ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο πόλεμος των τσιπ με την Κίνα «γυρίζει μπούμερανγκ» στη Silicon Valley

«Εάν στερηθούμε την κινεζική αγορά, δεν έχουμε κάποιο εφεδρικό σχέδιο. Δεν υπάρχει "άλλη" Κίνα»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, της μεγαλύτερης σε αξία εταιρείας ημιαγωγών στον κόσμο, προειδοποίησε ότι η αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας κινδυνεύει να υποστεί «τεράστια ζημιά» από τη «μάχη για τα μικροτσιπ» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Τζένσεν Χουάνγκ δήλωσε ότι οι περιορισμοί εξαγωγών που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπάιντεν με στόχο να επιβραδύνει την κινεζική παραγωγή ημιαγωγών, έχουν «δέσει τα χέρια» του κολοσσού της Silicon Valley που αδυνατεί να πουλήσει προηγμένα τσιπ σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της εταιρείας. Την ίδια στιγμή κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν τα δικά τους τσιπ για να ανταγωνιστούν τους επεξεργαστές της Nvidia για παιχνίδια, γραφικά και τεχνητή νοημοσύνη.

«Εάν [η Κίνα] δεν μπορεί να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα τα κατασκευάσει μόνη της», δήλωσε ο Χουάνγκ. «Ετσι, οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προσεκτικές. Η Κίνα είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την τεχνολογική βιομηχανία».

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν την Κίνα να αγοράσει ή να αναπτύξει προηγμένα τσιπ αποτελούν το τελευταίο και επιθετικό «κεφάλαιο» σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ των δύο δυνάμεων. Τα σχόλια του Χουάνγκ έγιναν λίγες ημέρες πριν οι κινεζικές αρχές ανακοινώσουν την απαγόρευση προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ μνήμης, Micron, κίνηση που θεωρείται ως το πρώτο σκληρό αντίμετρο, κατά των εξαγωγικών ελέγχων της Ουάσιγκτον. 

«Εάν στερηθούμε την κινεζική αγορά, δεν έχουμε κάποιο εφεδρικό σχέδιο. Δεν υπάρχει άλλη Κίνα, υπάρχει μόνο μία Κίνα», δήλωσε ο Χουάνγκ, προβλέποντας ότι θα προκληθεί «τεράστια ζημιά στις αμερικανικές εταιρείες» σε περίπτωση που δεν μπορούν να συναλλάσσονται με το Πεκίνο.

Η Nvidia βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ανταγωνισμού για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αποτελώντας την κύρια παραγωγική δύναμη των τσιπ που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των «μεγάλων γλωσσικών μοντέλων» που τροφοδοτούν τα chatbots, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Ο πόλεμος των τσιπ με την Κίνα «γυρίζει μπούμερανγκ» στη Silicon Valley-1

Καθώς το ενδιαφέρον για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αυξηθεί, η κεφαλαιοποίηση της Nvidia έχει υπερδιπλασιαστεί φέτος σε περίπου 770 δισ. δολάρια. Η αποτίμησή της επισκιάζει πλέον τους αμερικανικούς αντιπάλους της, όπως η Intel και η Qualcomm, με αξία περίπου 120 δισ. δολαρίων η κάθε μία. Παρά το ράλι μετοχών στον κλάδο, η Nvidia εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τον επόμενο ανταγωνιστή της, την ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC, η οποία αξίζει περίπου 450 δισ. δολάρια. Ωστόσο, από τον Αύγουστο, η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια δεν έχει τη δυνατότητα να πουλήσει τα πιο προηγμένα τσιπ της – τις σειρές H100 και A100 – σε κινέζους πελάτες, εξαιτίας των εξαγωγικών περιορισμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ. 

Η Nvidia αναγκάστηκε να αναδιαμορφώσει ορισμένα από τα τσιπ της για να συμμορφωθεί με τους αμερικανικούς κανόνες που απαιτούν περιορισμό των επιδόσεων στα προϊόντα που πωλούνται στην Κίνα. Ο Χουάνγκ επισημαίνει ότι η Κίνα αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της αγοράς της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας και θα ήταν αδύνατο να υποκατασταθεί – τόσο ως πηγή εξαρτημάτων, όσο και ως τελική αγορά για τα προϊόντα της. Τα περισσότερα από τα προηγμένα τσιπ του κόσμου -συμπεριλαμβανομένων των τσιπ της Nvidia- κατασκευάζονται στην Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς του. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν η Κίνα προβεί σε απρόκλητη στρατιωτική δράση κατά της Ταϊβάν. Οι αναλυτές φοβούνται ότι μια τέτοια σύγκρουση θα προκαλούσε σοβαρές παγκόσμιες διαταραχές στην παραγωγή… των πάντων, από τα αυτοκίνητα μέχρι τους υπολογιστές.

«Μπορούμε θεωρητικά να κατασκευάσουμε τσιπ εκτός Ταϊβάν, είναι δυνατόν, αλλά η αγορά της Κίνας δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Αυτό είναι αδύνατο», επέμεινε ο Χουάνγκ. Η Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ, αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα πέμπτο των πωλήσεων της Nvidia κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, ενώ η Ταϊβάν αντιπροσώπευε πάνω από το ένα τέταρτο.

Με βάση τα περσινά στοιχεία, περισσότερα από 12 δισ. δολάρια των ετήσιων εσόδων της Nvidia – σχεδόν το 50% – θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από μία σύγκρουση στην περιοχή. Ο Χουάνγκ αναφέρθηκε επίσης στην αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς της βρετανικής επιχείρησης τσιπ Arm λόγω ρυθμιστικών εμποδίων. Όπως λέει, πλέον δεν είναι εύκολο να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Κατασκεύασα την πρώτη εφαρμογή του υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στην Αγγλία, τον Cambridge-1. Δεν πρόκειται να κατασκευάσω άλλον», δήλωσε. «Τελείωσα».

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Κίνα  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση