ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:40
 

Η επιστροφή στα εξοπλιστικά της Ε.Φ.

Το πυροβόλο των 155 mm και ο ατομικός οπλισμός των ειδικών δυνάμεων δεν είναι τα μοναδικά νέα αποκτήματα του στρατού

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η παρουσίαση νέων οπλικών συστημάτων στη φετινή στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου, αναμφίβολα άφησε πίσω αισθήματα ικανοποίησης, κατέδειξε όμως πως η Εθνική Φρουρά άφησε πίσω της τα πέτρινα χρόνια, τουλάχιστον στο κομμάτι των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Τα νέα οπλικά συστήματα έρχονται σε μια περίοδο που η τουρκική παραβατικότητα διαρκώς αυξάνεται και αναμένεται ότι θα τονώσουν, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Η εικόνα που παρουσίασε η Εθνική Φρουρά στη φετινή παρέλαση κατά γενική ομολογία σκόρπισε χαμόγελα τόσο στο κομμάτι των μηχανοκίνητων όσο και πεζοπόρων τμημάτων.

Άρματα μάχης

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η Κύπρος εμφανίζεται να έχει επιδείξει ενδιαφέρον για το γερμανικό Leopard 2A4. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά μια επιλαρχίας, μεταχειρισμένων αρμάτων. Μια επιλογή προμήθειας είναι η Ελλάδα, η οποία διαθέτει τον συγκεκριμένο τύπο και μάλλον είναι διατεθειμένη να πωλήσει μια επιλαρχία για αναβάθμιση των υπολοίπων.

Το Αλεξάντερ

Το αυτοκινούμενο σύστημα Αλεξάντερ, σερβικής κατασκευής και προέλευσης, θεωρείται μια αξιόπιστη λύση στα κενά που είχε η Εθνική Φρουρά με τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, στην κατηγορία των 155 mm. ToNora-B52 155 mm, όπως είναι η ονομασία του συγκεκριμένου αυτοκινούμενου πυροβόλου, θα ανανεώσει σημαντικά το οπλοστάσιο του Πυροβολικού, αυξάνοντας την ικανότητα κρούσης της Εθνικής Φρουράς. Η παραγγελία και παραλαβή του συγκεκριμένου όπλου κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Drones από Ισραήλ

Η ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ και στον αμυντικό τομέα, επανάφερε το όλο θέμα στο προσκήνιο. Η Εθνική Φρουρά που εξελίσσεται σε καλός πελάτης για την πολεμική βιομηχανία της γειτονικής χώρας, επέλεξε την αγορά τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για σκοπούς επιτήρησης.

Ναυτικό

Οι τεράστιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί με τα ενεργειακά προγράμματα της Δημοκρατίας, καθώς και οι αυξημένες υποχρεώσεις στο κομμάτι Έρευνας και Διάσωσης, εντός των ορίων δικαιοδοσίας πιέζουν για την αγορά ενός δεύτερου πλοίου ανοικτής θαλάσσης. Oι πληροφορίες που υπάρχουν για την πορεία αγοράς είναι ελάχιστες, ωστόσο, η Λευκωσίας φαίνεται να στρέφει την προσοχή της, προς την Ευρώπη.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Απόστολου Τομαρά στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

20ος αιώνας: Ένας αιώνας γεμάτος Ελλάδα/ 1960-1970 τόμος Α

«Τα συγχαρητήρια μου για την έκδοσή σας»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:21

#PoliticsBlog Το κατασκοπευτικό βαν, η συγκάλυψη, η απολογία και και ο νέος εμφύλιος

«Πορδίκη να εγγραψεις στην βουλή τους ψεκασμούς... »
Αρμαγεδών  |  18:51

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
mr scott  |  13:33

Καταζητείται 25χρονος για επίθεση και οπλοφορία

«Δεν κάνει να γνωρίζουμε αν οπλοφορεί; αν είναι επικίνδυνος;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:14

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X