ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαλάρωση μέτρων στην Ιταλία, όριο στις συναθροίσεις στη Δανία, συζητήσεις στη Κροατία

«Η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει με βάση ένα καλά δομημένο και διαρθρωμένο σχέδιο», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός την ίδια στιγμή όπου η Δανία απαγορεύει συναθροίσεις άνω 500 ατόμων

ΚΥΠΕ

Η Ιταλία θα ανακοινώσει πριν το τέλος της εβδομάδας τη στρατηγική της για τη χαλάρωση από τις 4 Μαΐου και μετά την καραντίνα που έχει επιβληθεί στη χώρα με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η καραντίνα, στο πλαίσιο της οποίας έκλεισαν οι περισσότερες επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις των ανθρώπων, ισχύει από τις 9 Μαρτίου στην Ιταλία και έχει ασκήσει σημαντικές πιέσεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. «Θα ήθελα να μπορώ να πω: ας ανοίξουμε ξανά τα πάντα. Αμέσως. Ξεκινάμε αύριο το πρωί (...) Αλλά μια τέτοια απόφαση θα ήταν ανεύθυνη. Θα προκαλούσε άνοδο της καμπύλης των μολύνσεων με ανεξέλεγκτο τρόπο και θα ακύρωνε όλες τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει μέχρι στιγμής», έγραψε ο Κόντε στον λογαριασμό του στο Facebook.

«Πρέπει να ενεργήσουμε στη βάση ενός εθνικού σχεδίου (ανάκαμψης), το οποίο ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής», πρόσθεσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

Η Kυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των μη απαραίτητων επιχειρήσεων στις 22 Μαρτίου, όμως τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι εκκλήσεις από βιομηχανικά λόμπι να επαναλειτουργήσουν κάποιες βιομηχανίες προκειμένου να αποφευχθεί μια οικονομική καταστροφή.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας αναμένει η οικονομία να συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, δήλωσαν δύο πηγές χθες. Ο Κόντε επεσήμανε ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα γίνει βάσει μιας ολοκληρωμένης έρευνας και των επιστημονικών δεδομένων και όχι «για να ικανοποιηθεί μέρος της κοινής γνώμης ή τα αιτήματα κάποιων κατηγοριών, μεμονωμένων εταιρειών ή επαρχιών».

«Η χαλάρωση φέρνει μαζί της τον πραγματικό κίνδυνο αύξησης της καμπύλης μετάδοσης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε την αύξηση αυτή στο μικρότερο δυνατό επίπεδο, ώστε ο κίνδυνος μόλυνσης να είναι `ανεκτός`», υπογράμμισε. Ενα τέτοιο σχέδιο όχι μόνο θα διασφαλίζει ότι οι εταιρείες ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας στον εργασιακό χώρο, αλλά και θα λαμβάνει υπόψη του τη ροή των εργαζομένων που θα προκαλέσει το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων όπως και τις επιπτώσεις του στις δημόσιες συγκοινωνίες, κυρίως στις ώρες αιχμής.

«Η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει με βάση ένα καλά δομημένο και διαρθρωμένο σχέδιο», κατέληξε ο Κόντε.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία μειώθηκε στα 2.256 τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 24.114, ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω 500 ατόμων στη Δανία ως 1/9

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει δημόσιες συναθροίσεις περισσότερων από 500 ανθρώπων έως τουλάχιστον την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση θα επέτρεπε μεγαλύτερες δημόσιες συναθροίσεις από τις 10 Μαΐου.

Ως τις 10 Μαΐου ισχύει απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ανθρώπων.

Μέτρα επανέναρξης οικονομικών δραστηριοτήτων στην Κροατία

Μέτρα επανέναρξης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων που έχουν ανασταλεί εξαιτίας του κορωνοϊού, θα καθορίσει στη συνεδρίασή της, την ερχόμενη Πέμπτη, η κροατική κυβέρνηση.

«Οι αποφάσεις μας είναι καλά προετοιμασμένες, με βάση τις γνώμες των ειδικών, τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι βιώσιμα, όπως ήταν και το σύνολο του πρώτου πακέτου μέτρων που αποσκοπούσαν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Το περασμένο Σάββατο, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς, είχε ανακοινώσει πως παρατείνεται, για άλλες δεκαπέντε ημέρες, η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η κροατική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πότε θα είναι πιθανό να αρχίσει η σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Πριν από ένα μήνα, η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα σχολεία, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφήνοντας ανοιχτά, μόνο τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, αλλά και τα πρατήρια βενζίνης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Κροατία ανήλθε σε 1.100 και των θυμάτων σε 47. Συνολικά, 13.593 άτομα βρίσκονται σε κατ` οίκον απομόνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X