ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ΗΠΑ ξαναχτίζουν συμμαχίες

Πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του.

Kathimerini.gr

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε διαμετρική αντίθεση με τον προκάτοχό του, που απαξίωνε συστηματικά την αμερικανική διπλωματία, ο Τζο Μπάιντεν έδωσε χθες το «παρών» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μόλις δύο εβδομάδες ύστερα από την ανάληψη της εξουσίας, προτού ακόμη επισκεφθεί το Πεντάγωνο ή τη CIA. Το μήνυμα της επίσκεψης, κατά την οποία συνοδευόταν από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ήταν σαφές: η Αμερική επιστρέφει στη δυναμική διπλωματία, αποφασισμένη να ανοικοδομήσει τις συμμαχίες της, να προωθήσει πολυμερείς ενέργειες και διεθνείς συνθήκες, αποκαθιστώντας το ηθικό της γόητρο που είχε πληγεί την προηγούμενη τετραετία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος «παγώνει» την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία, την οποία είχε αποφασίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, και τερματίζει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στον πόλεμο που διεξάγουν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στην Υεμένη. «Θα σταματήσουμε τις πωλήσεις όπλων που σχετίζονται με τον πόλεμο αυτό», είπε ο Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τη Σαουδική Αραβία για τη συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη σε περίπτωση απειλής.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, την οποία είχε ανακοινώσει από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης της εξουσίας, ενώ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ως χώρα υποδοχής προσφύγων. Συγκεκριμένα, δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα υποδέχονται 125.000 πρόσφυγες ετησίως, αντί των 15.000 που είχε ορίσει ως στόχο για το 2021 ο Ντόναλντ Τραμπ. «Η ηθική στάση της χώρας στο προσφυγικό ήταν κοινή πολιτική και των δύο κομμάτων όταν πρωτοήλθα εδώ (στην Ουάσιγκτον)», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Ως προς τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο τόνος έχει αλλάξει και ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανέχονται πλέον «παρεμβάσεις στις εκλογές μας, κυβερνοεπιθέσεις και δηλητηριάσεις των πολιτών της». Το τελευταίο ήταν μια νύξη στην υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, το όνομα του οποίου ανέφερε πολλάκις ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του.

Η υπογραφή του Αμερικανού προέδρου στην παράταση ισχύος της αμερικανορωσικής συμφωνίας START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, την Τετάρτη, είχε συνοδευτεί από μια αιχμηρή, έναντι της Ρωσίας, τοποθέτηση του νέου υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. «Εχουμε επίγνωση των προκλήσεων που θέτει η Ρωσία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο», θεώρησε υποχρέωσή του να επαναλάβει ο στενός συνεργάτης, εδώ και δεκαετίες, του Μπάιντεν.

Δημοσκόπηση του πρακτορείου Associated Press εμφανίζει το 61% των Αμερικανών να δηλώνει ότι έχει σχηματίσει θετική εικόνα για τις μέχρι τώρα κινήσεις του Μπάιντεν. Προφανώς, ο 46ος πρόεδρος διανύει τον μήνα ή μάλλον τους μήνες του μέλιτος που απήλαυσαν όλοι οι προκάτοχοί του στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, με μοναδική εξαίρεση τον Ντόναλντ Τραμπ, η δημοτικότητα του οποίου ουδέποτε υπερέβη το 50%.

Στο μεταξύ, η Βουλή των Αντιπροσώπων επρόκειτο χθες να ψηφίσει επί πρότασης των Δημοκρατικών να καθαιρεθεί από τις επιτροπές Παιδείας και Προϋπολογισμού η νεοεισερχόμενη βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις της που ασπάζονταν ακραίες θεωρίες συνωμοσίας και κηρύγματα πολιτικής βίας. Την Τετάρτη, ύστερα από μυστική ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα των Ρεπουμπλικανών απέρριψε πρόταση για καθαίρεση της βουλευτού, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να τιμωρείται κανείς για δηλώσεις ή πράξεις που έγιναν πριν από τις εκλογές και κρίθηκαν από το εκλογικό σώμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση