ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπανγκλαντές: Διάλυση του κοινοβουλίου μετά την αποχώρηση - σοκ της πρωθυπουργού

Η διάλυση του κοινοβουλίου ήταν βασικό αίτημα των φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες των προηγούμενων εβδομάδων

Το κοινοβούλιο του Μπανγκλαντές διαλύθηκε, μία ημέρα μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού της χώρας Σεΐχ Χασίνα και τη διαφυγή της στην Ινδία.

Ταραχές, διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είχαν βυθίσει τη χώρα σε πολιτική κρίση εδώ και ένα μήνα, ενώ η πανίσχυρη βιομηχανία ενδυμάτων της αναγκάστηκε να βάλει «λουκέτο» από χθες Δευτέρα.

Η διάλυση του κοινοβουλίου ήταν βασικό αίτημα των φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες των προηγούμενων εβδομάδων.

Οι φοιτητές είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτούν κυβέρνηση υπό την ηγεσία του στρατού, τονίζοντας ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μοχαμάντ Γιουνούς είχε συμφωνήσει να είναι ο επικεφαλής σύμβουλος της προσωρινής κυβέρνησης.

Σε απεργία οι αστυνομικοί

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί του Μπανγκλαντές ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργία. «Μέχρι να διασφαλιστεί η ασφάλεια κάθε μέλους της αστυνομίας, κηρύσσουμε απεργία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αστυνομικών Υπηρεσιών του Μπαγκλαντές (BPSA).

Σύμφωνα με την Ενωση, περισσότερα από 450 αστυνομικά τμήματα δέχθηκαν επίθεση τη Δευτέρα, μετά την αναγκαστική παραίτηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα. Αρκετοί αστυνομικοί έχασαν επίσης τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Τη Δευτέρα, η πρωθυπουργός φυγαδεύτηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες μακριά από την επίσημη κατοικία της, λίγη ώρα πριν από την εισβολή διαδηλωτών στο εσωτερικό της.

Η πρωθυπουργός διέφυγε στην Ινδία

Σήμερα Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σ. Τζαϊσανκάρ, αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί αίτημα με το οποίο η Χασίνα ζητούσε να μεταβεί στο Δελχί σε «πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Εφτασε χθες το απόγευμα στο Δελχί», επιβεβαίωσε ο Τζαϊσανκάρ στην πρώτη του δημόσια δήλωση μετά την παραίτηση της Χασίνα.

Το πότε ακριβώς έκανε το αίτημα δεν ήταν ξεκάθαρο.

Επίσης, ο Ινδός υπουργός δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Χασίνα ούτε ανέφερε πόσο καιρό θα μείνει στην Ινδία. Είπε απλώς ότι είναι «προσωρινό».

Ο Ινδός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η χώρα του παραμένει «βαθιά ανήσυχη μέχρι να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη» στο Μπανγκλαντές.

«Οι δυνάμεις της συνοριακής μας φύλαξης έχουν λάβει οδηγίες να είναι σε εγρήγορση ενόψει αυτής της περίπλοκης κατάστασης. Τις τελευταίες 24 ώρες, ήμασταν σε επαφή με τις αρχές στην Ντάκα», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς εισήλθε σήμερα Σάββατο στον 12ο ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ