ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεχίζεται και αύριο η εκδίκαση εφέσεων στο Ανώτατο

Δεν έτυχε δίκαιης δίκης (fair trial), δήλωσαν στο Ανώτατο οι συνήγοροι του Ρίκκου

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Συνεχίζεται αύριο η εκδίκαση εφέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο των τεσσάρων καταδικασθέντων στην υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής που τους επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας την 1η Μαρτίου. Εκτός από τον τέως Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης και της ποινής καταχώρησαν επίσης οι Παναγιώτης Νεοκλέους, Ανδρέα Κυπρίζογλου και το Δικηγορικό Γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ.

Αύριο η ακροαματική διαδικασία ξεκινάει από τις 09.30 με την αγόρευση υπεράσπισης του Παναγιώτη Νεοκλέους.

Τι έγινε σήμερα

Στο βήμα του δικαστηρίου ανέβηκε η υπεράσπιση του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους που διέψευσε ότι η συμπεριφορά του Ανδρέα Νεοκλέους ήταν επίδικο ζήτημα αφού στη νομολογία δεν προκύπτει αδίκημα που να θεωρεί ένοχη μια εταιρεία εάν προηγουμένως δεν αποδειχθεί ενοχή φυσικού προσώπου. Πρώτα η Δικαιοσύνη στρέφεται κατά φυσικού προσώπου και μετά στο νομικό πρόσωπο.

Κατά την αγόρευση οι συνήγοροι ανέφεραν την πλήρη άγνοια των ποινικών ανακριτών για το καταστατικό της εταιρείας. «Δεν επιτρέπεται να διώκεται εταιρεία και οι ανακριτές να μην μελέτησαν το καταστατικό», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους και πρόσθεσε: «Το καταστατικό εταιρείας κατατέθηκε με πρωτοβουλία του κ. Αλέκου Μαρκίδη από τον Έφορο Εταιρειών».

Με το γενικό σχόλιο ότι «Αυτή η υπόθεση ξεκίνησε λάθος συνεχίσθηκε λάθος και κατέληξε λάθος» ο δικηγόρος του γραφείου Ανδρέα Νεοκλέους άρχισε την αγόρευσή του στην έφεση που έχει κατατεθεί στο Ανώτατο. Ο Γιώργος Παπαϊωάννου υποστήριξε πως η καταδίκη της εταιρείας είναι προϊόν έκδηλης νομικής πλάνης. Σύμφωνα με τους συνήγορους του Δικηγορικού Γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ, κατά τις αγορεύσεις τους χαρακτήρισαν ως λανθασμένη την απόφαση του δικαστηρίου γιατί βασίστηκε σε ενέργειες που έπραξαν τα πρόσωπα εκτός κατηγορητηρίου.

Το τριμελές Εφετείο απέρριψε το αίτημα για αναβολή της σημερινής διαδικασίας η οποία ξεκίνησε με τις αγορευσεις της πλευράς Ερωτοκριτου.

Για το προνομιακό διάταγμα ο Παύλος Αγγελιδης υποστήριξε ότι πρέπει να αναβληθεί η σημερινή διαδικασία έως ότου εκδοθεί τελική απόφαση στο αίτημα που έχει υποβληθεί από την πλευρά Ερωτοκριτου. Το σκεπτικό του προνομιακου διατάγματος στηρίζεται στο ότι ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα απολαμβάνουν ασυλία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους όπως και οι δικαστές.

Για το θέμα της Σικάγο, τη δίκη αγόρευσε ο Ευστάθιος Ευσταθίου δίνοντας περιστατικά που κατά τον ίδιο συνιστούν παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας από εμπλοκή του γενικού εισαγγελέα σε όλα τα στάδια της υπόθεσης.

Σε δύο βασικούς λόγους στηρίζεται η έφεση που έχει ασκήσει επί της απόφασης του Κακουργιοδικείου η υπεράσπιση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Αγορεύοντας οι δικηγόροι του κ. Ερωτοκρίτου εστιάστηκαν στο θέμα της δίκαιης δίκης και στο να δοθεί προτεραιότητα σε προνομιακό διάταγμα που έχει ζητήσει η πλευρά Ερωτοκριτου το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της απόφασης.

Η εκδίκαση ξεκίνησε με νέες αποκαλύψεις από πλευράς του συνηγόρου υπεράσπισης του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Παύλου Αγγελίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «δέχθηκε πόλεμο από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και απειλές, όμως τ’ αγνόησε γιατί ο πελάτης του έχει υποστεί μια κατάφωρη αδικία. Πήρα τηλεφώνημα την περασμένη Παρασκευή, ότι αν δεν σταματήσω να ασχολούμαι με την υπόθεση Ρικκου, θα βρεθώ στον αέρα», πρόσθεσε.

Η υπεράσπιση Ρικκου Eρωτοκρίτου, θέτει ως βασικό λόγο της έφεσης την ασυλία του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.


Α. Κυπρίζογλου: Από τις πράξεις εξέλειπε η «ένοχη διάνοια»

Κατά την αγόρευση του Ανδρέα Κυπρίζογλου, αναφέρθηκε στα πρωτόδικα ευρήματα του Δικαστηρίου, ότι δηλαδή η εμπλοκή του στην υπόθεση δεν είναι τέτοια που να του αποδίδεται συμμετοχή σε συνωμοσία.

Ο κ. Κυπριζογλου υποστήριξε ότι από τις πράξεις του εξέλειπε η «ένοχη διάνοια». Είναι θέση του, υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι από τις κλασσικές περιπτώσεις όπου χωρεί η Εμπλοκή Εφετείου.

Να σημειωθεί ότι επιθυμία του Ανδρέα Κυπρίζογλου, ήταν όπως χειριστεί ο ίδιος της αγόρευση. Ως εκ τούτου αποσύρθηκε η συνήγορος υπεράσπισής του και αγορεύει ο ίδιος.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον Ρίκκο Ερωτοκρίτου ποινής φυλάκισης 3,5 ετών για την κατηγορία του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και ποινή φυλάκισης 1,5 έτους για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Στον Παναγιώτη Νεοκλέους, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για την κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού και στον Ανδρέα Κυπρίζογλου επιβλήθηκε ποινή 1,5 έτους για την κατηγορία της συνωμοσίας προς καταδολίευση.

Στο δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο €70.000 για την κατηγορία του δεκασμού δημοσίου λειτουργού.Η απόφαση προνοούσε άμεση φυλάκιση για τους Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Παναγιώτη Νεοκλέους και αναστολή φυλάκισης για τον Ανδρέα Κυπρίζογλου. Οι ποινές φυλάκισης για τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου συντρέχουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εξέδωσε, την ίδια μέρα που επιβλήθηκε και η ποινή, ανακοίνωση κάνοντας, μεταξύ άλλων, λόγο για «γνωστό παραθεσμικό κύκλωμα της πρωτεύουσας» και προσθέτοντας ότι «θα τα πούμε ξανά με τους «παραθεσμικούς», σε άλλα δικαστήρια, εντός και εκτός Κύπρου”.

Ανακοίνωση την ίδια μέρα είχε εκδώσει και το Γραφείο Α. Νεοκλέους εκφράζοντας την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έφεση εναντίον της απόφασης του τριμελούς Κακουργιοδικείου, χαρακτηρίζοντας την «ως άδικη και σκληρή». Σημείωνε επίσης ότι τόσο η απόφαση, όσο και οι ποινές που επιβλήθηκαν “είναι αδικαιολόγητα λανθασμένες και ως τέτοιες θα ανατραπούν στο Εφετείο, όπου θα αποταθούμε και θα επιζητήσουμε τη δικαίωση μας”.

Οι εφέσεις των καταδικασθέντων, οι οποίες θα συνεκδικαστούν, θα εξεταστούν από τριμελές Εφετείο αποτελούμενο από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δέσπω Μιχαηλίδου, Μιχαλάκη Χριστοδούλου και Τάσια Ψαρά-Μιλτιάδου.

Σημειώνεται ότι ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου καταχώρησε και αίτηση για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus, με το οποίο ζητούσε την άμεση απελευθέρωσή του, η οποία απορρίφθηκε από το Ανώτατο. Ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε έφεση κατά της απόρριψης της αίτησής του για το Habeas Corpus ενώπιον της ολομέλειας του Ανωτάτου, υπό πενταμελή σύνθεση, που επιφύλαξε την έκδοση της απόφασής του το συντομότερο δυνατόν.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X