ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προς κατάρρευση η εκεχειρία στη Λιβύη

Οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, απομακρύνουν τη χώρα από μια προσεκτικά σχεδιασμένη προσπάθεια εκεχειρίας

Kathimerini.gr

Μια εσωτερική διαμάχη στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ξέσπασε λόγω ενός νέου κύματος διαδηλώσεων, προκαλεί νέους φόβους για το μέλλον των εύθραυστων προσπαθειών οικοδόμησης της ειρήνης στη χώρα, έπειτα από τη δήλωση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σαράζ πως ο υπουργός Εσωτερικών ενήργησε παράνομα στηρίζοντας τις εκκλήσεις των διαδηλωτών για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Ο Σαράζ απομάκρυνε τον εν λόγω υπουργό, Φάτι Μπασάγκα, από τη θέση του, εν αναμονή μιας έρευνας που υποτίθεται ότι θα διεξαχθεί εντός 72 ωρών. Οι εξελίξεις, οι οποίες ξεδιπλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, απομακρύνουν τη Λιβύη από μια προσεκτικά σχεδιασμένη προσπάθεια εκεχειρίας και επανέναρξης της παραγωγής πετρελαίου, η οποία συμφωνήθηκε πριν από ένα δεκαπενθήμερο με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπασάγκα ήταν βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, η οποία απέκρουσε την πολυετή πολιορκία της πρωτεύουσας από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του πολέμαρχου στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ωστόσο διατηρούσε πάντα μια δύσκολη σχέση με τον Σαράζ, λόγω της πολιτικής του φιλοδοξίας. Μάλιστα, πρόσφατες αναφορές θέλουν τον Χαφτάρ να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την εσωτερική διαμάχη, δημιουργώντας σημεία ελέγχου γύρω από τις κύριες αμφισβητούμενες περιοχές, όπως η Σύρτη.

Ο Μπασάγκα δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε έρευνα του Σαράζ σχετική με τους ισχυρισμούς ότι υποστηρίζει τις διαμαρτυρίες, προσθέτοντας ότι είναι πρόθυμος να απαντήσει στις κατηγορίες, σε απευθείας μετάδοση, μέσω της κρατικής τηλεόρασης. Ο τέως υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος εκτιμάται ιδιαιτέρως από πολλές δυτικές χώρες παρά τους δεσμούς που διατηρεί με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανέφερε σε μια σειρά δηλώσεών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως εξακολουθεί να πολεμάει στο πλευρό του λαού της Λιβύης, ενάντια στη διαφθορά. Η επιστροφή του στην Τρίπολη το Σαββατοκύριακο, έπειτα από επίσκεψή του στην Τουρκία, ακολουθήθηκε από εορτασμούς από πλήθος υποστηρικτών του.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εξουσίας του, ο Σαράζ διόρισε την Κυριακή έναν νέο υπουργό Αμυνας, καθώς και νέο αρχηγό αμυντικού προσωπικού, ξεκινώντας παράλληλα μια έρευνα για διαφθορά στο υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης. Επειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός βλέπει ξεκάθαρα τον Μπασάγκα ως απειλή, ωστόσο παραμένει αβέβαιο αν θα τον απομακρύνει μόνιμα ή αν θα τον ανακαλέσει για να ξεκινήσει εκ νέου την άβολη συνεργασία μαζί του, όπως επιθυμούν οι ΗΠΑ.

Η εσωτερική διαμάχη αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας οικονομικά και στρατιωτικά, ως αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις της Λιβύης σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, την έντονη ανησυχία της εξέφρασε το Σάββατο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, κάνοντας αναφορές για χρήση υπερβολικής βίας κατά τη διάρκεια καταστολής των διαδηλώσεων στην Τρίπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X