ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα χέρια του Ερντογάν η απόφαση για την Αγία Σοφία

Τα τελευταία 24ωρα πριν από την τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ

Του Βασίλη Νέδου

Ενδειξη του πολιτικού «παζαριού» στο οποίο έχει αποδυθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς όλες τις κατευθύνσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αποτελεί η χθεσινή, ενδιάμεση λύση που έδωσε στο ζήτημα μετατροπής ή όχι της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το Συμβούλιο της Επικρατείας της γειτονικής χώρας. Επειτα από μια σύντομη συνεδρίαση 17 λεπτών, ενδεικτική της απόστασης που ήθελαν να πάρουν οι Τούρκοι δικαστές από το αίτημα των τουρκικών ενώσεων οι οποίες είχαν προσφύγει κατά του νόμου Ατατούρκ για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί, σε μουσείο (1934), το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε ότι μια απόφαση για εκ νέου αλλαγή του καθεστώτος του κτιρίου «αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργικού συμβουλίου και της προεδρίας». Οι δικαστές αποφάσισαν, επιπλέον, ότι η προηγούμενη απόφαση για προστασία του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μουσείου (2008) είναι σύμφωνη με το πνεύμα του νόμου του 1934.

Στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες όπου αναφέρεται ότι η απόφαση, η οποία ανήκει πλέον αποκλειστικά στον κ. Ερντογάν, θα ανακοινωθεί εντός δεκαπενθημέρου, ενδεχομένως και πριν από τις 15 Ιουλίου, ημέρα τέταρτης επετείου από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 κατά του Τούρκου προέδρου.

Τα τελευταία 24ωρα πριν από την τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Ερντογάν συνομίλησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, σε μια επικοινωνία η οποία συμπεριλάμβανε όλα τα θέματα της περίπλοκης σχέσης Αγκυρας-Βερολίνου, από τα οικονομικά μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο. Στην Αγκυρα υπάρχει ικανοποίηση για τη συζήτηση ανάμεσα σε Ερντογάν και Μέρκελ, κάτι που, ωστόσο, μένει να μεταφραστεί σε αποτελέσματα, καθώς η Τουρκία διανύει τις χειρότερες σχέσεις των τελευταίων ετών, με τον έτερο σημαντικό εταίρο της Ε.Ε., τη Γαλλία.

«Εσωτερικό ζήτημα»

Ιδιαίτερα ως προς το θέμα της Αγίας Σοφίας πάντως, η Αγκυρα επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημά της, όπως φάνηκε και από τη σχετική απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, προς την παραίνεση για μη μετατροπή του ιστορικού κτιρίου σε τζαμί που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Η ελληνοτουρκική πτυχή του ζητήματος είναι εξίσου σημαντική, ιδιαίτερα σε μια φάση στην οποία γίνεται μια προσπάθεια ενεργοποίησης διαύλων με την Αγκυρα, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση τον Σεπτέμβριο, εφόσον η τουρκική κυβέρνηση προχωρήσει σε αδειοδότηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) για έρευνες σε περιοχή ελληνικών κυριαρχικών συμφερόντων, που περιλαμβάνονται στο αποκαλούμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Για την Αθήνα ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι εξελίξεις του επόμενου δεκαημέρου και σε επίπεδο Ε.Ε., όταν και θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Με σκοπό τον συντονισμό πάνω σε αυτά τα θέματα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα συζητήσει σήμερα με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, ο οποίος και θα τον υποδεχθεί στην Αθήνα. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την τουρκική παραβατικότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ