ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μήπως η Ινδία θα αλλάξει το όνομά της;

Πόσο οι διεθνείς φιλοδοξίες μπορούν να συμβαδίζουν με τον εσωτερικό διχασμό

Σαμίρ Γιασίρ, Μουτζίμπ Μασάλ, Χάρι Κουμάρ / The New York Times

Λίγα 24ωρα προτού η Ινδία φιλοξενήσει το G20, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι προκάλεσε αίσθηση με μια επίσημη πρόσκληση που έστειλε για λογαριασμό του προέδρου και στην οποία χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό όνομα για τη χώρα: Μπαράτ.

Η πρόσκληση για δείπνο, που απεστάλη την Τρίτη στους συμμετέχοντες ηγέτες χαρακτήριζε τον Ντρουπάντι Μουρμού «πρόεδρο του Μπαράτ», αντί «πρόεδρο της Ινδίας». Η απόφαση χαιρετίστηκε από πολλούς ινδουιστές εθνικιστές ηγέτες από το κόμμα του Μόντι, ο οποίος δήλωσε ότι απηχεί την απόρριψη του αποικιοκρατικού παρελθόντος της χώρας (αν και το όνομα «Ινδία» χρησιμοποιείτο ευρέως προτού πατήσουν το πόδι τους στην περιοχή οι Βρετανοί).

Κανένα σχόλιο

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης εξέφρασαν ωστόσο την απορία τους για το κίνητρο και τη χρονική συγκυρία της χρήσης του Μπαράτ, που απευθύνεται στην ινδουιστική εθνικιστική εκλογική βάση του πρωθυπουργού. Δεν υπήρξαν σχόλια εκ μέρους του Μόντι, που να αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υιοθετήσει επισήμως το όνομα Μπαράτ.

Πάντως, τα ινδικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται το κόμμα του να προτείνει την αλλαγή στην επικείμενη συνεδρίαση του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου. Μπαράτ, που είναι σανσκριτική λέξη, είναι το επίσημο όνομα της χώρας στα Χίντι, αλλά σε όλες τις επικοινωνίες στα αγγλικά με άλλες χώρες η επίσημη ονομασία της είναι Ινδία. Το σύνταγμα χρησιμοποιεί μόνο μια φορά τον όρο: «Η Ινδία, που είναι το Μπαράτ, θα είναι μια ένωση πολιτειών», αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του. «Η Ινδία είναι το Μπαράτ, ορίστε, υπάρχει στο σύνταγμα», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

Λίγα μέτρα από το γήπεδο γκολφ στο Νέο Δελχί, όπου θα λάβει χώρα η σύνοδος με σύνθημα «Μια Γη, μια οικογένεια, ένα μέλλον», είναι ακόμη ορατά τα απομεινάρια του πικρού διχασμού: οικογένειες που θρηνούν, απανθρακωμένα οχήματα και σωροί από ερείπια καταστημάτων και σπιτιών. Ηταν λίγες εβδομάδες νωρίτερα, που στην ίδια ακριβώς συνοικία Νου, στο σημείο του θερέτρου, ξεσπούσαν φονικές θρησκευτικές συγκρούσεις. Το Ιντερνετ διακόπηκε και χιλιάδες στρατιώτες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα εκεί. Οι συγκρούσεις διαχύθηκαν γρήγορα στις πύλες του Γκουρουγκράμ, έναν κόμβο τεχνολογικών εταιρειών έξω από την πρωτεύουσα, την οποία η Ινδία παρουσιάζει ως πόλη του μέλλοντος.

Οι σκηνές αυτές συμπυκνώνουν τις αντιφάσεις της Ινδίας, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί το G20: τη δυναμική της για έναν μεγαλύτερο ρόλο σε μια χαοτική τάξη πραγμάτων, η οποία όμως οικοδομείται σε ένα εξόχως εκρηκτικό και άνισο υπέδαφος στο εσωτερικό της.

 

Ο Μόντι, ο ισχυρότερος ηγέτης της χώρας εδώ και δεκαετίες, φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά του στην ιστορική μετεξέλιξη της χώρας των 1,4 δισ. ανθρώπων. Από τη μια επιχειρεί να μετατρέψει την Ινδία σε ανεπτυγμένη χώρα και ένα φωτεινό σηματοδότη για όσους δεν έχουν φωνή στον υπό δυτική κυριαρχία κόσμο.

Η χώρα, η πολυπληθέστερη στον κόσμο, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, εναρμονισμένη με την ψηφιακή εποχή και γεμάτη ορεξάτους νεαρούς εργαζομένους. Είναι επίσης μια ανερχόμενη διπλωματική δύναμη που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κοσμικό σύνταγμα

Από την άλλη, ο Μόντι βαθαίνει τις θρησκευτικές διαφορές στην ινδική κοινωνία με μια εντατική εκστρατεία να ενοποιήσει μια διχασμένη χώρα, η οποία βασίζει την εύθραυστη συνοχή της σε ένα κοσμικό σύνταγμα. Οι προσπάθειες του κόμματός του να συσπειρώσει τους ινδουιστές οδήγησαν στην περιθωριοποίηση εκατοντάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων και άλλων μειονοτήτων ως πολιτών β΄ κατηγορίας. Το ερώτημα για την Ινδία είναι κατά πόσον η αστάθεια που δημιουργεί ο θρησκευτικός εθνικισμός του θα υπονομεύσει τις οικονομικές φιλοδοξίες του Μόντι. Oι θρησκευτικές συγκρούσεις στη Νου, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, πυροδοτήθηκαν από μια ακροδεξιά πορεία ινδουιστών, που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια του κόμματος του Μόντι. Επρόκειτο για την πιο πρόσφατη έξαρση βίας σε μια παρατεταμένη σειρά εντάσεων. Ενισχυμένοι ακροδεξιοί πολιτοφύλακες και επιθετικοί ινδουιστές έχουν αφήσει μουσουλμάνους και χριστιανούς σε μια μόνιμη κατάσταση φόβου και αποξένωσης.

Η βορειοανατολική πολιτεία Μανιπούρ, όπου ο ανώτατος ηγέτης χρησιμοποιεί το εγχειρίδιο της ινδουιστικής πλειοψηφίας, φλέγεται από εθνοτικές συγκρούσεις εδώ και μήνες, με σχεδόν 200 νεκρούς και ολόκληρες περιοχές διαιρεμένες. Στο ταραγμένο Κασμίρ, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, η κυβέρνηση έχει αναστείλει εδώ και τέσσερα χρόνια τη δημοκρατία και με την παραμικρή αφορμή απαντάει με σκληρότερο έλεγχο της περιοχής.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση