ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση για κατάργηση τραπεζικών εγγυήσεων εργοδότησης οικιακών εργατών

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Επίτροπος Διοικήσεως την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προβεί σε νομοθετικές αλλαγές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα πορίσματα αναφορικά με την πολιτική δέσμευσης των τραπεζικών εγγυητικών που καταβάλλονται από εργοδότες οικιακών εργατών/ τριών εξέδωσε η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. Στην έκθεση της Επιτρόπου γίνεται αναφορά τόσο στις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας, όσο και στις προωθούμενες αλλαγές από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η Επίτροπος χαρακτηρίζει ως "αναμφίβολα θετική εξέλιξη" την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε κατάργηση της νομοθετικής πρόνοιας που υποχρεώνει τους εργοδότες να καταβάλλουν τραπεζικές εγγυητικές και να προχωρήσει, ακολούθως, σε επιστροφή όσων εγγυητικών έχουν ήδη κατατεθεί για τον σκοπό αυτό.

Παρόλα αυτά μέχρι να εγκριθεί και να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία, η Επίτροπος επισημαίνει την ανάγκη όπως εξεταστούν άμεσα τα τρέχοντα αιτήματα των εργοδοτών για αποδέσμευση των εγγυητικών τους, ιδίως όταν άπτονται βιοποριστικών ή άλλων ανθρωπιστικών ζητημάτων.

Η κα Λοττίδη προέβη σε έκθεση συμπερασμάτων με βάση παράπονα που είχε ενώπιον της τα τελευταία δυο χρόνια από εργοδότες οικιακών εργατών, οι οποίοι και κατάγγειλαν ότι οι εγγυητικές αυτές είχαν δεσμευθεί από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), μετά τον τερματισμό της εργασιακής σχέσης.

Η συγκεκριμένη έκθεση όπως σημειώνει η Επίτροπος υποβάλλεται τόσο προς τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης , με την εισήγηση όπως επανεξετάσουν τα αιτήματα των εργοδοτών που υπέβαλαν παράπονο πρός το Γραφείο της Επιτρόπου. Τονίζει παράλληλα τη σημασία επιστροφής των εγγυητικών τους πριν την οριστική έκβαση της νέας νομοθετικής ρύθμισης, και να την ενημερώσουν, για τις ενέργειές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι ίσχυει σήμερα

Σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως επισημαίνει η Επίτροπος, « η κατάθεση τραπεζικής εγγύησης από τους εργοδότες διασφαλίζει, με βάση την ισχύουσα στο παρόν στάδιο Νομοθεσία, την κάλυψη των εξόδων επιστροφής των οικιακών εργατών/ τριών, στις χώρες καταγωγής τους, στις περιπτώσεις που αυτοί/ ές κηρύσσονται απαγορευμένοι/ ες μετανάστες/ στριες, για σκοπούς απέλασης, και οι εργοδότες δεν καλύπτουν τα έξοδα αυτά».

Παρόλα αυτά όπως επισημαίνεται στην έκθεση, μέσα από τη διερεύνηση των παραπόνων που υποβλήθηκαν ενώπιον της Επιτρόπου, η πιο πάνω πολιτική εφαρμόζεται με ανελαστικό τρόπο και δεν αφήνει περιθώριο επιστροφής της εγγυητικής, σε τέσσερεις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

α) Όταν ο εργοδότης δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τη διάλυση της εργασιακής σχέσης.
β) Όταν παρέρχεται μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εντοπισμό και αναχώρηση του αναζητούμενου προσώπου.
γ) Όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας αναχωρήσει από την Κύπρο μέσω κατεχομένων.
δ) Όταν ο υπήκοος τρίτης χώρας υποβάλει αίτηση ασύλου

Όπως σημειώνει η κα Λοττίδη τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εργοδότης αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ή ακόμη σε περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε περιπτώσεις μακροχρόνιας εργοδότησης « οπότε παρατηρείται να κατακρατούνται πέραν της μίας εγγυητικής ταυτόχρονα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση