ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πάτωσε στην ελευθεροτυπία η Τουρκία

Έκθεση κόλαφος για την κυβέρνηση Ερντογάν

Νέα στοιχεία από ξένες έρευνες ρίχνουν φως στα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζουν οι βασικές ατομικές ελευθερίες στην σύγχρονη Τουρκία. Ένα από αυτά τα προβληματικά πεδία είναι αυτό της ελευθεροτυπίας. 

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η Τουρκία πλέον συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που έχουν ολοκληρωτικό καθεστώς για τα μέσα ενημέρωσης και τις εναλλακτικές φωνές.

Οι δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα (RSF) εξέδωσαν τον ετήσιο παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του τύπου. Στην νέα κατάταξη η Τουρκία βρίσκεται στην 157 θέση. Στην λίστα λαμβάνουν μέρος συνολικά 180 χώρες.

Ενώ η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι τρεις κορυφαίες χώρες, όπως συνέβη και πέρυσι, οι χώρες που έχουν καταγράψει το τελευταίο έτος την χειρότερη πορεία είναι η Ερυθραία, η Βόρεια Κορέα και το Τουρκμενιστάν.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία, το RSF αναφέρθηκε στην Τουρκία και τη Ρωσία ως «περιφερειακούς πρωταγωνιστές» παραβιάσεων. Η νέα έρευνα τόνισε ότι οι δυο χώρες αντί να παρουσιάσουν οποιαδήποτε βελτίωση όσον αφορά την ελευθερία του τύπου, «διατήρησαν το ρόλο τους ως πρωτοπόροι της καταστολής».

Στην σχετική έρευνα ξεχωρίζουν τα εξής σχόλια: «Στην Τουρκία, η μεγαλύτερη ομάδα μέσων ενημέρωσης πωλήθηκε σε έναν φιλοκυβερνητικό επιχειρηματικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων και το καθεστώς καταπίεσης εξακολούθησε να επηρεάζει τα λιγοστά, εναπομένοντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ο πιο παραγωγικός δεσμοφύλακας των επαγγελματιών δημοσιογράφων στον κόσμο, η Τουρκία συστηματικά προχωρά σε προληπτική κράτηση και επιβάλλει μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, μερικές φορές και ισόβια κάθειρξη σε δημοσιογράφους.

Δίχως να είναι ικανοποιημένη με τον αποκλεισμό χιλιάδων άρθρων κάθε χρόνο και την καταπολέμηση των ανθρώπων για τίποτα περισσότερο από ένα κοινωνικό δίκτυο, η Άγκυρα προσπαθεί τώρα να φέρει τις διαδικτυακές υπηρεσίες βίντεο υπό τον έλεγχό της. Η Τουρκία είναι επίσης η μοναδική χώρα του κόσμου όπου ένας δημοσιογράφος έχει αποτελέσει αντικείμενο ποινικής δίωξης σε σχέση με τις αναφορές της για τα «Paradise Papers». Η Pelin Ünker καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών και έλαβε βαρύ πρόστιμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση