ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κώστας Γουλιάμος: Η κοινωνία δεν είναι εθισμένη στην πανεπιστημιακή κουλτούρα

Είμαστε νεοφυείς σε σύγκριση με ότι έχει συμβεί στον άλλο κόσμο και ειδικότερα στην ανώτερη εκπαίδευση στην Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Γουλιάμος

ΚΥΠΕ

Η κυπριακή κοινωνία δεν είναι εθισμένη στην πανεπιστημιακή κουλτούρα γενικότερα και δη στην ιδιωτική εκτιμά ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Κώστας Γουλιάμος, ο οποίος αποδίδει το γεγονός αυτό στο ότι ως χώρα η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «νεοφυής όσον αφορά την ανώτατη εκπαίδευση» με το πρώτο της πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου να μετρά μόλις 30 χρόνια ζωής.
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) στο πλαίσιο μιας σειράς συνεντεύξεων με τους πρυτάνεις των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων ο κ. Γουλιάμος δηλώνει περήφανος που είναι πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο πέρασε στην ιδιοκτησία της Galileo Global Education του μεγαλύτερου οργανισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη με το 35% περίπου των μετοχών να ανήκει στο γαλλικό κράτος.
 
Σημειώνει επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει βάλει τη χώρα μας στο διεθνή χάρτη σε θέματα καινοτομίας συνάπτοντας στρατηγική συμφωνία με την Microsoft για τη δημιουργία του Microsoft Innovation Centre ενός από τα 110 που λειτουργούν ανά τον κόσμο ενώ ως πανεπιστήμιο αναπτύσσει τέτοιες δράσεις και πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα πολύ ψηλά ποσοστά εργοδότησης αποφοίτων του.
 
Η ιστορία και η πορεία του πανεπιστημίου
 
Ο κ. Γουλιάμος ξετυλίγοντας το νήμα της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου είπε ότι «γεννήθηκε» στα θεμέλια που ενωρίς το 1961 έβαλε ο Ιωάννης Γρηγορίου ο οποίος ίδρυσε το Cyprus College.
 
«Είναι το πιο παλιό ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε σε πανεπιστήμιο αφού προηγουμένως είχε εξ ολοκλήρου αγοραστεί από τον παγκόσμιο οργανισμό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Laureate International Universities Network» είπε ο κ. Γουλιάμος.
 
Πρόσθεσε ότι «ο οργανισμός Laureate πριν από ενάμιση χρόνο αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και ορισμένα από τα πανεπιστήμιά του στην Ευρώπη πέρασαν στην ιδιοκτησία της Galileo Global Education  του μεγαλύτερου οργανισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη με το 35% περίπου των μετοχών να ανήκει στο γαλλικό κράτος».
 

Σημείωσε ότι «είναι μια εξέλιξη δυναμική αλλά ταυτόχρονα υποδεικνύει και αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει η Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε να το επιλέξει ανάμεσα σε όλη την Ευρώπη με δεδομένο μάλιστα την αξία που αποδίδουν οι Γάλλοι σε θέματα παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σε πανεπιστήμιο στην Κύπρο και έρχεται από οργανισμούς του κύρους και της εμβέλειας των  Laureate και Galileo», υπέδειξε ο κ. Πρύτανης.
 
Ανέφερε ότι στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο λειτουργούν πέντε σχολές συν μία.
 
Πρόκειται για τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, τη Νομική Σχολή, την Ιατρική Σχολή, τη Σχολή Θετικών Επιστημών ενώ λειτουργεί και η Μονάδα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
 
Όπως είπε ο κ. Γουλιάμος, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, «αποτελεί και πυλώνα καινοτομίας στην Κύπρο και αρκεί να σας αναφέρω ότι πριν από τρία χρόνια η Microsoft όταν έκανε ένα είδος αξιολόγησης σε αυτό τον τομέα της καινοτομίας και αποφάσισε να δημιουργήσει το Microsoft Innovation Centre στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δημιουργώντας μια στρατηγική συνεργασία».
 
Πρόσθεσε ότι «υπό την έννοια αυτή το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει βάλει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και αυτό είναι καλό όχι μόνο για τους φοιτητές μας και το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό μας αλλά για όλο το νησί».
 
Εξήγησε περαιτέρω ότι «υπάρχει ένας οργασμός δράσεων και εργασιών μέσα σε αυτό το Microsoft  Innovation Centre που είναι από τα 110 που λειτουργούν διεθνώς και έχουμε στα τρία χρόνια λειτουργίας πάνω από 150 νεοφυείς επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι φοιτητές μας και αυτό μας έχει δώσει και μία μεγάλη κατάταξη».
 
Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου είπε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στον τομέα της εργασίας και έχουμε ειδικές στρατηγικές και ειδικές πρακτικές και θέλουμε οι φοιτητές μας όταν σπουδάζουν να παίρνουν μέσα από την εκπαίδευση την κριτική και αναλυτική σκέψη, την αισθητική ταυτόχρονα όμως και εκείνες τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η ίδια η βιομηχανία».
 
Σημείωσε ότι «τα πανεπιστήμια οφείλουν να έχουν αυτή την εξωστρέφεια και εμείς ως Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο την έχουμε με δομές και υποδομές όχι μόνο σε κτήρια αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό, επιστημονικό και διοικητικό υπάρχει μια ώσμωση μια συλλογικότητα και μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στα ζητήματα της καθημερινής λειτουργίας του πανεπιστημίου που αυτά δεν είναι μόνο ευδιάκριτα αλλά αξιολογούνται και αξιολογούνται με τον υψηλότερο δείκτη».
 
Όπως είπε ο κ. Γουλιάμος, «η σχέση που έχουμε με τη βιομηχανία δίνει τη δυνατότητα, μαζί με τις ειδικές πολιτικές που έχουμε εντός του πανεπιστημίου, και  αναφέρομαι ειδικά σε θέματα πρακτικής άσκησης των φοιτητών, μαζί με τα αδελφά πανεπιστήμια λόγω του δικτύου της Galileo Global Education, να μπορούν οι φοιτητές μας όταν τελειώνουν τις σπουδές τους σε ποσοστό  82% στους προπτυχιακούς φοιτητές, έξι μήνες αφότου έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμά τους, να έχουν βρει και εργασία».
 
Το ποσοστό ανέρχεται στο 93% στους μεταπτυχιακούς φοιτητές σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει κατάταξης και σύγκρισης με ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστήμια.

Δημόσια και ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση

Στον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου τέθηκαν και ερωτήματα για τη σχέση ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα κρατικά πανεπιστήμια
 
Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από την αρωγή του κράτους προς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Γουλιάμος είπε ότι «σε γενικές γραμμές είμαστε ευτυχείς γιατί τελικά η πολιτεία είχε την βούληση και εκφράστηκε και εμπράκτως στο να δημιουργήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια το 2007 και από τότε μέχρι και σήμερα κάνουμε τη μεγάλη διαφορά στην Κύπρο».
 
Σημείωσε πως «είτε είναι δημόσιος είτε είναι ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει διάκριση ανάμεσα στο κρατικό ή το δημόσιο και στα μη δημόσια δηλαδή τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όλα λειτουργούν συμπληρωματικά και ουχί ανταγωνιστικά μεταξύ τους», υπέδειξε.
 
Ωστόσο, «ακόμη η κοινωνία μας δεν είναι εθισμένη με τα μη κρατικά πανεπιστήμια και γενικότερα με την πανεπιστημιακή κουλτούρα και το λέω επειδή είμαστε και νεοφυείς όσον αφορά γενικά τα πανεπιστήμια κρατικά και ιδιωτικά», είπε ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.
 
«Έχει δεν έχει ζωή δυόμιση δεκαετίες πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Κύπρο αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε νεοφυείς σε σύγκριση με ότι έχει συμβεί στον άλλο κόσμο και ειδικότερα στην ανώτερη εκπαίδευση στην Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Γουλιάμος.
 
Είπε ότι «σε αυτά τα 12 με 13 χρόνια των ιδιωτικών και στα τόσα άλλα των κρατικών πανεπιστημίων έχουν γίνει σημαντικές τομές και σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο και είναι η προσφορά όλων των πανεπιστημίων πολύ μεγάλη».
 
Αναφέρθηκε και σε μία μελέτη « η οποία εσχάτως βγήκε πρόσφατα, την οποία εάν δεν λανθάνομαι ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών, και εκεί μπορεί να δει κανείς τη σημαντική προσφορά που έχουν τα πανεπιστήμια σε αυτή τη νέα εποχή για την Κύπρο, για την ανάπτυξη της Κύπρου».
 
«Όταν τελικά αγγίζει το 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος η εκπαίδευση αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι απλώς ένα στοιχείο με θετικό πρόσημο, δείχνει, υποδεικνύει και αποδεικνύει ότι τούτος ο τόπος μπορεί να εστιάσει πάνω στην πολιτική της γνώσης, στην οικονομία της γνώσης ως αναπτυξιακό μοντέλο για να μπορέσει τελικά να πάει και την κοινωνία μας πιο μπροστά», είπε ο Κώστας Γουλιάμος.
 
Πολιτισμός και συνεργασία με Μ. Θεοδωράκη
 
Ερωτηθείς για τη σημασία που το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποδίδει σε θέματα πολιτισμού ο Πρύτανής του είπε πως «όλοι πιστεύουμε ότι γνώση σημαίνει πολιτισμός και πολιτισμός σημαίνει γνώση, είναι αλληλοσυμπληρούμενα συστατικά, και δεν μπορεί κανείς να τα διαχωρίσει».
 
Πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό και έχει παγιωθεί ως θεσμός ο Πολιτιστικός Μήνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με ειδικά αφιερώματα σε ανθρώπους που όρισαν και καθόρισαν το πολιτιστικό μας στίγμα είτε λέγεται Γιάννης Ρίτσος, είτε λέγεται Μάνος Χατζηδάκης, είτε λέγεται Μίκης Θεοδωράκης».
 
Με τον Μίκη Θεοδωράκη, της Ελλάδας και του κόσμου,  ο κ. Γουλιάμος διατηρεί εδώ και χρόνια μια ζεστή, μεστή και αδελφική σχέση απαύγασμα της οποίας το κοινό τους σύγγραμμα «Στη διαλεκτική της αρμονίας» το οποίο προσφάτως παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Καστελιώτισσα στη Λευκωσία.
 
Όπως δήλωσε ο Κώστας Γουλιάμος στο ΚΥΠΕ, «ο Μίκης Θεοδωράκης είναι φίλος, με τιμά με την φιλία του, έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη προσωπικότητα όχι μόνο του ελληνισμού, είναι μια οικουμενική προσωπικότητα, ένας homo universalis μια ζώσα ιστορία».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «αποφασίσαμε κάποια στιγμή να συγγράψουμε αυτό το βιβλίο όταν σε κάποια περίοδο πριν από μερικά χρόνια είχα πει στον Μίκη ότι θα πρέπει να δουλέψω και να δουλέψουμε μαζί πάνω στον όρο που έχει κατά κόρον χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ‘συμπαντική αρμονία’ μια κάπως νεοπυθαγόρεια θα έλεγα θεωρία».
 
«Ήταν μεγάλη η χαρά και ιδιαίτερη τιμή να καθίσουμε μαζί με τον Μίκη να δουλέψουμε και να βγάλουμε πριν από λίγους μήνες αυτό το βιβλίο», είπε ο κ. Γουλιάμος για να προσθέσει ότι «είναι ένα είδος συζήτησης που είχαμε και την καταθέτουμε αλλά και μια ανάλυση, ένας αναστοχασμός πάνω στα πολιτιστικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα».
 
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «αν από τον Διονύσιο Σολωμό μάθαμε πώς να εκφραζόμαστε ο Θεοδωράκης μας δείχνει τον δρόμο πώς να σκεφτούμε πώς να αναστοχαστούμε…»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με θέμα: «Μετανάστευση και Εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας» ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΠΑΙΔΕΙΑ
X