ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς ο Τραμπ έχασε τον έλεγχο του κορωνοϊού

Για καιρό, τα μέτρα στις ΗΠΑ ήταν χαλαρά με τον πρόεδρο να σχολιάζει ότι ο ιός «θα εξαφανιστεί»

Kathimerini.gr

Στις 19 Ιανουαρίου 2020, ένας 35χρονος Aμερικανός πήγε στις Πρώτες Βοήθειες της Ουάσιγκτον, καθώς υπέφερε από πυρετό και βήχα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Την ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του πλανήτη, μία 35χρονη Νοτιοκορεάτισσα, που μόλις είχε φτάσει στο αεροδρόμιο του Ίντσεον στη Σεούλ, είχε πυρετό, κρυάδες και μυϊκούς πόνους. Και οι δύο είχαν ταξιδέψει από την Γουχάν της Κίνας. Την επομένη, αμφότεροι διεγνώσθησαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ο καθένας τους ήταν το πρώτο κρούσμα στην περιοχή που είχε φτάσει.

Τόσο η Νότια Κορέα, όσο και οι και οι ΗΠΑ είχαν εμπειρία και σχέδια έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση επιδημιών. To 2015, η Νότια Κορέα είχε «πολεμήσει» τον MERS, θέτοντας σε καραντίνα 17.000 ανθρώπους και μετρώντας 36 θανάτους. Στις ΗΠΑ, το 2005 ο πρόεδρος Τζ. Μπους είχε δηλώσει «Αν περιμένουμε να εμφανιστεί μια πανδημία θα είναι αργά για να προετοιμαστούμε και μία μέρα πολλές ζωές ίσως χαθούν, επειδή εμείς σήμερα καθυστερούμε». Τότε καταρτίστηκε το σχέδιο 381 σελίδων, που χρησιμοποιήθηκε από τον Μπ. Ομπάμα, το 2014, για να «νικήσει»τον Έμπολα.

Αναφορικά με τον κορωνοϊό, η Νότια Κορέα έλαβε άμεσα δραστικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά του, ενώ η παγκόσμια κοινότητα είχε θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη τεστ. Όμως οι ΗΠΑ δεν έκαναν το ίδιο. «Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Είναι ένας άνθρωπος από την Κίνα και θα γίνει καλά» δήλωνε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρώτο τεστ εγκρίθηκε στις 7 Φεβρουαρίου και η κανονικότητα στη Νότια Κορέα επανήλθε γύρω στα μέσα της Άνοιξης.

Στην Αμερική η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά. Την τελευταία ημέρα του 2019, ο Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Αλεξ Αζάρ έλαβε μία κλήση από τον CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ). Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο για την κρισιμότητα της κατάστασης και δημιούργησε μία «ομάδα κρούσης» με σπουδαίους επιστήμονες, ανάμεσά τους ο Α. Φάουτσι, ώστε να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο.

Προτεραιότητες τους ήταν η στρατηγική καραντίνας και η εξασφάλιση των ελέγχων. Όσο η ομάδα του Φάουτσι εργάζονταν πάνω στην κατανόηση του ιού και την προετοιμασία της χώρας, o Aζάρ τα έβρισκε δύσκολα με τον Λευκό Οίκο. Ήταν 18 Ιανουαρίου όταν μίλησε με τον Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές και «δεν ήθελε να συζητήσει για τον κορωνοϊό». Μια ημέρα μετά, η Κίνα έθεσε σε γενικό lockdown την Ουχάν.

Λίγο καιρό αργότερα, ο Κάρτερ Μέτσερ ( ο οποίος ήταν ένας από τους συμβούλους που ανέπτυξαν την κοινωνική αποστασιοποίηση ως μέτρο κατά μίας πανδημίας, στο σχέδιο του Τζ. Μπους), σε μέιλ του προειδοποιούσε ότι το προβλεπόμενο μέγεθος της έξαρσης φαινόταν απίστευτο. Παράλληλα, η Εθνική Ασφάλεια δημιούργησε την δική της oμάδα κρούσης, συμπεριλαμβάνοντας τον Αζάρ και τον Φάουτσι. Μολαταύτα, ο Τραμπ συνέχιζε να υποτιμά τον ιό και αγνοούσε τα αιτήματα για ελέγχους. Χαρακτηριστικό είναι πως απαγόρευσε τα ταξίδια, όταν περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στις ΗΠΑ από την Κίνα.

Στις προειδοποιήσεις του Αζάρ, οι αξιωματούχοι απαντούσαν προτάσσοντας την οικονομία. Ο ίδιος επεσήμανε πως δεν έπαιρναν τα κατάλληλα μέτρα και ζητούσε 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να δημιουργήσει απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού (όπως μάσκες και αναπνευστήρες).

Ήταν 6 Φεβρουαρίου, όταν ο ΠΟΥ απέστειλε περισσότερα από 250.000 τεστ σε διάφορες χώρες. Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν ούτε ένα, καθώς ο CDC δήλωνε ότι δεν χρειάζονταν τα τεστ τρίτων.

Για καιρό, τα μέτρα στις ΗΠΑ ήταν χαλαρά. Ο Τραμπ σχολίαζε ότι ο ιός «θα εξαφανιστεί». Ο πρώτος νεκρός καταγράφηκε μία ημέρα μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου πως η χώρα του δεν μετρούσε θανάτους από κορωνοϊό.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι μαζικοί έλεγχοι ξεκίνησαν τον Μάρτιο, όταν η κατάσταση έδειχνε πια να ξεφεύγει. Και οι διαφωνίες ανάμεσα στον Ντ. Τραμπ και την επιστημονική κοινότητα συνεχίζονταν, αφού ο πρώτος επέμενε στη σύντομη άρση των μέτρων.

Να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, η Νότια Κορέα έβγαινε από τη μεγάλη κρίση και οι επιχειρήσεις άνοιγαν πάλι. Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ η κατάσταση είχε ξεφύγει τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο με την ανεργία να αγγίζει υψηλά επίπεδα.

Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει περισσότερους από 200.000 θανάτους από κορωνοϊό και ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαγνωσθεί θετικός στον ιό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  |  ΗΠΑ  |  Εκλογές  |  Ασία  |  Κίνα  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X