ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε δικαστικές περιπέτειες ο Λεμεσού και ο Ηγ. Μαχαιρά

Στο προσκήνιο και πάλι σφοδρές διαμαρτυρίες για προσηλυτισμό νέων στο μοναχισμό

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μια αγωγή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας φέρνει και πάλι στο προσκήνιο ένα θέμα που είχε προκαλέσει αρκετό θόρυβο παλαιότερα και είχε φέρει σε δύσκολη θέση την εκκλησία της Κύπρου. Πρόκειται για κατηγορίες οικογενειών για προσηλυτισμό κυρίως νέων στον μοναχισμό.

Στο επίκεντρο των κατηγοριών που είχαν διατυπωθεί κυρίως τέλη της δεκαετίας του 90 αρχές του 2000 είχε βρεθεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού και η Σταυροπηγιακή Μονή Μαχαιρά. Τότε αρκετές οικογένειες επίσημα ή ανεπίσημα τις περισσότερες των περιπτώσεων επέρριπταν ευθύνες στον Μητροπολίτη Λεμεσού ότι ωθεί νεαρούς στον μοναχισμό εντός Κύπρου ή στο Άγιο Όρος και στην Μονή Βατοπεδίου.

Οι επικρίσεις που σε κάποια φάση είχαν πάρει και μαζική μορφή ποτέ δεν έφθασαν να γίνουν καταγγελίες και να φθάσουν ενώπιον της δικαιοσύνης. Κάτι που έπραξε μια οικογένεια ο γιός της οποίας απαρνήθηκε την κοσμική ζωή προς χάρη του μοναχισμού στην Μονή Μαχαιρά.

Η συγκεκριμένη οικογένεια στρέφεται κατά του Λεμεσού Αθανάσιου και του Ηγουμένου Επιφάνιου τους οποίους κατηγορεί ότι μετέτρεψαν τον γιό τους σε άβουλο όργανο με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει τα πάντα για τον μοναχισμό. Η ενάγουσα οικογένεια υποστηρίζει ότι καταλυτικό ρόλο στην συμπεριφορά του γιού τους διαδραμάτισε ο μητροπολίτης Αθανάσιος και ο Ηγούμενος Επιφάνιος.

Περιπτώσεις από τα παλιά
Παρόμοιες κατηγορίες για «ύποπτη» δράση και μεθόδους κάποιων κληρικών διατυπώνονται συχνά πυκνά από το 2000 και εντεύθεν. Τελευταία φορά που είχαν διατυπωθεί κατηγορίες ήταν το καλοκαίρι του 2010 όταν κάποιο οργανωμένο σύνολο με την επωνυμία Σύνδεσμος Συγγενών και Φίλων Μοναχών είχε υποστηρίξει ότι κάποιοι και στην Κύπρο προσηλυτίζουν νεαρά άτομα τα οποία προωθούν στην συνέχεια στην Μονή Βατοπεδίου.

Οι κατηγορίες είχαν διατυπωθεί από γυναίκες κυπριακής καταγωγής. Στην Κύπρο την εποχή που ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος βρισκόταν κλινήρης αδυνατώντας να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντά του υπήρχαν παρόμοιες καταγγελίες οι οποίες ήθελαν πίσω από κάποιες περιπτώσεις νέων που ασπάσθηκαν τον μοναχισμό να κρύβεται οργανωμένη προσπάθεια οικειοποίησης περιουσιακών τους στοιχείων.

Πάντως σε ότι αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση που έχει καταλήξει στις δικαστικές αίθουσες οι ισχυρισμοί της οικογένειας είναι ότι ο γιός τους μετά την στροφή στην ζωή του έχει γίνει αγνώριστος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση