ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα επανεκλεγεί ο Μπάιντεν; – Ποιοι πρόεδροι των ΗΠΑ τα κατάφεραν

Δημοσίευμα του Associated Press ανατρέχει στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ και παρουσιάζει ένα εκλογικό «χρονικό» με επίκεντρο τη σύνθετη εξίσωση της επανεκλογής.

ΠΗΓΗ: AP

Την ώρα που ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 κι ενώ μια «ρεβάνς» μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ δεν φαντάζει πλέον καθόλου απίθανη, δημοσίευμα του Associated Press ανατρέχει στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ και παρουσιάζει ένα εκλογικό «χρονικό» με επίκεντρο τη σύνθετη εξίσωση της επανεκλογής.

Χάρι Τρούμαν

Υπήρξε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ανέλαβε πρόεδρος όταν ο Φράνκλιν Ρούσβελτ πέθανε το 1945, λίγο πριν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τρούμαν ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητά στις 8 Μαρτίου 1948. Τα ποσοστά αποδοχής του σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές κυμαίνονταν στο 53%. Ο Τρούμαν βγήκε, τελικά, νικητής έπειτα από μια οριακή αναμέτρηση με τον Ρεπουμπλικάνο, Thomas Dewey.

Στις 29 Μαρτίου 1952 ο Τρούμαν ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει τρίτη θητεία μετά την ήττα στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ. Το ποσοστό αποδοχής του είχε πέσει στο 22% την ώρα που η Αμερική αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ μαινόταν και ο πόλεμος στην Κορέα.

Ντουάιτ Αϊζενχάουερ

Ο Ρεπουμπλικανός Αϊζενχάουερ, τον Φεβρουάριο του 1956, όδευε προς την αναμέτρηση με στόχο την επανεκλογή του με ποσοστό αποδοχής κοντά στο 75%. Παρά το υψηλό ποσοστό δημοφιλίας, ένα έμφραγμα το οποίο είχε υποστεί μερικούς μήνες νωρίτερα, είχε δημιουργήσει κλίμα αμφιβολίας για το αν τελικά θα έμπαινε στη μάχη επανεκλογής.

Τελικά, ο 64χρονος Αϊζενχάουερ κατάφερε να πείσει τους Αμερικανούς για τις ηγετικές του ικανότητες και κέρδισε τις εκλογές. Αντίπαλος του σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση ήταν ο Δημοκρατικός Adlai Stevenson.

Λίντον Τζόνσον

Ο Τζόνσον υπήρξε αντιπρόεδρος του δολοφονηθέντος προέδρου Τζον Φ. Κένεντι. Έθεσε υποψηφιότητα για την πρώτη του πλήρη θητεία το 1964, πετυχαίνοντας μια συντριπτική νίκη επί του Ρεπουμπλικάνου Μπάρι Γκόλντγουοτερ. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου δεν άργησε να υποχωρήσει στη σκιά του πολέμου στο Βιετνάμ και των εσωτερικών αναταραχών που αυτός προκάλεσε στις ΗΠΑ.

Ο Τζόνσον κινδύνευε να χάσει ακόμα και το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1968 από τον Γιουτζίν Μακάρθι. Τελικά, στις 31 Μαρτίου 1968 ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικούσε δεύτερη πλήρη θητεία. Το ποσοστό αποδοχής του εκείνο τον μήνα είχε υποχωρήσει στο 36%.

Ρίτσαρντ Νίξον

Ο Ρίτσαρντ Νίξον εμφάνιζε ποσοστό αποδοχής της τάξης του 50% όταν ανακοίνωσε την εκστρατεία επανεκλογής του το 1972. Οι πρώτες αποκαλύψεις αναφορικά με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ δεν στάθηκαν αρκετές ώστε να ανακόψουν την πορεία προς τη δεύτερη θητεία του, κερδίζοντας τον Δημοκρατικό Τζορτζ ΜακΓκόβερν.

Ωστόσο, δεν έμελλε να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του, καθώς το 1974 παραιτήθηκε στη σκιά των δραματικών αποκαλύψεων που προέκυψαν τότε για το Γουότεργκειτ.

Τζέραλντ Φορντ

Ο Ρεπουμπλικανός Τζέραλντ Φορντ, έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ μετά την παραίτηση του Νίξον και ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για μια πλήρη θητεία στις 8 Ιουλίου του 1975. Τα ποσοστά αποδοχής του τον προηγούμενο μήνα άγγιζαν το 52% .

Τελικά, εξαιτίας της κοινωνικής δυσαρέσκειας για το κύμα πληθωρισμού και μετά τις πολιτικές αντιδράσεις για την απόφασή του να δώσει χάρη στον Νίξον, έχασε τις εκλογές από τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ.

Τζίμι Κάρτερ

Ο Κάρτερ ανακοίνωσε την πρόθεση να μπει στη μάχη επανεκλογής τον Δεκέμβριο του 1979. Η δημοτικότητα του παρέμενε σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, ο αμερικανικός λαός, κουρασμένος από τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και μια υπόθεση ομηρίας στο Ιράν που απασχόλησε τη δημοσιότητα, έδωσε τελικά τη νίκη στον Ρεπουμπλικανό Ρόναλντ Ρίγκαν.

Ρόναλντ Ρίγκαν

Ο Ρίγκαν, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρεία τον Ιανουάριο του 1984. Το ποσοστό αποδοχής του βρισκόταν στο 52% εκείνο το μήνα. Παρά τις ανησυχίες για την ηλικία του – ήταν 73 ετών, ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία μέχρι τότε– νίκησε τον Δημοκρατικό Walter Mondale.

Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους

Η δημοτικότητα του Μπους είχε φτάσει στο απόγειό της μετά τον Πόλεμο του Κόλπου. Ωστόσο, το ποσοστό αποδοχής του είχε υποχωρήσει στο – επίσης υψηλό – 65%, μέχρι να ανακοινώσει την έναρξη της εκστρατείας επανεκλογής του τον Οκτώβριο του 1991.

Ο Πατ Μπιούκαναν ήταν αντίπαλος του Μπους στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών. Παρότι ο Μπους πήρε τελικά το χρίσμα, οι ελπίδες του για μια δεύτερη θητεία «ψαλιδίστηκαν» εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που «χτύπησε» τις ΗΠΑ. Τελικά έχασε τις εκλογές από τον Δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον.

Μπιλ Κλίντον

Η δημοτικότητα του Κλίντον άγγιζε το 47% όταν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή στις 14 Απριλίου του 1995. Οι Δημοκρατικοί είχαν δεχτεί εκλογικό πλήγμα κατά τις ενδιάμεσες εκλογές του 1994, όμως τελικά ο Κλίντον ανέκαμψε – με σύμμαχο την ανάπτυξη της οικονομίας – και νίκησε τον Ρεπουμπλικάνο Bob Dole, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία.

Τζορτζ Ουόκερ Μπους

Μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, τον Σεπτέμβριο του 2001, ο Ρεπουμπλικανός Μπους Τζούνιορ παίρνει την απόφαση να εισβάλει στο Αφγανιστάν και να ξεκινήσει ακόμη έναν πόλεμο στο Ιράκ. Ο Μπους ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία στις 16 Μαΐου 2003. Το ποσοστό αποδοχής του βρισκόταν στο 69% εκείνο τον μήνα. Τελικά, νίκησε τον Δημοκρατικό Τζον Κέρι.

Μπαράκ Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε ποσοστό αποδοχής 48% όταν ανακοίνωσε την έναρξη της εκστρατείας επανεκλογής του στις 4 Απριλίου του 2011. Επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας ήταν η προσπάθεια να πείσει τους Αμερικανούς ότι η οικονομία βελτιώνονταν μετά την οικονομική κρίση και την ύφεση που είχαν προηγηθεί. Ο Ομπάμα έμελλε τελικά να νικήσει τον Μιτ Ρόμνει και να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή στις 18 Ιουνίου 2019. Τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό αποδοχής του άγγιζε το 41%. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά και νωπά στη μνήμη της διεθνούς κοινής γνώμης. Ο Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ, με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Καπιτώλιο μετά τις εκλογές να στιγματίζουν την εναλλαγή της εξουσίας στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μόλις πριν λίγες μέρες την πρόθεση του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Το ποσοστό αποδοχής του βρίσκεται κοντά στο 40%, σύμφωνα με μετρήσεις. Ο Μπάιντεν, αν εξασφαλίσει την επανεκλογή θα είναι 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του. Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι είναι πολύ μεγάλος για να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, το χρίσμα του Μπάιντεν στους Δημοκρατικούς δεν αναμένεται να τεθεί σε αμφισβήτηση. Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, με τις πιθανότητες μιας νέας αναμέτρησης των δύο να συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ένας άκρως άκρατος φιλοπόλεμος, εκ του δήθεν Δημοκρατικού (κομμουνιστικής βάσεως) κόμματος της σφυκοφωλιάς, Μπάιντεν ενδεχομένως να επανεκλεγεί, με την βοήθεια του βαθέως κράτους, για να συνεχίσει τους πολέμους κατά της ανθρωπότητος επιλεκτικά χωρίς να κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος, με το δικαιολογητικό εκ του Αλτσχάιμερ ενδεχομένως.

Γ. Αργυρού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X