεις της Moderna και της Pfizer ότι τα πειραματικά εμβόλιά τους είναι περίπου 95% αποτελεσματικά ανοίγουν το δρόμο για την έγκρισή τους από τις αρχές. Καθώς όλα δείχνουν ότι στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας, το επόμενο κρίσιμο ερώτημα για τις κυβερνήσεις που οργανώνουν αυτή την πρωτοφανή επιχείρηση είναι το ποιος θα πρέπει να εμβολιαστεί πρώτος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει γενικές οδηγίες για τις προτεραιότητες στους εμβολιασμούς, όμως κάποιες χώρες προτιμούν να θέσουν τα δικά τους κριτήρια.

ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Κέντρου για τον Έλεγχο των Ασθενειών σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο ευάλωτα στην πανδημία. Στην πρώτη προτεραιότητα τίθενται επίσης όσοι ζουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας, φυλακές και ψυχιατρικές μονάδες, οι υγειονομικοί, τα άτομα άνω των 65 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι σε πρώτη φάση τα εμβόλια δεν θα είναι αρκετά για όλους, με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν να προβλέπει ότι θα χρειαστούν μήνες για να επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό του 55-65% του πληθυσμού και άρα να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης.

Το 30-40% του πληθυσμού της Γερμανίας ανήκει στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου, είτε λόγω ηλικίας ή εξαιτίας υποκείμενων νοσημάτων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και 23 εκατ. πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ζωής.

Το Βερολίνο θα δώσει προτεραιότητα στον εμβολιασμό σε όσους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις πιέσεις στις ΜΕΘ. Στην αμέσως επόμενη βαθμίδα θα βρίσκονται όσοι δουλεύουν σε κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι υγειονομικοί, το προσωπικό των δομών φροντίδας και οι αστυνομικοί.

Γαλλία

Η Γαλλία υπολογίζει ότι 6,8 εκατ. από τους πολίτες της ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων και 1,8 εκατ. υγειονομικών. Άλλα 23 εκατ. άτομα μπορούν να θεωρηθούν ευάλωτα λόγω της ηλικίας τους ή χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Και παρότι ο ΠΟΥ προτείνει να δίνεται προτεραιότητα στα επαγγέλματα υψηλού ρίσκου, το Παρίσι έχει εντάξει σε αυτή την κατηγορία όχι μόνο τους υγειονομικούς, αλλά και τους οδηγούς ταξί και τους σοφέρ, καθώς αυτοί εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά θανάτων ακόμα και από τους εργαζόμενους υγείας στο πρώτο κύμα.

Άλλα 5 εκατ. εργαζόμενοι σε σιδηροδρόμους, σχολεία, σφαγεία και οικοδομές θα πάρουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς γιατί έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό.

Στην επόμενη κατηγορία θα βρεθούν όσοι ζουν σε υπεράκτιες περιοχές της Γαλλίας, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς κλίνες ΜΕΘ, καθώς και οι εργαζόμενοι στις φυλακές, το στρατό, την αστυνομία, την πυροσβεστική κτλ.

Ισπανία

Η Ισπανία θα λάβει σε πρώτη φάση 20 εκατ. δόσεις, δηλαδή αρκετές για να εμβολιάσει 10 εκατ. άτομα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους, όμως με τις δύο αυτές κατηγορίες μάλλον θα εξαντληθούν αυτές οι αρχικές δόσεις του εμβολίου.

Ιταλία

Υγειονομικοί και ηλικιωμένοι, καθώς και όσοι έχουν προβλήματα υγείας που τους καθιστούν ιδιαιτέρως ευάλωτους θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ιταλία. Θα ακολουθήσει ο στρατός και η αστυνομία.

Ελλάδα

Στη χώρα μας, προτεραιότητα στους εμβολιασμούς θα έχουν οι υγειονομικοί, όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, οι ευπαθείς ομάδες, οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα και όσοι ζουν σε κλειστές δομές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση