ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόσοβο: Δείγματα αποκλιμάκωσης, με την Πρίστινα ανοικτή σε νέες εκλογές

Οι Σέρβοι κάτοικοι των τεσσάρων δήμων διαμαρτύρονται για την εγκαθίδρυση Αλβανών δημάρχων, που εξελέγησαν από το 3,5% των εγγεγραμμένων, εξαιτίας αποχής της σερβικής πλειοψηφίας από τις εκλογές

ΠΗΓΗ: Reuters

ΠΡΑΓΑ. Ανοικτή στην πιθανότητα διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών στους τέσσερις σερβικούς δήμους του Κοσόβου, όπου ξέσπασαν ταραχές τις τελευταίες ημέρες, είναι η κυβέρνηση της Πρίστινα, διά στόματος της υπουργού Εξωτερικών Ντονίκα Γκερβάλα-Σουόρτς.

Οι Σέρβοι κάτοικοι των τεσσάρων δήμων διαμαρτύρονται για την εγκαθίδρυση Αλβανών δημάρχων, που εξελέγησαν από το 3,5% των εγγεγραμμένων, εξαιτίας αποχής της σερβικής πλειοψηφίας από τις δημοτικές εκλογές. Η υπουργός υπογράμμισε ωστόσο ότι η λήξη της βίας αποτελεί τον πρώτο όρο για την αποδοχή της πρότασης επανάληψης των εκλογών. «Ναι, είμαστε ανοικτοί σε επαναληπτικές εκλογές στους τέσσερις δήμους, αλλά απαιτείται ρητή δέσμευση από μέρους της Σερβίας ότι θα πάψει να απειλεί τους Σέρβους κατοίκους του Κοσόβου προκειμένου αυτοί να μην προσέρχονται στις κάλπες», είπε η Κοσοβάρα υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στην Τσεχία.

Την περασμένη εβδομάδα, στέλεχος του Λευκού Οίκου είχε συνομιλία με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπίν Κούρτι και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην οποία κάλεσε τη Σερβία να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από τα σύνορα με το Κόσοβο.

Τούρκοι κομάντος στο βόρειο Κόσοβο ως ενίσχυση για τη νατοϊκή KFOR.

Την ίδια στιγμή, την πρόθεσή της να στείλει μέλη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο Κόσοβο ανακοίνωσε η Αγκυρα, απαντώντας σε αίτημα του ΝΑΤΟ για τουρκική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη της Συμμαχίας, την KFOR. Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κάλεσε σε εγκράτεια τις αντιμαχόμενες πλευρές στην πρώην σερβική επαρχία, εκτιμώντας ότι η επικίνδυνη κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με εποικοδομητικό διάλογο.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ τόνισε ότι «η ηρεμία πρέπει να αποκατασταθεί αμέσως. Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει τις πράξεις βίας εναντίον πολιτών, στρατιωτών της KFOR, μελών των δυνάμεων ασφαλείας και δημοσιογράφων στο βόρειο Κόσοβο. Η βία μπορούσε να αποφευχθεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον».

Πρόταση για διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στο βόρειο Κόσοβο απηύθυναν στην Πρίστινα από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, στο πλαίσιο της συνόδου Ευρωπαίων ηγετών στη Μολδαβία. Το Σάββατο, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει «αποφασιστικά μέτρα», προειδοποιώντας ότι «η αποτυχία αποκλιμάκωσης της έντασης θα οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις». Η ανακοίνωση των Βρυξελλών τονίζει ότι «το Κόσοβο αναμένεται να συμπεριφερθεί με τρόπο που θα συντελέσει στην αποκλιμάκωση της έντασης», καλώντας την Πρίστινα να δώσει τέλος στις αστυνομικές επιχειρήσεις κοντά στα δημαρχεία των τεσσάρων κοινοτήτων και να επιτρέψει στους διορισμένους δημάρχους «να επιτελέσουν προσωρινά τα καθήκοντά τους».

Την ανησυχία της εξέφρασε επίσης η Ε.Ε. για την απόφαση του Βελιγραδίου να θέσει τις ένοπλες δυνάμεις στη συνοριακή ζώνη σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, καλώντας τις δύο πλευρές σε διάλογο υπό την αιγίδα των Βρυξελλών.

Οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας προκάλεσαν τον τραυματισμό 30 μελών της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης και 52 Σέρβων διαδηλωτών. Σε απάντηση των επεισοδίων, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την αποστολή ενισχύσεων για την KFOR, που αριθμεί ήδη 4.000 άνδρες.

Πρόταση για μακροπρόθεσμη αποκλιμάκωση της έντασης κατέθεσε ο ΟΑΣΕ, καλώντας Σερβία και Κόσοβο να τηρούν τους όρους του πρωτοκόλλου της Οχρίδας. Η Πρίστινα καθυστερεί να θεσμοθετήσει ένωση σερβικών δήμων, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Ο οργανισμός καλεί επίσης την Πρίστινα να εξασφαλίσει την παραίτηση των Αλβανών δημάρχων μέχρι το καλοκαίρι, ενόψει πρόωρων δημοτικών εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση