ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα 200 κιλά κοκαΐνης και οι δολοφονίες σε Βάρη και Κέρκυρα

Kathimerini.gr

Αναστασία Σταματοπούλου

Νέα στοιχεία σχετικά με την εξιχνίαση των τεσσάρων ανθρωποκτονιών που διαπράχθηκαν το 2020, στη Βάρη Αττικής και στην Κέρκυρα, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στη Βάρη, όταν τέσσερις δράστες εισήλθαν σε ταβέρνα στα Βλάχικα, τραυματίζοντας ελαφρά και την σύζυγο του ενός θύματος.

Η δεύτερη ανθρωποκτονία τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, εντός οχήματος σε περιοχή της Κέρκυρας.

Τα τέσσερα θύματα, υπήκοοι Μαυροβουνίου και Σερβίας, ήταν ηγετικά και υποβοηθητικά μέλη εγκληματικής οργάνωσης, με έδρα το Μαυροβούνιο, που δραστηριοποιούταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, ενώ διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες – οι τρεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο ένας για υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Για την εξιχνίαση των συγκεκριμένων υποθέσεων, με πρωτοβουλία της χώρας μας, δημιουργήθηκε Κοινή Ομάδα Ερευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

Η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία το 2014, φαίνεται πως ήταν η βασική αιτία που μια εγκληματική οργάνωση με έδρα στο Μαυροβούνιο διασπάστηκε και προέκυψαν δύο αντίπαλες συμμορίες.

Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, ενώ νοίκιαζαν καταλύματα, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

Η «αντίπαλη» προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμα δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Δυτικών Βαλκανίων στέλνοντας σταδιακά στην Ελλάδα, άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη δεκάδων ανθρωποκτονιών, τόσο στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αποτέλεσμα των ερευνών της ΥΔΕΖΙ είναι η ταυτοποίηση κάθε μέλους της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχε στις ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν στη χώρα μας, τόσο των φυσικών αυτουργών και των συνεργών τους, όσο και των διευθυντικών μελών της οργάνωσης που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

Συνολικά, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα Καταστήματα Κράτησης της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Ο ρόλος του 44χρονου Αλβανού

Σημαντικός είναι και ο ρόλος ενός 44χρονου Αλβανού, ο οποίος συνέβαλε στη φύλαξη και μεταφορά του οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε στις ανθρωποκτονίες, καθώς και στη μετακίνηση μελών της οργάνωσης από τα Σύβοτα στη Χαλκιδική, όπου διέμεναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.

3.500.000 εκατομμύρια για τις δολοφονίες

Περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ χρειάστηκαν για να προετοιμαστεί το χτύπημα στο εστιατόριο στη Βάρη, κάτι που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δείχνει την επαγγελματική δομή και τον τρόπο που λειτουργούσαν, την ευκολία στην εύρεση και μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και η μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων.

Για την δεύτερη δολοφονία που σημειώθηκε στην Κέρκυρα, οι Αρχές εκτιμούν ότι χρειάστηκαν 1.500.000 ευρώ.

Η αποτυχημένη ενέδρα θανάτου πριν τη δολοφονία στη Βάρη
Ηταν 8 Ιανουαρίου του 2020, λίγες μέρες πριν την δολοφονία της 19ης στην ταβέρνα, τότε οι «στόχοι» -δολοφονηθέντες στη Βάρη- εντοπίστηκαν σε γνωστό εμπορικό κέντρο των Βορείων Προαστίων, το οποίο δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες.

Οι δράστες δεν θα δίσταζαν να υλοποιήσουν τις ανθρωποκτονίες μέσα σε αυτό, χωρίς να σκεφτούν το ενδεχόμενο να υπάρξουν παράπλευρα θύματα. Το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε το σχέδιό τους, οφείλεται στην καθυστερημένη άφιξη του οπλισμού στο σημείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση