ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O κλιματικός «εφιάλτης» προκαλεί ασφυξία στην Ευρώπη

Kathimerini.gr

Συνεχίζει να βιώνει τον πύρινο εφιάλτη η Γαλλία. Πυροσβέστες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ρουμανία και η Ελλάδα, βρίσκονται επί γαλλικού εδάφους για να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης αρκετών πυρκαγιών που μαίνονται σε δασικές εκτάσεις, εν μέσω αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα και ιστορικής ξηρασίας.

«Δεν έχει σημασία η χώρα, είμαστε πυροσβέστες και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής Ρουμάνος πυροσβέστης Κριστιάν Μπουχαιάνου, στη Ζιρόντ. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους οι φωτιές έχουν απανθρακώσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, ενώ έχουν εκτοπίσει χιλιάδες κατοίκους.

Η Γαλλίδα διοικητής Στεφανί Μαρτίν καλωσόρισε τους ξένους πυροσβέστες σε μια περιοχή που οι εγχώριες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη επί εβδομάδες. «Οι πυροσβέστες μας είναι κουρασμένοι μετά από έναν μήνα μάχης με τις φλόγες. Είναι σημαντική η υποστήριξή τους. Εμείς πλέον μπορούμε να επικεντρωθούμε σε άλλες επιχειρήσεις», είπε.

Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν απανθρακωθεί φέτος στη Γαλλία σύμφωνα με την κυβέρνηση, ή 500.000 σύμφωνα με ευρωπαϊκά δεδομένα από δορυφόρους. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για έκταση πολλαπλάσια από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας και το καλοκαίρι δεν έχει καν τελειώσει.

Πυρκαγιές μαίνονται σε Ισπανία και Πορτογαλία

Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι. Στην κεντρική Πορτογαλία, μια τεράστια πυρκαγιά μαίνεται για έβδομη μέρα, με 1.600 πυροσβέστες και 13 αεροσκάφη να επιχειρούν για την κατάσβεσή της. Η φωτιά έχει καταστρέψει σχεδόν το 15% του εθνικού πάρκου Σερα Ντα Εστέλα. Αφού ξεκίνησε στην περιοχή Κοβίλχα το Σάββατο, η φωτιά επεκτάθηκε σε πολλές γειτονικές περιοχές, απανθρακώνοντας συνολικά περίπου 15.000 εκτάρια.

Μια από τις επιστημονικά εξακριβωμένες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα κύματα καύσωνα πολλαπλασιάζονται, επιμηκύνονται και εντείνονται. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στην Ευρώπη, οι θάνατοι εξαιτίας θερμικής καταπόνησης μπορεί να διπλασιαστούν ως ακόμη και να τριπλασιαστούν κατά τη διάρκεια του αιώνα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο τρέχων καύσωνας στη Γαλλία άρχισε την 31η Ιουλίου και είναι ο τρίτος της χρονιάς, έπειτα από αυτούς που τη δοκίμασαν στα τέλη Ιουνίου και στα μέσα Ιουλίου. Ο Ιούλιος ήταν ο ξηρότερος μήνας στη χώρα από τον Μάρτιο του 1961.

Μείωση της στάθμης του νερού σε Ρήνο και Δούναβη

Την ίδια ώρα, στον Ρήνο, που εδώ και αιώνες αποτελεί πυλώνα των οικονομιών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, έχει μειωθεί τόσο η στάθμη του νερού ώστε δεν μπορούν να διέλθουν πλοία. Επίσης, ο Δούναβης, που εκτείνεται σε μήκος περίπου 2.897 χιλιομέτρων και διασχίζει την κεντρική Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, τείνει επίσης να στερέψει.

Σε κατάσταση ξηρασίας η Βρετανία

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.

Η Εθνική Ομάδα Ξηρασίας συγκλήθηκε έπειτα από τον πιο ξηρό Ιούλιο στην Αγγλία από το 1935. Μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης σημειώθηκε τον μήνα αυτόν, ενώ μερικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας βρίσκονται στο μέσον μιας τετραήμερης προειδοποίησης για «ακραία ζέστη».

Οι εταιρίες ύδρευσης θα αρχίσουν να εφαρμόζουν προσυμφωνημένα σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας ώστε να συνδράμουν στη διαφύλαξη των προμηθειών και η κυβέρνηση δήλωσε πως το κοινό και οι επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία καλούνται να κάνουν συνετή χρήση του νερού.

Η προηγούμενη φορά που κηρύχθηκε κατάσταση ξηρασίας στην Αγγλία ήταν το 2018.

Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη για μια περίοδο ξηρασίας. Ο Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία, περνώντας από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά και μέσα από το κέντρο του Λονδίνου, προτού χυθεί στη θάλασσα του Έσεξ στα ανατολικά.

Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Όμως, φέτος η έκταση της ξερής κοίτης του ποταμού έχει αυξηθεί σημαντικά περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών για την προστασία της φύσης.

 Η κλιματική ειδικός και υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Χάνα Κλόουκ, δήλωσε πως οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει την πτώση της στάθμης των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ το νερό φεύγει από τα κανάλια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, να γεμίσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού και για χρήση στη βιομηχανία.

«Αν δεν έχουμε βροχή τον Αύγουστο, πράγματι, αν έχουμε ξηρό χειμώνα, τότε μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πραγματικά δεν θα μας έχουν μείνει καθόλου αποθέματα νερού», είπε η Κλόουκ.

Η ίδια είπε πως οι περιορισμοί στο πότισμα από ιδιώτες είναι χρήσιμοι γιατί βοηθούν να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στη χρήση νερού, όμως η επένδυση στις υποδομές και μια πολιτική που αποτρέπει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο σημαντικές.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση