ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπλίνκεν – Φιντάν: Συνάντηση 2,5 ωρών χωρίς δηλώσεις

Το τετ α τετ ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις, ενώ αμέσως, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει για το Τόκιο

Kathimerini.gr

Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν με τον ομολόγό του, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα το πρωί της Δευτέρας, εν μέσω τεταμένου κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Το τετ α τετ ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις, ενώ αμέσως, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει για το Τόκιο.

Άλλωστε, η επίσκεψη Μπλίνκεν αποτέλεσε επί της ουσίας διπλωματικό «θρίλερ» μιας και μέχρι χθες παρέμενε άγνωστο αν τελικά θα συμπεριλάβει την Αγκυρα στους σταθμούς της περιοδείας του, παρότι η τουρκική πλευρά, μέσω του κρατικού πρακτορείου Anadolu, είχε αναγγείλει την άφιξή του από την προηγούμενη Τετάρτη.

Μάλιστα, ενδεικτική του ψυχρού κλίματος ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία έπειτα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και πραγματοποιείται τη στιγμή που η οργή τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Δύση βράζει στους δρόμους της Τουρκίας και άλλων χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και στο «παλάτι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι διαδηλώσεις και η απουσία Ερντογάν

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε αεροπορική βάση που στεγάζει αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Μπλίνκεν την Κυριακή.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης και στην Αγκυρα.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, άλλωστε, επέλεξε να μην βρίσκεται σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα, αλλά να ταξιδέψει τη Δευτέρα στο απομακρυσμένο βορειοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, αποφεύγοντας συνάντηση με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ουάσιγκτον.

Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ήταν προβληματικές, πριν ακόμη το Ισραήλ ξεκινήσει την εκστρατεία του με βομβαρδισμούς και επέκταση της χερσαίας εισβολής για την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο πόλεμος απειλεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία – μέλος του ΝΑΤΟ με «αμφίρροπη» διπλωματική πολιτική και με συμμετοχή σε συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Τα «αγκάθια» στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Η Ουάσιγκτον περιμένει από το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει επιτέλους το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά τουρκικών προσώπων και εταιρειών που θεωρείται ότι βοηθούν τη Ρωσία να εισάγει αγαθά για χρήση στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Παράλληλα, στην Αγκυρα επικρατεί εκνευρισμός για το γεγονός ότι το Κογκρέσο καθυστερεί την έγκριση συμφωνίας για τον εκσυγχρονισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με δεκάδες αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Επιπλέον, η Τουρκία έχει μακροχρόνιες επιφυλάξεις για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, οι οποίες πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους – αλλά τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK.

Ερντογάν κατά Ισραήλ και Δύσης

Την Κυριακή, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι «καθήκον της Τουρκίας» η οποία υποστηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους να σταματήσει αμέσως τη βία.

Τόνισε ότι η Αγκυρα «εργάζεται παρασκηνιακά» με περιφερειακούς συμμάχους για να εξασφαλίσει αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Παράλληλα, διέκοψε τις επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και κάλεσε πίσω τον πρεσβευτή της Αγκυρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι έχει χάσει το ηθικό της κύρος.

«Εκείνοι που έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, τώρα παρακολουθούν σιωπηλά τη δολοφονία χιλιάδων αθώων παιδιών», δήλωσε ο Ερντογάν τον περασμένο μήνα.

Η Αγκυρα έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον ένοπλων κουρδικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ σε αντίποινα για επίθεση τον Οκτώβριο στην τουρκική πρωτεύουσα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το PKK και στην οποία έχασαν τη ζωή τους οι δύο δράστες.

Οι σταθμοί του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ έχει ήδη επισκεφθεί το Ισραήλ – τον πρώτο του σταθμό στην περιοχή – καθώς ζήτησε παύση των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας για να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συναντήσεις με ηγέτες και υπουργούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, την Ιορδανία, την Κύπρο και το Ιράκ.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση