ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ;

Το προφίλ του νέου πρωταγωνιστή του ισραηλινού πολιτικού προσκήνιου

Ναφτάλι Μπένετ. Κρατάμε αυτό το όνομα. Αν όχι για πολλούς λόγους που σχετίζονται με τις τελευταίες ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ σίγουρα για το γεγονός ότι ανήκει σε έναν πολιτικό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες δεν ήταν γνωστός στην διεθνή κοινότητα, κατόρθωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα να θέσει τέλος στην πρωτοκαθεδρία του Μπένζαμιν Νετανιάχου στο ισραηλινό πολιτικό προσκήνιο.

Ο Μπένετ αντικατάστησε τον Νετανιάχου στο αξίωμα του Πρωθυπουργού του Ισραήλ ύστερα από 12 συνεχόμενα χρόνια διακυβέρνησης του έμπειρου Ισραηλινού πολιτικού. Η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου δεν υπήρξε εύκολο εγχείρημα για τον ίδιο τον κ. Μπένετ και την χώρα του. Τα τελευταία δυο χρόνια το Ισραήλ οδηγήθηκε τέσσερις φορές στην κάλπη για να αναδείξει την νέα σύνθεση της Κνεσέτ, της ισραηλινής βουλής. Στις πρώτες από τις τέσσερις βουλευτικές εκλογές, ο πολιτικός σχηματισμός του κ. Μπένετ «κόλλησε» στο εμπόδιο του εκλογικού μέτρου και δεν εισήλθε στην βουλή. Στην δε, τέταρτη αναμέτρηση το Κόμμα Γιαμίνα κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 7 έδρες. Σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του κ. Νετανιάχου ήρθε για μια ακόμη φορά πρώτο, εξασφαλίζοντας 30 έδρες.

Η νέα ισραηλινή κυβέρνηση

Ο κ. Μπένετ, παρά τον μικρό αριθμό εδρών του κόμματος του στο ισραηλινό κοινοβούλιο κατόρθωσε να εξασφαλίσει το αξίωμα του Πρωθυπουργού εξασφαλίζοντας την υποστήριξη του κεντρώου Γιάρ Λαμπίντ, διάφορων μικρών συντηρητικών ισραηλινών σχηματισμών και ενός αραβικού πολιτικού σχηματισμού. Σύμφωνα με την ιδρυτική συμφωνία της νέας κυβέρνησης, σε 24 μήνες, ο κ. Μπένετ θα παραδώσει την Πρωθυπουργία στον κ. Λαμπίντ.

Στην Κνεσέτ, στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης για την νέα κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μπένετ εξασφάλισε την υποστήριξη 60 βουλευτών. 59 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αμερικανικές ρίζες

Ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του πριν από λίγα εικοσιτετράωρα έχει αμερικανικές ρίζες. Η οικογένεια του κατάγεται από το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην Παλαιστίνη μετά την ίδρυση του ισραηλινού κράτους.

Σε μικρή ηλικία, ο κ. Μπένετ υπηρέτησε σε επίλεκτη μονάδα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF). Μετά το τέλος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ο κ. Μπένετ σπούδασε στην Σχολή Νομικής του Εβραϊκού Πανεπιστημίου.

Την δεκαετία του 1990 ο κ. Μπένετ δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των νέων τεχνολογιών με μια εταιρία start-up, την οποία πώλησε το 1999 έναντι 145 εκ. Δολαρίων ΗΠΑ.

Η άνοδος του Μπένετ στην ισραηλινή πολιτική

Ο κ. Μπένετ εισήλθε στην πολιτική το 2008, στο πλευρό του τέως Πρωθυπουργού του Ισραήλ. Για αρκετό χρονικό διάστημα ο κ. Μπένετ βρέθηκε κοντά στον κ. Νετανιάχου και στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

Οι δρόμοι του κ. Μπένετ με τον κ. Νετανιάχου χωρίστηκαν το 2013, όταν ο πρώτος προχώρησε στην ίδρυση ενός εθνικιστικού πολιτικού φορέα, ο οποίος τασσόταν υπέρ της προσάρτησης περιοχών της Δυτικής Όχθης και αντιτασσόταν στην ιδέα της ίδρυσης Παλαιστινιακού Κράτους.

Έξι χρόνια μετά ο κ. Μπένετ μετονόμασε το κόμμα του σε «Γιαμίνα» και ένωσε τις δυνάμεις του με ομοϊδεάτες ισραηλινούς πολιτικούς.

Ακραίος εθνικισμός και οικονομικός φιλελευθερισμός

Στο πεδίο της ιδεολογίας, ο κ. Μπένετ συνδυάζει τον εθνικισμό με τον οικονομικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό. Στο Παλαιστινιακό Ζήτημα, ο νέος Πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του. Λ.χ. τάσσεται υπέρ της φυσικής «εξόντωσης» των «τρομοκρατών». Η συνταγή του κ. Μπένετ αφορά και ανήλικα άτομα που επιτίθενται στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, στο οικονομικό πεδίο, ο κ. Μπένετ επιστρατεύει τον ακραίο φιλελευθερισμό. Λ.χ. τάσσεται υπέρ του περιορισμού της ακτίνας δράσης των συνδικάτων.

Τέλος, στον κοινωνικό βίο του Ισραήλ, ο κ. Μπένετ τάσσεται υπέρ ορισμένων φιλελεύθερων πρωτοβουλιών, όπως λ.χ. την αναγνώριση των δικαιωμάτων των LGBTQI ατόμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση