ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Ποιοι είναι οι εξελιγμένοι ρωσικοί πύραυλοι που φέρνουν νέα απειλή

Τι αποκαλύπτει το πολλαπλό χτύπημα τα ξημερώματα της Πέμπτης με δεκάδες πυραύλους

Οι Ουκρανοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι είχαν κερδίσει τον χειμερινό πόλεμό τους, αφού ξεπέρασαν τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς της Ρωσίας κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων. Ωστόσο μια καταστροφική πυραυλική επίθεση νωρίς την Πέμπτη, στην οποία η Μόσχα χρησιμοποίησε αρκετούς από τους τρομερούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, έστειλε μια σκληρή υπενθύμιση ότι η απειλή για τις πόλεις μακριά από το μέτωπο δεν έχει εκλείψει καθόλου, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι έχουν τελειώσει με τις επιθέσεις τους στον πληθυσμό, τελείωσαν μόνο με την εκστρατεία πυραυλικής επίθεσης στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε στους FT ο Ολέξιι Ντανίλοφ, υπεύθυνος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας. «Δεν είναι πόλεμος μεταξύ στρατιωτών. Πρόκειται για έναν πόλεμο που στοχεύει στην καταστροφή κρίσιμων εγκαταστάσεων υποδομής», δηλαδή στην παροχή ηλεκτρισμού, νερού και θέρμανσης».

Η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων έξι Kh-47 Kinzhals σε στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία. Ηταν το πρώτο πολλαπλό πλήγμα μακριά από το μέτωπο εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες. Τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί χτυπήθηκαν και το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια έχασε προσωρινά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόταν για την ψύξη των αντιδραστήρων του.

Από τα τέλη Ιανουαρίου η παροχή ρεύματος στην Ουκρανία είχε αρχίσει να σταθεροποιείται καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο έγινε πιο ανθεκτικό και η βελτιωμένη αεράμυνα κατέρριψε το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών πυραύλων και των επιθετικών drones. Αλλά την Πέμπτη, μόνο 38 από τους 81 πυραύλους αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλοι οκτώ τέθηκαν εκτός στόχου με αντίμετρα. Πρόκειται για σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό αναχαίτισης από το 80% που σημειώθηκε από τις δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας νωρίτερα φέτος. Οι πύραυλοι που καταστράφηκαν ήταν κυρίως υποηχητικοί πύραυλοι Κρουζ και επιθετικά drones αργής πτήσης.

Kinzhal

Κανένας από τους 25 υψηλής ταχύτητας ή βαλλιστικούς πυραύλους διαφόρων τύπων, συμπεριλαμβανομένων των Kinzhals, δεν καταρρίφθηκε. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας είπε ότι δεν είχε την ικανότητα να το κάνει. Η Μόσχα πιστεύεται ότι είχε χρησιμοποιήσει τους πυραύλους Kinzhal που εκτοξεύτηκαν από τον αέρα κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν, αλλά ποτέ σε τέτοια έκταση.

Ηταν ασυνήθιστο, είπε στους FT ο Τζάστιν Μπρονκ, ερευνητής στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, επειδή ο Kinzhal είναι ένας σπάνιος και εξαιρετικά εξελιγμένος βαλλιστικός πύραυλος που έχει σχεδιαστεί για να ξεπερνά τα πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας. Μπορεί να πετάξει με 10 φορές την ταχύτητα του ήχου.

«Είναι ένα από τα ελάχιστα εξειδικευμένα συστήματα που, για παράδειγμα, σε μια σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να είναι προσεκτική σχετικά με τον τρόπο που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει», είπε ο κ. Μπρονκ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πιθανότατα είχε μόνο «μερικές δεκάδες» στο οπλοστάσιό της.

Φωτ.: Reuters

Αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών είπε ότι η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους με περίπου 50 Kinzhal σε απόθεμα και είχε στείλει περίπου 15 κατά της Ουκρανίας πριν από τα πλήγματα της Πέμπτης. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα από τη Ρωσία υπογράμμισαν την ανάγκη για πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας μεγαλύτερου βεληνεκούς

Η επίθεση δεν ισοδυναμεί με αλλαγή στη ρωσική τακτική, εκτίμησε ο Γιούριι Ιγκνάτ, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας. Πέρυσι οι δυνάμεις της Μόσχας εκτόξευσαν αρκετές εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους Iskander καθώς και άλλους υπερηχητικούς πυραύλους, όπως οι ισχυροί Kh-22, που φέρουν κεφαλή 950 κιλών, και οι γνωστοί S-300, που συνήθως χρησιμοποιούνται για αναχαίτιση στην αεράμυνα. Αλλά η χρήση τόσων πολύτιμων πυραύλων Kinzhal προκαλεί απορία.

Πιθανές εξηγήσεις

Υπάρχουν τρεις πιθανές εξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Μπρονκ. Πρώτον, η Ρωσία μπορεί να προσπαθούσε να ξεπεράσει την αεράμυνα σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία στην Ουκρανία, αν και επεσήμανε ότι ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander M, που χρησιμοποιήθηκε σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, είχε ήδη αποδείξει ότι δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Δεύτερον, ήταν ότι τα αποθέματα άλλων βαλλιστικών πυραύλων ήταν πολύ χαμηλά. Ο Ουκρανός αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα είχε μόνο 90 περίπου βλήματα Iskander M, 45 Iskander K και 36 Kh-22. Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι δυτικές κυρώσεις περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα παραγωγής πυραύλων της Ρωσίας, αν και ο κ. Μπρονκ είπε ότι η Μόσχα μπορεί να μπορεί ακόμα να κατασκευάζει έξι πυραύλους Iskander M το μήνα. «Η ομοβροντία της Πέμπτης ισοδυναμεί με αυτό που μπορούν να παράγουν σε ένα μήνα για να αναπληρώνουν τα αποθέματα», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο τρίτος λόγος, είπε ο κ. Μπρονκ, ήταν η «όπως συνήθως παράξενη κατανομή όπλων από τη Ρωσία σε ομάδες στόχων», χρησιμοποιώντας πολύτιμους εξελιγμένους οπλισμούς για να χτυπήσει ουκρανικές θέσεις ή υποδομές όπου θα ήταν αποτελεσματικό και ένα μικρότερο όπλο. Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από το ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Μόσχα, πολύ μακριά από τα μέτωπα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πλήγματα υπογράμμισαν την ανάγκη για πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας μεγαλύτερης εμβέλειας και την ταχύτερη ανάπτυξη αυτών που η Δύση έχει ήδη υποσχεθεί. Η αεράμυνα της Ουκρανίας έχει βελτιωθεί σημαντικά τον περασμένο χρόνο, με νέο δυτικό εξοπλισμό και καλύτερες τεχνικές, αλλά εξακολουθεί να στερείται ικανοτήτων επιφανείας-αέρος για αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων ταχέως κινούμενων.

Η Ουκρανία φέρεται να έχει λάβει ένα από τα δύο συστήματα αεράμυνας Patriot που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, αλλά δεν είναι ακόμη λειτουργικό. Αναμένει και κάποιους εκτοξευτές Patriot από την Ολλανδία. Το Patriot είναι το πιο προηγμένο σύστημα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς που μπορεί να προσφέρει η Δύση — αλλά δεν έχει δοκιμαστεί εναντίον των Kinzhal. Ενα παρόμοιο σύστημα, το Samp-T, που υποσχέθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία, δεν έχει ακόμη φτάσει.

«Χρειαζόμαστε όπλα, όπλα κι άλλα όπλα», είπε ο κ. Ντανίλοφ. «Η Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνει τον βαθμό επιθετικότητας αν ο κόσμος παραμείνει σιωπηλός».

 

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X