ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέχρι 20 Σεπτεμβρίου οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για την ανομβρία

Το συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ

ΚΥΠΕ

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα δοθούν οι προκαταβολές στους αγρότες για την ανομβρία του 2016 το συνολικό κόστος των οποίων ανέρχεται σε €18 εκατομμύρια, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Κουγιάλης.

Η καταβολή των προκαταβολών θα αρχίσει με τις ζημιές για τους σιτοπαραγωγούς και ακολούθως θα καλύψει τις ζημιές και των υπόλοιπων αγροτικών τομέων.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ο κ. Κουγιάλης είπε ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών θα καλυφθεί με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, καθώς τα οικονομικά του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) δεν επιτρέπουν την κάλυψη του 100% των ζημιών.

Ειδικότερα, όπως είπε, το αποθεματικό του ΟΓΑ ανέρχεται μόλις στα €3 εκατ, από τα οποία το €1 εκατ απαιτείται για κάλυψη λειτουργικών δαπανών του οργανισμού και τα εναπομείναντα €2 εκατ είναι αρκετά για να καλύψουν μόλις το 10% της ζημιάς.

«Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει μέσα από νέο πλαίσιο αποζημιώσεων να καταβάλει αυτές τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς μας και ευελπιστώ ότι γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου θα δοθούν προκαταβολές έναντι αυτών των αποζημιώσεων και στη συνέχεια με τον συμπληρωτικό προϋπολογισμό θα καλυφθούν όλες οι ζημιές των γεωργών», τόνισε.

Εντός Οκτωβρίου το νέο σχέδιο γεωργικής ασφάλισης

Στις δηλώσεις του, ο κ. Κουγιάλης επανέλαβε πως ο ΟΓΑ με τον τρόπο που λειτουργεί δεν έχει μέλλον και σημείωσε πως μέχρι τον ερχόμενο μήνα η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο

«Με το τρόπο που λειτουργεί ο ΟΓΑ δεν έχει μέλλον. Γι` αυτό ήρθε η ώρα του εκσυγχρονισμού της γεωργικής ασφάλισης. Θέλουμε να καταρτίσουμε ένα σχέδιο το οποίο να είναι πιο αποδοτικό, θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του σύγχρονου αγρότη και θα αξιοποιεί στο 100% τις εισφορές των αγροτών μας για να διασφαλίσουν την γεωργική παραγωγή», είπε, προσθέτοντας πως αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, αφού ένα μεγάλο μέρος των εισφορών καταλήγουν στα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού.

«Αυτό το σχέδιο δεν είναι ευαγγέλιο», είπε, προσθέτοντας πως έγινε μια ευρεία διαβούλευση από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείο και ότι ο ίδιος θα αναλάβει την τελική συζήτηση, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές «ούτως ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο γεωργικής ασφάλισης».

Υποχρεωτικό συμμετοχικό ταμείο 50 – 50

Ο κ. Κουγιάλης είπε πως το σχέδιο προνοεί τη δημιουργία ενός συμμετοχικού ταμείου 50% – 50%, δηλαδή όση εισφορά θα καταβάλλει ο γεωργός άλλη τόσο θα καταβάλει και το κράτος.

Ο κ. Κουγιάλης αποσαφήνισε ότι ο στόχος είναι να συνδεθεί ο κίνδυνος μιας καλλιέργειας με το ασφάλιστρο και εξήγησε ότι κάποιες καλλιέργειες διατρέχουν μικρότερους κινδύνους από άλλες.

«Και εκεί πρέπει να εξορθολογιστεί το ασφάλιστρο και για αυτό έχω μιλήσει για εξορθολογισμό της γεωργικής ασφάλισης, δεν επιτρέπεται εκείνοι που δεν έχουν κίνδυνο να καλούνται να πληρώνουν και να μην παίρνουν ποτέ αποζημιώσεις», είπε.

Ερωτηθείς ο κ. Κουγιάλης είπε πως η πιο μεγάλη διαφωνία μέχρι στιγμής αφορά στην υποχρεωτική συνεισφορά και επεσήμανε πως μια μεγάλη ομάδα παραγωγής, η οποία συνεισφέρει €1,2 εκατ που αντιστοιχεί στο 25% του ταμείου διαφωνεί με την υποχρεωτική συνεισφορά, κάτι που αν γίνει θέτει θέμα βιωσιμότητας του ταμείου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς είπε ότι εκκρεμούν οι καταβολές της κυβερνητικής χορηγίας στον Οργανισμό για το 2015 και 2016 ύψους €8 εκτ. (€4 εκατ για κάθε χρονιά).

Επέκρινε την Κυβέρνηση ότι «για δύο χρόνια άφησε το πρόβλημα να εξελιχθεί με αποτέλεσμα να βρεθούμε σήμερα στο και 5 και ακόμα οι αγρότες να περιμένουν τις αποζημιώσεις».

«Ο οργανισμός αφέθηκε στην πράξη χωρίς λεφτά και δεν μπορεί να πληρώσει», είπε, προσθέτοντας πως επιβάλλεται η επαναφορά του ΟΓΑ σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικής λειτουργίας καθώς επίσης και η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του.

Ο κ. Καυκαλιάς κατέστησε σαφές ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όποια πρόταση που να οδηγεί εν τέλει στο κλείσιμο του οργανισμού».

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλάς τάχθηκε υπέρ ενός βιώσιμου ασφαλιστικού σχεδίου γνώμονας του οποίου θα πρέπει να είναι η ώθηση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας.

Το σχέδιο, είπε, «θα πρέπει να είναι στα πλαίσια ενός νέο βιώσιμου ασφαλιστικού σχεδίου και κατόπιν διαβούλευσης και με την αποδοχή των κλάδων παραγωγής οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν τα γεωργικά ασφάλιστρα», είπε.

Ο βουλευτής της Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου γεωργικής ασφάλισης, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση του θέματος από το Υπουργείο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τέλος, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης χαρακτήρισε απαράδεκτο το για το ότι οι κλαδικές γεωργικές οργανώσεις δεν κλήθηκαν στη συνεδρία. «Η θέση του ΕΛΑΜ ότι πρέπει να γνωρίζουμε το πλαίσιο, να το μελετήσουμε και να δούμε πρώτα απ` όλα να είναι προς το συμφέρον του αγροτικού κόσμου», είπε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση