ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τριγμοί στην Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Ρωγμές στην κοινή πολιτική για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. δημιουργεί το νέο κύμα του κορωνοϊού

Γιάννης Παλαιολόγος 

Ρωγμές στην κοινή πολιτική για τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. δημιουργεί το νέο κύμα του κορωνοϊού. Η ανακοίνωση της Αυστρίας τη Δευτέρα ότι από τις 6 Δεκεμβρίου θα θέτει όριο εννιά μηνών από τη δεύτερη δόση για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού Ευρωπαίων ταξιδιωτών ενισχύει τις ανησυχίες για μονομερείς παρεκκλίσεις από την κοινή γραμμή που έχει θέσει η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η οποία εγκρίθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Επιπλέον, από τις 3 Ιανουαρίου οι εμβολιασμένοι με Johnson & Johnson στην Αυστρία θα πρέπει να έχουν λάβει δεύτερη δόση για να μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Υπενθυμίζεται ότι και η Κροατία έχει θέσει ανώτατο όριο εννέα μηνών για την αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει ήδη αντιδράσει στην απόφαση της Αυστρίας, λέγοντας ότι το θέμα πρέπει να υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σύσταση του περασμένου Ιουνίου, όπως υπενθύμισε νωρίτερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κρίστιαν Γουίγκαντ, δεν περιλαμβάνει χρονικά όρια για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού (σε αντίθεση με τα πιστοποιητικά ανάρρωσης, που έχουν διάρκεια 180 ημερών). Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, είπε, όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις των εμβολίων (ή μία στην περίπτωση της Johnson & Johnson) δεν πρέπει να υπόκεινται σε επιπλέον περιορισμούς όταν ταξιδεύουν από μία χώρα της Ε.Ε. σε άλλη.

O ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη «για μία πιθανή ενημέρωση της σύστασης» που να φορά τις ενισχυτικές δόσεις, κάτι επί του οποίου ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις στις «προσεχείς εβδομάδες». Έτερος εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι πολιτικές εμβολιασμού αποτελούν μεν εθνική αρμοδιότητα, «αλλά εξαρχής τονίζαμε τη σημασία τα κράτη-μέλη να συνομιλούν μεταξύ και μαζί μας».

Η ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν χθες ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου οι Γάλλοι πολίτες άνω των 65 ετών θα χρειάζεται να έχουν λάβει την τρίτη τους δόση για να είναι έγκυρα τα πιστοποιητικά τους για δραστηριότητες στο εσωτερικό της χώρας αναδεικνύει τη σύνθετη διάδραση μεταξύ εθνικών πολιτικών και πανευρωπαϊκού συντονισμού. Αν η πολιτική της Γαλλίας σε σχέση με τα πιστοποιητικά δεν επεκταθεί και σε ξένους τουρίστες άνω των 65 ετών που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα, αυτοί θα αντιμετωπίζουν λιγότερους περιορισμούς από τους Γάλλους συνομήλικούς τους. Αν επεκταθεί, θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του κατακερματισμού όσον αφορά τις πολιτικές περί μετακινήσεων εντός Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X