
Kathimerini.gr
Σε έναν κόσμο όπου οι τάσεις έρχονται και φεύγουν αστραπιαία, μια σειρά από… μικροσκοπικά τέρατα κατάφερε να κάνει κάτι ασύλληπτο: να μετατρέψει την αγάπη των συλλεκτών σε μια χιονοστιβάδα κερδών που σάρωσε την παγκόσμια αγορά παιχνιδιών.
Ο λόγος για τις Labubu, τις λούτρινες δημιουργίες της κινεζικής εταιρείας Pop Mart, οι οποίες όχι μόνο έχουν γίνει viral, αλλά οδήγησαν την εταιρεία σε αύξηση κερδών τουλάχιστον 350% για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Pop Mart ανακοίνωσε ότι η εκρηκτική παγκόσμια δημοτικότητα των λούτρινων παιχνιδιών της αναμένεται να οδηγήσει σε τριπλασιασμό των εσόδων του πρώτου εξαμήνου και σε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα κέρδη.
Το Labubu, ένα λούτρινο ζωάκι που θυμίζει ξωτικό με μυτερά αυτιά και κοφτερά δόντια, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας συλλεκτικής μανίας, με διασημότητες όπως η Ριάνα, η Κιμ Καρντάσιαν και η Λίζα των BlackPink να τα επιδεικνύουν με υπερηφάνεια και τους επίδοξους αγοραστές να κάνουν ουρές για να τα αποκτήσουν. Η μανία είναι τέτοια που, μόλις τον περασμένο μήνα, ένα παιχνίδι Labubu σε ανθρώπινο μέγεθος πουλήθηκε για 150.000 δολάρια σε δημοπρασία στο Πεκίνο.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των Labubu έχει μετατρέψει την Pop Mart σε μια εταιρεία αξίας 40 δισ. δολ., ενώ οι μετοχές της, οι οποίες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, έχουν εκτοξευθεί περίπου κατά 600% τον τελευταίο χρόνο. Η σπάνια διείσδυση της εταιρείας στις δυτικές αγορές έχει επίσης χαρίσει στην Pop Mart ένα από τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους λιανικής για μια κινεζική εταιρεία με παγκόσμια εμβέλεια. Το μεικτό περιθώριο κέρδους της ανήλθε σε σχεδόν 67% πέρυσι, ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως οι κολοσσοί ειδών οικιακής χρήσης και παιχνιδιών Miniso (45%) και Xiaomi και BYD (περίπου 20%).
Οι κούκλες Labubu, που κυκλοφόρησαν το 2019, βοήθησαν την εταιρεία να γίνει ένας σημαντικός λιανοπωλητής, με περισσότερα από 2.000 αυτόματα μηχανήματα πώλησης και καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Πωλούνται συνήθως σε «τυφλά κουτιά» (blind boxes), ένα μοντέλο μάρκετινγκ που αποκρύπτει ποιο σχέδιο βρίσκεται στη συσκευασία μέχρι να ανοιχθεί.
Η τακτική έχει επικριθεί πως ενθαρρύνει συμπεριφορές εθισμού, παρόμοιες με τον τζόγο, και ενισχύει τις ψυχαναγκαστικές αγορές. Οι συνεργασίες της εταιρείας με μεγάλα ονόματα όπως η Coca-Cola και το franchise manga One Piece έχουν επίσης ενισχύσει το προφίλ της σε όλο τον κόσμο.
Τον Ιούνιο, οι πωλήσεις της Lababu στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 5.000% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας έρευνας M Science.
«Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο από άλλες εταιρείες παιχνιδιών», δήλωσε στο BBC ο ανώτερος αναλυτής της, Βίνσι Ζανγκ.