ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Zελένσκι: Η Ρωσία κράτα «σε ομηρία» τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Έφτασαν τα 18 Leopard που είχε υποσχεθεί να στείλει το Βερολίνο

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κρατούν «σε ομηρία» το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και ότι η ασφάλειά του δεν μπορεί να εγγυηθεί μέχρι να το εγκαταλείψουν.

«Χωρίς την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και του ρωσικού προσωπικού από τον σταθμό και τις παρακείμενες περιοχές, κάθε πρωτοβουλία με στόχο την αποκατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας είναι καταδικασμένη να αποτύχει», τόνισε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία. «Η ομηρία ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας για περισσότερο από ένα χρόνο – είναι σίγουρα το χειρότερο πράγμα που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του.

Η Ζαπορίζια είναι μία από τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία διεκδίκησε να προσαρτήσει τον Σεπτέμβριο μετά από δημοψηφίσματα που επικρίθηκαν παγκοσμίως ως «ψευδεπίγραφα». Η Ρωσία θεωρεί το εργοστάσιο ως έδαφός της, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, ο Ζελένσκι μετέβη χθες στο διοικητήριο της επιχειρησιακής ομάδας στρατευμάτων για την περιφέρεια της Ζαπορίζια. Εκεί συμμετείχε σε συνεδρίαση με τους στρατιωτικούς αξιωματούχους της περιφέρειας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι συνάντησε χθες τον Ουκρανό πρόεδρο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια και συζήτησαν για την κατάσταση στον κατεχόμενο από τον ρωσικό στρατό πυρηνικό σταθμό.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ ασκεί πίεση να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, με έξι αντιδραστήρες, το οποίο έχει γίνει επανειλημμένα στόχος πυρών από τους αντιμαχόμενους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ουκρανία: Έφτασαν τα 18 Leopard που είχε υποσχεθεί να στείλει το Βερολίνο

Τα 18 άρματα μάχης Leopard 2 που είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει η Γερμανία, έφτασαν στην Ουκρανία, ανέφερε πηγή των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία του περιοδικού Spiegel.

Η Γερμανία συμφώνησε τον Ιανουάριο να δώσει αυτά τα άρματα. Εκτός από τα 18 Leopard, έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία και 40 γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder.

Ο γερμανικός στρατός εκπαίδευε τα ουκρανικά πληρώματα που θα χειρίζονται τα Marder επί πολλές εβδομάδες, σε στρατόπεδα στο Μίνστερ και το Μπέργκεν, στη βόρεια Γερμανία.

Εκτός από τα γερμανικά Leopard, έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία και τρία Leopard που δώρισε στο Κίεβο η Πορτογαλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ